Vas­ta-alka­ja­kin oppii islantilaisneuleen

Myös väreillä on suuri vaikutus valmiin neuleen ulkonäköön. Etualan puserot on tehty samalla ohjeella mutta täysin eri väriyhdistelminä.Myös väreillä on suuri vaikutus valmiin neuleen ulkonäköön. Etualan puserot on tehty samalla ohjeella mutta täysin eri väriyhdistelminä.

Upeat islan­ti­lais­neu­leet kir­ja­vi­ne kaar­rok­kei­neen sekä koro­na-ajan ilmiö neu­loo­si ovat innos­ta­neet iiläi­siä kan­sa­lais­opis­ton kurs­sil­le islan­ti­lais­puse­roi­ta neu­lo­maan. Kiin­nos­tus on ollut niin val­tai­sa, että alun perin syys­lu­ku­kau­den mit­tai­sen kurs­sin jat­kok­si aloi­tet­tiin tam­mi­kuus­sa uusi kurs­si, muu­toin oli­si osa osal­lis­tu­jis­ta jää­nyt koko­naan ulkopuolelle.

Kun lyhyt­kurs­si­na jär­jes­tet­ty kevät­lu­ku­kau­den rupea­ma päät­tyi hel­mi­kuun lopus­sa, oli puse­roi­ta jo ehti­nyt val­mis­tua lukui­sia niin las­ten kuin aikuis­ten koos­sa sekä luke­mat­to­mil­la eri väriyh­dis­tel­mil­lä. Myös lan­ka­vaih­toeh­to­ja islan­ti­lais­neu­lei­siin löy­tyy val­ta­vas­ti, yhteis­tä niil­le ovat vain vil­lan suu­ri osuus lan­gan koos­tu­muk­ses­ta sekä neulomistapa.

– Perin­tei­ses­ti islan­ti­lais­puse­ro neu­lo­taan alhaal­ta ylös pyö­reä­nä kai­na­loi­hin asti, sit­ten teh­dään hihat ja lopuk­si yhdis­te­tään kaik­ki osat ja jat­ke­taan kau­luk­seen saak­ka. Nykyi­sin puse­ron voi teh­dä myös ylhääl­tä alas, mut­ta sil­loin työ tun­tuu pai­na­vam­mal­ta. Molem­mil­la tavoil­la on omat hyvät puo­len­sa, ker­toi­lee neu­le­kurs­sin vetä­jä Sir­pa Juuso­la.

Lan­ka­na islan­ti­lais­neu­lees­sa voi alku­pe­räi­sen islan­ti­lais­vil­lan ohel­la olla esi­mer­kik­si nor­ja­lai­sen tai ahve­nan­maa­lai­sen lam­paan vil­las­ta keh­rät­ty tuo­te. Myös kotoi­sen suo­men­lam­paan vil­la kel­paa, ja syn­tyy val­mis­ta alpa­kan­kin vil­las­ta keh­rä­tys­tä langasta.

– Islan­ti­lai­nen samoin kuin Ahve­nan­maan lam­paan vil­la hyl­kii kos­teut­ta vie­lä lan­ka­na­kin, kos­ka seas­sa on sekä peh­myt­tä poh­ja­vil­laa että kar­keam­paa pääl­lys­vil­laa. Esi­mer­kik­si kotoi­sen suo­men­lam­paam­me vil­las­sa tätä omi­nai­suut­ta ei ole, mut­ta toi­mi­van ja muka­van neu­leen suo­men­lam­paan vil­las­ta­kin saa, Juuso­la toteaa.

Työn haas­ta­vuu­teen vai­kut­taa myös lan­gan pak­suus, johon myös löy­tyy rei­lus­ti vaih­toeh­to­ja. Mitä pak­sum­pi lan­ka, sitä nopeam­min tulee val­mis­ta. Myös val­miin puse­ron lop­pu­kä­sit­te­lyyn ja jat­kos­sa pese­mi­seen liit­tyy omat nik­sin­sä, jois­ta kan­nat­taa ottaa sel­vää. Juuso­lan mukaan esi­mer­kik­si tuu­le­tus ja lumi­pe­su ovat hyviä vaih­toeh­to­ja, kone­pe­sus­sa sen sijaan tuo­te saat­taa kutis­tua jopa vil­la­pe­sun ohjel­maa käytettäessä.

Kurs­si­lai­set Hei­di Sääs­ki­lah­ti ja Anit­ta Lau­ri­la ker­toi­vat yllät­ty­neen­sä, kuin­ka hel­pos­ti islan­ti­lais­neu­leen teke­mi­nen on suju­nut, kum­pi­kaan kun ei ker­to­man­sa mukaan ole aiem­min neu­lo­nut mitään suk­kia tai pipoa suurempaa.

– Itse asias­sa olen aina inhon­nut käsi­töi­tä, nau­roi Sääs­ki­lah­ti, jon­ka käsis­sä kui­ten­kin oli syn­ty­mäs­sä jo tal­ven toi­nen islan­ti­lais­puse­ro, täl­lä ker­taa lap­sen koossa.

Työn vai­keim­mak­si osak­si nai­set pal­jas­ti­vat kuvioi­sen kaar­rok­keen, jon­ka neu­lo­mis­ta he toi­saal­ta kuva­si­vat myös työn mie­len­kiin­toi­sim­mak­si osaksi.

– Kuvion teko on hidas­ta ja vaa­tii kes­kit­ty­mis­tä. Vir­he tulee hel­pos­ti, ja se myös erot­tuu val­miis­ta­kin työs­tä hel­pos­ti, joten pur­ka­maan­kin jou­tuu. Lisäk­si kuvio­neu­lees­ta tulee hel­pos­ti joko lii­an löy­sää tai lii­an tiuk­kaa, he sanai­li­vat mui­den kurs­si­lais­ten nyökytellessä.

Islan­ti­lais­neu­lei­ta teke­mään oli kurs­sil­le uskal­tau­tu­nut yksi mies­kin, joka tosin ei halun­nut ker­toa nime­ään jul­ki­suu­teen. Aivan kel­ta­nok­ka neu­lo­mi­sen suh­teen hän­kään ei sil­ti ole, vaan pipo­ja hän tun­nus­ti jo nuo­rem­pa­na teh­neen­sä. Työn alla oli hänel­lä­kin vii­mei­se­nä kurs­si-ilta­na puse­ro, jos­ta on tulos­sa kak­si­vä­ri­nen, ja jon­ka on tar­koi­tus val­mii­na pää­tyä hänen vai­mon­sa ylle.

Sir­pa Juuso­la ker­toi neu­le­kurs­sien osal­lis­tu­jil­ta nous­seen esiin toi­vei­ta laa­jem­man “lan­ka­kurs­sin” jär­jes­tä­mi­ses­tä jat­kos­sa. Neu­lo­mi­sen ohel­la tule­van kurs­sin sisäl­töön on toi­vot­tu esi­mer­kik­si virk­kaus­ta sekä pitsinnypläystä.

Iiläis­neu­leen mal­lia hae­taan kilpailulla

Iin kan­sa­lais­opis­to jär­jes­tää suun­nit­te­lu­kil­pai­lun, jon­ka tavoit­tee­na on löy­tää Iil­le oma neu­le­mal­li. Ideoin­ti­kil­pai­lu on suun­nat­tu kai­ke­ni­käi­sil­le, ja se on kai­kil­le avoin. Osal­lis­tuak­seen ei tar­vit­se osa­ta laa­tia neu­leel­le val­mis­tus­oh­jet­ta tai teh­dä sii­tä val­mis­ta työ­tä, vaan esi­mer­kik­si piir­ros riit­tää, joten osal­lis­tu­mis­kyn­nys kisaan on mata­la. Jär­jes­tä­jät toi­vo­vat­kin kil­pai­luun run­sas­ta osal­lis­tu­ja­mää­rää ja koros­ta­vat, että tär­kein­tä on tari­na eli kuvaus sii­tä, mikä kysei­ses­tä mal­lis­ta tekee juu­ri Iin oman.

Kil­pai­lun osal­lis­tu­mi­sai­ka on 14.3. — 29.4., min­kä jäl­keen Ii-Ins­ti­tuu­tin raa­ti valit­see par­haat ehdo­tuk­set ylei­sön äänes­tet­tä­vik­si. Raa­din muo­dos­ta­vat Ii-Ins­ti­tuut­ti lau­ta­kun­nan puheen­joh­ta­ja Sir­pa Varan­ka ja Iin hyvin­voin­ti­joh­ta­ja Tar­ja Rah­ko­la sekä Iin kan­sa­lais­opis­ton vs. tai­to- ja tai­de­ai­nei­den vas­tuu­opet­ta­ja Hen­na­riik­ka Lohi ja käden­tai­to­jen opet­ta­ja Sir­pa Juuso­la. Ylei­söää­nes­tys mal­lis­ta käy­dään tou­ko­kuun lopul­la, ja kil­pai­lun voit­ta­ja jul­kis­te­taan vii­kol­la 22. Kisan voit­ta­ja pal­ki­taan 200 euron lah­ja­kor­til­la käsi­työ­liik­kee­seen. Lisä­tie­to­ja kil­pai­lus­ta löy­tyy Iin kan­sa­lais­opis­ton internet-sivuilta.