Har­taus­kir­joi­tus: Jee­sus, parantajamme

Olen jos­kus koke­nut Juma­lan voi­man vai­kut­ta­neen elä­mää­ni niin pal­jon, että sii­nä on tapah­tu­nut radi­kaa­li muu­tos. Ensim­mäi­nen ymmär­rys tapah­tu­nees­ta on ollut, että Jee­sus sen teki. Hän oli voi­mal­li­ses­ti läs­nä ja aut­toi minua. Mut­ta aika pian tie­teel­li­seen ana­ly­soin­tiin ja älyl­lis­tä­mi­seen tot­tu­nut mie­le­ni alkoi eri­tel­lä, min­kä­lai­nen psy­ko­lo­gi­nen pro­ses­si tämän kai­ken taus­tal­la oli­kaan, ja miten tämän voi­si selit­tää sel­lai­sel­le, joka ei tun­nus­ta Jee­suk­sen voi­man mahdollisuuksia.

Tule­van sun­nun­tain aihe kirk­ko­vuo­des­sa ”Jee­sus, paran­ta­jam­me” on samal­la sekä hie­no, että han­ka­la. Aiheen puit­teis­sa käsi­tel­lään syn­tiä ja sai­raut­ta, sekä kut­sua mie­len­muu­tok­seen (Joh. 9:1–7, 39–41). Täh­täi­mes­sä on se, että sydä­mem­me ylis­täi­si Jumalaa. 

Han­ka­lan aihees­ta tekee se, että syn­tiä on nyky­ään vai­kea ymmär­tää ja selit­tää, sai­rau­det paran­taa lää­kä­ri tai hoi­ta­ja, eikä mie­len­muu­tos­kaan oikein ole muo­dis­sa – tai sit­ten sii­nä voi aut­taa tera­peut­ti. Kaik­ki nämä ammat­ti­lai­set ovat tar­peen, ja kris­til­li­ses­sä kon­teks­tis­sa hei­tä voi kut­sua siu­nauk­sek­si. Mut­ta mihin vie­lä tar­vi­taan Jee­sus­ta ja mik­si hän oli­si parantajamme?

Ker­roin alus­sa koke­muk­ses­ta­ni. Se oli hen­gel­li­nen koke­mus, jota on lupa selit­tää vuo­si­sa­to­jen ja tuhan­sien­kin aika­na muo­tou­tu­neen uskon kie­lio­pin sään­nöil­lä. Olen koke­muk­se­ni jäl­keen ymmär­tä­nyt, että Jee­sus on syli. Jee­sus ei ole syli vain lap­sil­le vaan myös aikui­sil­le – ja onhan meis­sä kai­kis­sa aikui­sis­sa­kin jäl­jel­lä syliä tar­vit­se­va lapsi.

Jos sai­ras­tum­me, jos jou­dum­me kas­vo­tus­ten mui­den oman elä­män sisäis­ten tai ulkois­ten haas­tei­den kans­sa, jos löy­däm­me sisim­mäs­täm­me jota­kin likai­sel­ta ja kel­paa­mat­to­mal­ta tun­tu­vaa, kai­paam­me tur­vaa ja hyväk­sy­vää syliä. Meil­le teki­si sil­loin hyvää löy­tää paik­ka, jos­sa uskal­tai­sim­me vähi­tel­len kat­soa totuut­ta sil­miin, kos­ka jat­ku­va pake­ne­mi­nen uuvut­taa ja tekee kyyniseksi.

Jee­sus eli Juma­lan ylit­se­vuo­ta­vas­sa rak­kau­des­sa. Hänet ympä­röi ”sha­lom”, Juma­lan kai­ken lävis­tä­vä rau­ha, roh­kai­se­va rau­ha, voi­mal­li­nen rau­ha. Sik­si hän oli, ja on, syli, jos­sa on tar­jol­la kaik­ki hyvä. Hän toi­mii yksin ja yhdes­sä ammat­ti­lais­ten ja lähim­mäis­ten kans­sa. Hänen sylis­sään voi tapah­tua, kuten Psal­min kir­joit­ta­ja kuvaa: ”Her­ra, minun Juma­la­ni, sinua minä huusin avuk­si, ja sinä teit minut ter­veek­si. Sinä muu­tit itku­vir­te­ni kar­ke­lok­si, rii­suit yltä­ni suru­vaat­teen ja puit minut ilon pukuun. Sik­si minä lau­lan sinul­le kii­tos­lau­lun, lau­lan koko sydä­mes­tä­ni enkä vai­ke­ne.” (Ps. 30:3,12–13)

Jen­ni Sil­jan­der, Hau­ki­pu­taan vs. seurakuntapastori