Keis­kan kou­lun lak­kau­tus yhä toden­nä­köi­sem­pää – Tak­ku­ran­nan, Tirin­ky­län ja Yli­ky­län kou­luil­le raja oppi­las­mää­rän laskulle

Kaupunginhallitus esittää valtuustolle Keiskan koulun lakkauttamista. (Kuva: Arkisto: Auli Haapala)Kaupunginhallitus esittää valtuustolle Keiskan koulun lakkauttamista. (Kuva: Arkisto: Auli Haapala)

Oulun kau­pun­gin­hal­li­tus päät­ti kokouk­ses­saan esit­tää kau­pun­gin­val­tuus­tol­le Keis­kan, Kui­va­so­jan, Läm­sän­jär­ven ja Myl­ly­ojan kou­lun San­gin­suun yksi­kön lakkauttamista.

Tak­ku­ran­nan, Tirin­ky­län ja Yli­ky­län kou­lut jat­ka­vat, mikä­li oppi­las­mää­rä ei las­ke luku­vuo­den 2023–2024 las­ken­ta­päi­vän 20.9.2023 ole­vas­ta oppi­las­mää­räs­tä 20 pro­sent­tia. Pik­ka­ra­lan kou­lu jat­kaa toi­min­taa, jos kou­lus­sa on vähin­tään 20 oppilasta.

Pää­tös Pik­ka­ra­lan, Läm­sän­jär­ven ja Kui­va­so­jan kou­lun osal­ta oli yksi­mie­li­nen. Muis­ta muu­tos­esi­tyk­sis­tä äänes­tet­tiin. Poh­jae­si­tyk­set voit­ti­vat äänin 11–2. Perus­suo­ma­lais­ten edus­ta­jat Juk­ka Huo­ta­ri ja Jen­na Simu­la jät­ti­vät pää­tök­sis­tä eriä­vät mie­li­pi­teet. Muut kau­pun­gin­hal­li­tuk­ses­sa äänes­ti­vät lak­kau­tus­ten ja pro­sent­ti­ra­jo­jen puolesta.

Lisäk­si pää­tet­tiin yksi­mie­li­ses­ti, että jat­ko­val­mis­te­lus­sa kiin­ni­te­tään eri­tyis­tä huo­mio­ta maan­käy­tön ja kaa­voi­tuk­sen edel­ly­tyk­siin tukea esil­lä ole­vien aluei­den asu­kas­mää­rän lisää­mis­tä ja kehi­tys­tä. Myös ope­tus­käy­tös­tä pois­tet­tu­jen kou­lu­ti­lo­jen sekä piha- ja lii­kun­ta-aluei­den kun­ta­lais­käyt­tö ja yllä­pi­to suun­ni­tel­laan koko­nai­suus huomioiden.

Tirin­ky­läs­sä pää­tös otet­tiin vas­taan mur­heel­li­se­na. Pääl­lim­mäi­se­nä van­hem­mil­la sekä kylä­kou­lu­jen puo­lus­ta­jil­la on tirin­ky­lä­läi­sen San­na Hai­puk­sen mukaan sur­ku lak­kau­tet­ta­vik­si esi­tet­ty­jen kylä­kou­lu­jen puolesta.

– Mei­dän osal­ta tuo 20 pro­sen­tin mar­gi­naa­li on lii­an tiuk­ka, kos­ka kaa­va ei vie­lä­kään lain­voi­mai­nen, joten se ei heti vai­ku­ta oppi­las­mää­riin posi­tii­vi­ses­ti. Kos­ka oppi­las­mää­rät las­ke­taan sel­lai­se­naan, ilman kes­kiar­vo­tus­ta, niin yksi ainoa oppi­las­mää­ril­tään huo­no vuo­si vaik­ka­pa 10 vuo­den pääs­tä voi aiheut­taa auto­maat­ti­ses­ti lak­kau­tuk­sen, kos­ka pää­tös teh­ty jo ennak­koon. Tämän vuok­si oli­si hyvä, kun oppi­las­mää­rän tar­kas­te­lus­sa oli­si esi­mer­kik­si kol­men vuo­den liukuma.

Hai­puk­sen mukaan ilo ensi syk­syn suu­res­ta oppi­las­mää­räs­tä Tirin­ky­läs­sä haih­tuu nyt sii­hen, että lak­kau­tus­ra­ja las­ke­taan juu­ri ensi syk­syn oppilasmääristä.

Sivis­tys- ja kult­tuu­ri­joh­ta­ja Mika Pent­ti­län mukaan pää­tös oli vält­tä­mä­tön, sil­lä väes­tö­en­nus­teen mukai­ses­ti perus­o­pe­tuk­sen oppi­las­mää­rän ennus­te­taan las­ke­van 4000 oppi­laal­la vuo­teen 2030 men­nes­sä. Pal­ve­lu­verk­ko­suun­ni­tel­mas­sa vas­ta­taan väes­tö­en­nus­teen mukai­seen oppi­las­mää­rän laskuun.

Pent­ti­lä kiin­nit­tää huo­mio­ta oppi­las­mää­rän las­kun vai­ku­tuk­seen Oulun kau­pun­gin talouteen.

– Perus­pal­ve­lui­den val­tio­no­suuk­sien arvioi­daan las­ke­van 28,8 mil­joo­naa euroa vuo­teen 2030 men­nes­sä oppi­las­mää­rän las­kus­ta joh­tuen. Kau­pun­gin on vas­tuul­li­se­na toi­mi­ja­na rea­goi­ta­va muu­tok­seen, hän sanoo.

– Kou­lu­ja ja var­hais­kas­va­tuk­sen pal­ve­lu­ja on jat­kos­sa­kin saa­ta­vil­la koko Oulun alu­eel­la laa­jas­ti ja moni­puo­li­ses­ti. Nyt saa­vu­tet­tu esi­tys on tasa­pai­noi­nen ja tas­a­puo­li­nen, joka ottaa huo­mioon las­ten edun ja kau­pun­gin talou­den haas­teet, tote­aa pää­tök­ses­tä kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen hau­ki­pu­taa­lais­pu­heen­joh­ta­ja Mir­ja Veh­ka­pe­rä.

Seu­raa­vak­si pal­ve­lu­verk­ko­pää­tös siir­tyy kau­pun­gin­val­tuus­ton asia­lis­tal­le. Pal­ve­lu­verk­ko­pää­tök­set teh­dään val­tuus­ton kevään vii­mei­ses­sä kokouk­ses­sa 19.6.