Kui­va­nie­men Kie­va­ris­sa viih­tyy koko kylä

Kuivaniemen kievari on kokenut vuoden aikana muodonmuutoksen ja tilasta on tehty valoisammat ja avarammat.Kuivaniemen Kievari on kokenut vuoden aikana muodonmuutoksen ja tilasta on tehty valoisammat ja avarammat.

Kui­va­nie­men Kie­va­ria hie­man rei­lun vuo­den ver­ran pyö­rit­tä­nyt yrit­tä­jä Han­ne­le Kos­ke­lai­nen on pis­tä­nyt hihat hei­lu­maan ja uudis­ta­nut Kie­va­ria pik­ku­hil­jaa. Asiak­kaat ovat ihail­leen teh­ty­jä muu­tok­sia ja Kie­va­ri on löy­tä­nyt vuo­den aika­na paik­kan­sa niin pai­kal­lis­ten kuin ohi­kul­ku­mat­kal­la ole­vien olohuoneena.

Kos­ke­lai­nen on remon­toi­nut tähän men­nes­sä keit­tiön ja baa­ri­tis­ki on uudis­tet­tu. Yrit­tä­jäl­le on ollut tär­ke­ää hyö­dyn­tää mah­dol­li­sim­man pal­jon ole­mas­sa ole­vaa mate­ri­aa­lia kier­rät­tä­mäl­lä kai­ken min­kä pys­tyi ja teh­dä remont­tia ilman remont­ti­lai­naa. Sisä­ti­lois­sa sei­nät ovat myös saa­neet uut­ta maa­li­pin­taa ja toi­veis­sa oli­si vie­lä vaih­taa van­ha vaa­lea lat­tia uuteen ja vaih­taa väri tum­maan. Kos­ke­lai­nen on myös otta­nut yhteyt­tä Iin raken­nus­lau­ta­kun­taan, sil­lä tar­koi­tuk­se­na oli­si vaih­taa raken­nuk­sen ulko­vuo­rauk­sen väri ja uusia huo­pa­kat­to. Asiak­kaat­kin ovat huo­man­neet muu­tok­set ja Kos­ke­lai­nen sanoi­kin, että 80-luvul­ta on nyt tul­tu lähem­mäs nyky­ai­kaa ja remont­tia on teh­ty niin omak­si kuin asiak­kai­den­kin iloksi.

– Moni on sano­nut, että on kiva kun ei ole het­keen käy­nyt ja aina on jotain uut­ta lai­tet­tu. Näi­nä aikoi­na olen ollut onnel­li­nen, ettei kaik­kea tar­vin­nut alkaa uusi­maan heti alus­sa, vaan olem­me voi­neet remon­toi­da omin käsin omaan tah­tiin, Kos­ke­lai­nen kertoi.

Kie­va­ria Kos­ke­lai­nen pyö­rit­tää poi­kan­sa kans­sa ja puo­li­so aut­taa remon­toin­nis­sa. Hän ker­too­kin, että omal­la väel­lä yri­tyk­sen pyö­rit­tä­mi­nen on onnis­tu­nut hyvin, vaik­ka kii­ret­tä onkin pitä­nyt. Live-kei­kat teke­vät illois­ta kii­rei­siä ja pik­ku­jou­lu­ja kie­va­ris­sa jär­jes­tet­tiin joka vii­kon­lop­pu. Yrit­tä­jä ker­too­kin rakas­ta­van­sa jou­lua ja hänen panos­tus seson­kiin sai pal­jon kiitosta.

– Jokai­sis­sa pik­ku­jou­luis­sa oli erit koris­teet ja eri­lai­nen kat­taus. Osa kävi­jöis­tä saat­toi käy­dä useis­sa pik­ku­jou­luis­sa ja he oli­vat eri­tyi­sen innois­saan muut­tu­neis­ta koristeista.

Maa­lis­kuun alus­ta asti Kie­va­ris­sa on tar­jol­la maa­nan­tai­sin, kes­ki­viik­koi­sin ja per­jan­tai­sin myös koti­ruo­ka- ja keit­to­lou­nas­ta. Alu­een ikäih­mi­sil­le Kos­ke­lai­nen vie ennen lou­naan alkua kotiin saak­ka annok­set koti­ruo­kaa ja keit­toa, jois­ta riit­tää hyvin ruo­kaa kah­del­le päi­väl­le. Monis­sa pai­kois­sa lou­naan hin­ta on nous­sut kohon­nei­den kulu­jen myö­tä, mut­ta Kos­ke­lai­sel­le on tär­ke­ää pys­tyä tar­joi­le­maan edul­lis­ta lou­nas­ta ja hin­ta onkin alle 11 euroa. Hin­nal­la hän pys­tyy kil­pai­le­maan, sil­lä menot pysy­vät pie­ni­nä. Kos­ke­lai­nen tar­jo­aa myös pito­pal­ve­lua ja hän onkin teh­nyt tar­joi­lu­ja usei­siin muis­to­ti­lai­suuk­siin. Tilai­suuk­sia voi jär­jes­tää myös kie­va­ris­sa, sil­lä paik­ko­ja riit­tää 50:lle.

– Jos lou­nas alkaa toi­mi­maan niin sit­ten ale­taan tar­joi­le­maan sitä joka arki­päi­vä. Tie­dän, että osaan teh­dä hyvää ruo­kaa ja voin sei­soa sen taka­na. Tar­koi­tuk­se­na on pal­ka­ta kok­ki keit­tiön puo­lel­le, sil­lä omat kädet eivät enää rii­tä kaik­keen. Vii­kon­lop­pui­hin olen har­kin­nut tar­joil­ta­van gril­li­ruo­an lisäk­si jat­kos­sa muun muas­sa kun­non pihvejä.

Vaik­ka työ ja yrit­tä­jyys ovat­kin ajoit­tain ras­kas­ta ja ravin­to­la-alan tilan­ne huo­les­tut­taa, yrit­tä­jä ker­too sil­ti viih­ty­vän­sä Kie­va­ris­sa eri­tyi­sen hyvin ja hän on iloi­nen voi­des­saan teh­dä itsel­leen tär­ke­ää työ­tä. Eri­tyi­ses­ti Kos­ke­lais­ta ilah­dut­taa se, että nuo­ri­so on löy­tä­nyt kie­va­riin ja heis­tä on tul­lut vakiin­tu­nut­ta asia­kas­kun­taa. Kie­va­ris­ta löy­tyy nuo­ri­son toi­vo­ma bil­jar­di­pöy­tä, tors­tai­sin on baa­ri­bin­goa ja uudet karao­ke­lait­teet ovat tulossa.

– Meil­lä käy vii­kon­lop­pui­sin asiak­kai­ta niin Oulus­ta, Iis­tä kuin Kemis­tä­kin. Pyri­tään sii­hen, että ker­ran kuus­sa meil­lä oli­si live-musiik­kia tai dj.

Kos­ke­lai­sel­le on tär­ke­ää luo­da asiak­kaal­le ter­ve­tul­lut olo ja asia­kas­pal­ve­luun sat­sa­taan täy­sil­lä. Nuo­ri­son toi­vei­den kuun­te­le­mi­nen on isos­sa osas­sa kie­va­rin kehittämistä.

– Tais­te­lu asiak­kais­ta on täl­lä alal­la kovaa ja me haluam­me omal­la asia­kas­koh­taa­mi­sil­la vai­kut­taa sii­hen, että tän­ne halu­taan tul­la uudes­taan. Osa sel­väs­ti kai­paa jut­tuseu­raa ja osa halu­aa tul­la viih­ty­mään oman poru­kan kans­sa. Huo­leh­dim­me asiak­kais­ta aina ja kat­som­me, että jokai­sel­la on kyy­ti kotiin.

Pit­kään alal­la työs­ken­nel­lee­nä ja yrit­tä­jä­nä ollee­na Kos­ke­lai­nen on varau­tu­nut myös tule­vai­suu­teen. Hän ker­toi aja­tel­leen­sa tar­koin kie­va­rin tuot­ta­vuut­ta ja tilan­net­ta, jos­sa raha­vir­ta hyytyisi.

– Olen aja­tel­lut sen niin, että yrit­tä­jä­nä täy­tyy osa­ta myös luo­pua ennen kuin tilan­ne menee mah­dot­to­mak­si. Taka­tas­kus­sa on hyvä olla ole­mas­sa rea­lis­ti­nen suunnitelma.

Kui­va­nie­mel­lä yrit­tä­jä­nä toi­mi­mi­nen on ollut mie­luis­ta ja Kos­ke­lai­nen on tyy­ty­väi­nen sijain­tiin epäi­li­jöis­tä huo­li­mat­ta. Hän toi­voi­si, että myös lap­si­per­heet huo­mai­si­vat­Kie­va­rin ole­van hyvien kul­ku­yh­teyk­sien pääs­sä sekä hel­pos­ti saa­vu­tet­ta­vis­sa ja hän panos­taa eri­tyi­ses­ti pai­kal­li­siin asiak­kai­siin. Hil­jai­sen alku­vuo­den jäl­keen kevä­tau­rin­ko on saa­nut ihmi­set liik­keel­le ja myös asiak­kai­ta on käy­nyt enemmän.

– Ravin­to­loi­den kul­ta-ajois­ta on jo aikaa, mut­ta kyl­lä tämä työ on vaan niin muka­vaa, ettei tämä edes aina tun­nu työltä.