Oulun kau­pun­gin tule­via vuo­sia lei­maa­vat suu­ret investoinnit

Kaupunginjohtaja Päivi Laajalan talousarvio ja taloussuunnitelma oli nimetty Matin ja Tepon Vauhti kiihtyy-kappaleen mukaan. Taloussuunnitelman esittelytilaisuuden alussa soitettiin kappaleesta alkutahdit vauhdittamaan tapahtumaa, jossa Laajala kertoi, että edelliset vuodet ovat sujuneet talouden näkökulmasta kohtuullisen hyvin, mutta tulevaisuudessa haasteina ovat muun muassa energiakriisi, venäjän hyökkäyssodan vaikutukset, verotulojen ennustamisen hankaluus, sote- ja te-uudistukset sekä valtionosuusjärjestelmän uudistus. (Kuva: Teea Tunturi)Kaupunginjohtaja Päivi Laajalan talousarvio ja taloussuunnitelma oli nimetty Matin ja Tepon Vauhti kiihtyy-kappaleen mukaan. Taloussuunnitelman esittelytilaisuuden alussa soitettiin kappaleesta alkutahdit vauhdittamaan tapahtumaa, jossa Laajala kertoi, että edelliset vuodet ovat sujuneet talouden näkökulmasta kohtuullisen hyvin, mutta tulevaisuudessa haasteina ovat muun muassa energiakriisi, venäjän hyökkäyssodan vaikutukset, verotulojen ennustamisen hankaluus, sote- ja te-uudistukset sekä valtionosuusjärjestelmän uudistus. (Kuva: Teea Tunturi)

Tule­vi­na vuo­si­na Oulus­sa tapah­tuu pal­jon. Kau­pun­gin­joh­ta­ja Päi­vi Laa­ja­lan mukaan vauh­ti kiih­tyy inves­toin­tien suh­teen seu­raa­vien kol­men vuo­den ajan. Kaik­ki­aan Oulun kau­pun­gin inves­toin­tien tar­ve on noin 200 mil­joo­naa euroa vuo­sit­tain. Suu­rim­mat inves­toin­nit ovat uusia kou­lu­ja ja päi­vä­ko­te­ja sekä ole­mas­sa ole­vien raken­nus­ten peruskorjauksia.

Vuon­na 2023 suu­rim­pia kau­pun­gin inves­toin­te­ja ovat Tui­ran moni­toi­mi­ta­lo, Lin­nan­maan uima­hal­li, kau­pun­gin­ta­lo, Lyseo, Lin­tu­lam­men ja Maik­ku­lan kou­lut sekä pääkirjasto.

Suu­rim­pien inves­toin­te­jen jou­kos­sa on myös Kii­min­ki­joen kou­lun inves­toin­ti, joka näkyy talous­ar­vios­sa ja ‑suun­ni­tel­mas­sa vuo­sil­le 2023–2025. Sen koko­nais­kus­tan­nus nousee yli 15 mil­joo­naan euroon. Inves­toin­nis­ta ei kui­ten­kaan ole vie­lä teh­ty pää­tös­tä. Sen lisäk­si, että kau­pun­ki inves­toi itse, on sen alu­eel­la lukui­sia ja mer­kit­tä­viä yksi­tyi­siä inves­toin­te­ja kuten Nokian ja Jun­nik­ka­lan sahan investoinnit.

Inves­toin­te­ja rahoi­te­taan vuo­si­kat­teel­la ja kas­sa­ra­hoi­tuk­sel­la. Kau­pun­gin lai­na­mää­rä ei seu­raa­vi­na vuo­si­na kasva.

Kau­pun­gin­joh­ta­jan esi­tyk­sen mukaan talous­ar­vio on noin 723 mil­joo­naa euroa ja 23 mil­joo­naa euroa yli­jää­mäi­nen. Ennus­teen mukaan talous­ar­vio on vie­lä seu­raa­va­na­kin vuon­na yli­jää­mäi­nen, min­kä jäl­keen se kään­tyy ali­jää­mäi­sek­si. Yli­jää­män taus­tal­la ovat Laa­ja­lan mukaan ker­ta­luon­toi­set kiin­teis­tö­kau­pat sekä vero­tu­lo­jen kasvu.

Ensi vuo­den alus­ta voi­maan tule­va hyvin­voin­tia­lue­uu­dis­tus vai­kut­taa mer­kit­tä­väs­ti Oulun kun­ta­ta­lou­teen ja toi­min­taan. Kau­pun­gin talous­ar­vio pie­ne­nee 1,4 mil­jar­dis­ta noin 700 mil­joo­naan euroon. Sivis­tys- ja kult­tuu­ri­toi­men menot teke­vät kau­pun­gin hen­ki­lös­tö­me­nois­ta jat­kos­sa noin 80 pro­sent­tia ja ulkoi­sis­ta toi­min­ta­me­nois­ta 56 pro­sent­tia. Kos­ka kau­pun­gin on tule­vai­suu­des­sa etsit­tä­vä sääs­tö­jä siel­tä, mis­sä menot­kin ovat, on päät­tä­jil­lä ja vir­ka­mie­hil­lä tule­vai­suu­des­sa luvas­sa tiuk­kaa poh­din­taa sivis­tys- ja kult­tuu­ri­pal­ve­lui­den pal­ve­lu­ver­kon parissa.