Tur­peen alas­ajo vie työ­paik­ko­ja maaseudulta

Vie­lä muu­ta­ma vuo­si sit­ten Ran­ta­poh­jan alu­eel­la oli Vapon työ­mail­la kym­men­kun­ta tur­veu­ra­koit­si­jaa, jot­ka työl­lis­ti­vät itsen­sä lisäk­si kym­me­niä työn­te­ki­jöi­tä tur­ve­soil­la. Nyky­ään jäl­jel­lä on enää mur­to-osa. Yksi heis­tä on tan­ni­la­lai­nen Arto Haa­pa­nie­mi, jon­ka toi­min­ta on supis­tu­nut voi­mak­kaas­ti. Par­haim­mil­laan hänel­lä oli jopa 20 työn­te­ki­jää. Nyt mies työl­lis­tää itsen­sä lisäk­si kuusi hen­ki­löä, jot­ka hän on saa­nut pidet­tyä sil­lä, että kesät ollaan tur­ve­soil­la ja tal­vet hakkuilla. 

Vain Tilaa­jil­le

Haluai­sit­ko jat­kaa lukemista?

Kir­jau­du sisään tai tee tilaus

Lue lisää

Yli-Iihin suun­nit­teil­la mit­ta­va monitoimitalo

Yli-Iin kou­lun lähei­syy­teen suun­ni­tel­laan uut­ta jul­kis­ten pal­ve­lui­den moni­toi­mi­ta­loa, jon­ne raken­tui­si­vat tilat var­hais­kas­va­tuk­sel­le, kir­jas­tol­le, hyvin­voin­ti­pis­teel­le sekä Joki­ran­nan pal­ve­lu­kes­kuk­sel­le. Suun­ni­tel­mien taus­tal­la on se, että Muu­ra­hai­sen päi­vä­ko­din raken­nuk­set, Yli-Iin kir­jas­to ja Joki­ran­nan pal­ve­lu­kes­kus ovat lähi­vuo­si­na tulos­sa perus­kor­jausi­kään. Alus­ta­vien tut­ki­mus­ten mukaan raken­nuk­sien perus­kor­jausas­te- ja kus­tan­nuk­set ovat nouse­mas­sa suureksi.


Maan­vuo­kraus sekä hai­tat asuk­kail­le ja luon­nol­le kiin­nos­ti­vat ylei­söä Ollinkorpi-keskustelussa

Ollin­kor­ven tuu­li­voi­ma­puis­ton osay­leis­kaa­van val­mis­te­lus­ta jär­jes­te­tyn ylei­sö­ti­lai­suu­den kysy­myk­sis­sä nousi­vat esil­le maan­vuo­krauk­seen liit­ty­vät kysy­myk­set sekä puis­ton hai­tat ihmi­sil­le, eläi­mil­le ja luon­nol­le. Osay­leis­kaa­van val­mis­te­luai­neis­ton, kaa­va- ja ympä­ris­tö­vai­ku­tus­ten arvioin­ti­se­los­tuk­sen ja kaa­va­luon­nok­sen esit­te­ly venyi niin, että pari­tun­ti­sek­si suun­ni­tel­lus­sa webi­naa­ris­sa uhka­si aika lop­pua ennen ylei­sö­ky­sy­myk­siin vas­taa­mis­ta. Tilai­suut­ta kui­ten­kin jat­ket­tiin puo­lel­la tun­nil­la niin, että suu­rim­paan osaan lähes vii­des­tä­kym­me­nes­tä ylei­sö­ky­sy­myk­ses­tä ehdit­tiin vas­ta­ta. Lopuil­le kysy­jil­le luvat­tiin vas­taus sähköpostitse.

Vain Tilaa­jil­le

Haluai­sit­ko jat­kaa lukemista?

Kir­jau­du sisään tai tee tilaus






Valo­kui­tuun liit­ty­viä tilai­suuk­sia tulos­sa Ylikiimingissä

Kai­ran Kui­tu Oy:llä on Yli­kii­min­gis­sä tekeill­lä alu­een alus­ta­va verk­ko­suun­ni­tel­ma, jot­ta valo­kui­dun raken­ta­mi­sel­le saa­daan tar­kem­pi kus­tan­nusar­vio. Suun­ni­tel­mas­sa kat­so­taan tar­kem­min raken­net­ta­vat oja­met­rit, tar­vit­ta­vat tei­den ali­tuk­set, kaa­pe­lien koko ja mää­rä, kaa­pe­li­jat­kos­ten mää­rä ja toki tär­keim­pä­nä myös mah­dol­lis­ten tilaa­jien mää­rä. Ver­kon suun­nit­te­lu­työ on nyt kil­pai­lu­tet­tu ja suun­nit­te­li­ja valit­tu. Suun­nit­te­lu­työ käyn­nis­tyi vii­me vii­kol­la ja sen odo­te­taan val­mis­tu­van maa­lis­kuun puolivälissä.


Teks­ta­rit

Kii­tos sinul­le ystä­väl­li­nen nuo­ri­mies, kun autoit minua 9.2. K‑market Revon­to­rin ovel­la jää­des­sä­ni kii­rei­sen rou­van rol­laat­to­rin ja ulko-oven väliin. Onnek­si sel­vi­sin sii­tä kipeäl­lä nil­kal­la ja muu­ta­mil­la mus­tel­mil­la. Kii­tos kun kysyit vie­lä ystä­väl­li­ses­ti onko kaik­ki hyvin. Rou­va rol­laat­to­ril­la, käy­tät­hän seu­raa­val­la ker­ral­la auto­maat­tio­vea, jos on kii­re seu­raa­vaan kauppaan.

Vain Tilaa­jil­le

Haluai­sit­ko jat­kaa lukemista?

Kir­jau­du sisään tai tee tilaus