Nuo­ret vaa­ti­vat teko­ja Yli­kii­min­gin tule­vai­suu­den puo­les­ta – Sivis­tys­joh­ta­ja Mika Pent­ti­lä lupa­si ottaa Yli­kii­min­gin kun­to­sa­li­asian pikai­ses­ti pöydälleen

Ylikiimingin tulevaisuusiltaan Harjunkaaren saliin kokoontui tiistai-iltana keskustelemaan kaikkiaan 90 henkilöä. Aiheina olivat konkreettiset teot, joita ylikiiminkiläisten hyvinvoinnin eteen voitaisiin tehdä. Etualan pöydässä Arto Holappa, Marika Toivonen Veikko Jokikokko, Merja Perätalo, Asko Perätalo, Markku Koistinen, Saija Kainua, Sanna Goman ja Ulla Ojala keskustelivat muun muassa siitä, miten lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksia voisi lisätä. Kaavoitus ja omakotitonttejen puute oli monessa pöydässä kiivas keskustelun aihe. Se olisi edellytys sille, että Ylikiiminkiin saadaan uusia asukkaita. Kuva: Teea TunturiYlikiimingin tulevaisuusiltaan Harjunkaaren saliin kokoontui tiistai-iltana keskustelemaan kaikkiaan 90 henkilöä. Aiheina olivat konkreettiset teot, joita ylikiiminkiläisten hyvinvoinnin eteen voitaisiin tehdä. Etualan pöydässä Arto Holappa, Marika Toivonen, Veikko Jokikokko, Merja Perätalo, Asko Perätalo, Markku Koistinen, Saija Kainua, Sanna Goman ja Ulla Ojala keskustelivat muun muassa siitä, miten lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksia voisi lisätä. Kaavoitus ja omakotitonttien puute oli monessa pöydässä kiivas keskustelun aihe. Se olisi edellytys sille, että Ylikiiminkiin saadaan uusia asukkaita. Kuva: Teea Tunturi

Nuor­ten vies­ti Yli­kii­min­gin tule­vai­suusil­las­sa oli sel­keä: Yli­kii­min­gin tule­vai­suus on kaik­kien yhtei­nen pro­jek­ti, joka vaa­tii yhteis­työ­tä ja roh­keut­ta. Nuo­ril­la on rat­kai­su­ja ja intoa, mut­ta he kai­paa­vat aikui­sil­ta ja päät­tä­jil­tä tukea ja kon­kreet­ti­sia tekoja.

Mikä­li nykyi­nen väes­tö­ke­hi­tys Yli­kii­min­gis­sä jat­kuu, vuon­na 2032 alu­eel­la on nykyi­sen noin 3 100 asuk­kaan sijaan enää 2 700 asu­kas­ta. Kou­lui­käi­siä on noin 500 sijaan noin 310 ja yli 65-vuo­tiai­ta noin 1 100 sijaan noin 1 350.

– Luvut tar­koit­ta­vat sitä, että seit­se­män vuo­den pääs­tä yli puo­let yli­kii­min­ki­läi­sis­tä on elä­ke­läi­siä. Samal­la pal­ve­lut ovat koko ajan siir­ty­neet kau­em­mak­si, Yli­kii­min­gin kou­lun reh­to­ri Art­tu Park­ki­nen taustoitti.

Tämän vuok­si hänen mukaan­sa nyt on erit­täin tär­keä het­ki kes­kus­tel­la ja ideoi­da Yli­kii­min­gin tule­via pal­ve­lui­ta. Eikä pel­käs­tään ideoi­da, vaan tuo­da pöy­tään kon­kreet­ti­sia rat­kai­su­ja, sil­lä Park­ki­nen näkee, että Yli­kii­min­gil­lä ei ole enää varaa menet­tää yhtään mahdollisuutta.

– Huo­li­pu­hees­ta on pääs­tä­vä rat­kai­sui­hin, Park­ki­nen totesi.

Yli­kii­min­gin kou­lun oppi­laat Vil­ja­mi Savi­mä­ki, Elias Moi­la­nen ja Alek­si Paak­ko­nen esit­te­li­vät, mitä aja­tuk­sia nuo­ret oli­vat tule­vai­suus­työs­sä synnyttäneet.

Tule­vai­suusil­lan ydin­vies­ti oli, että nuo­ret halua­vat olla muka­na päät­tä­mäs­sä hei­tä kos­ke­vis­ta asiois­ta. He koke­vat, että hei­dän näke­myk­si­ään ei kuul­la riit­tä­väs­ti. Nuo­ret esit­ti­vät sel­keän vetoo­muk­sen päät­tä­jil­le: “Anta­kaa meil­le paik­ka pöy­däs­sä – me ollaan valmiita!”.

Nuor­ten toi­veet ja ehdo­tuk­set osoit­ta­vat, että he halua­vat jää­dä Yli­kii­min­kiin ja raken­taa sii­tä elin­voi­mai­sen, tur­val­li­sen ja kes­tä­vän yhtei­sön, mut­ta tämä vaa­tii päät­tä­jien tukea ja roh­keut­ta teh­dä tar­vit­ta­vat päätökset.

Nuo­ret koros­ti­vat kou­lu­tuk­sen saa­vu­tet­ta­vuu­den tär­keyt­tä. He toi­voi­vat muun muas­sa, että lähi­kou­lun tilo­ja voi­si hyö­dyn­tää myös toi­sen asteen opin­nois­sa, mikä mah­dol­lis­tai­si opis­ke­lun lähem­pä­nä kotia.

Hyvin­voin­ti­pal­ve­lut ovat myös nuor­ten huo­le­nai­hee­na. Hei­dän mukaan­sa ter­veys­pal­ve­lut ovat lii­an kau­ka­na, mikä vai­keut­taa avun saamista.

Nuor­ten mie­les­tä Yli­kii­min­gis­sä on tär­ke­ää panos­taa yhtei­söl­li­syy­teen ja tur­val­li­suu­teen. Hei­dän mukaan­sa mer­ki­tyk­sel­li­nen elä­mä tar­koit­taa tur­val­lis­ta arkea, jos­sa jokai­nen voi olla oma itsen­sä ilman pel­koa syr­jäy­ty­mi­ses­tä. Yhtei­söl­li­syy­den tuke­mi­nen ja kan­nus­ta­va ilma­pii­ri ovat kes­kei­siä teki­jöi­tä, joi­hin nuo­ret toi­vo­vat panostettavan.

Lii­kun­ta­mah­dol­li­suuk­sien paran­ta­mi­nen oli yksi tee­mois­ta. Nuo­ret toi­vo­vat kun­to­sa­lia, joka ei ole homees­sa, kun­to­por­tai­ta, lai­tu­ria Kirk­ko­su­van­toon sekä tekonurmikenttää.

He pai­not­ti­vat myös jouk­ko­lii­ken­teen paran­ta­mi­sen mer­ki­tys­tä, jot­ta Yli­kii­min­gis­sä asu­mi­nen oli­si aidos­ti vaih­toeh­to tule­vai­suu­des­sa­kin. Toi­veis­sa oli esi­mer­kik­si jouk­ko­lii­ken­neyh­teys Muhok­sel­le, min­ne moni Yli­kii­min­gis­tä kul­kee kouluun.

Nuor­ten mie­les­tä Yli­kii­min­gin luon­to on voi­ma­va­ra, joka tulee säi­lyt­tää tule­vil­le suku­pol­vil­le. He halua­vat kehit­tää alu­een luon­to­mat­kai­lua ja ympä­ris­tö­kas­va­tus­ta sekä edis­tää kes­tä­vää kehitystä.

Pai­kal­li­set perin­teet, kuten kylä­juh­lat ja yhtei­söl­li­set tapah­tu­mat, ovat nuo­ril­le tär­kei­tä. He haluai­si­vat Yli­kii­min­kiin enem­män tapah­tu­mia, jois­sa he voi­si­vat olla muka­na ja tuo­da esil­le omaa osaa­mis­taan. Tähän liit­tyen nuo­ret tote­si­vat, että “Yli­kii­min­gin perin­ne on, että me emme luo­vu­ta ikinä”.

Tule­vai­suusil­las­sa oli muka­na usei­ta päät­tä­jiä sekä vir­ka­mie­hiä. Oulun kau­pun­gin sivis­tys- ja kult­tuu­ri­joh­ta­ja Mika Pent­ti­lä oli vai­kut­tu­nut illan annista.

– Tääl­lä on käy­ty avar­ta­via kes­kus­te­lu­ja, ja minul­le on piir­ty­nyt kuva, että pal­lo on nyt otet­tu hal­tuun. Otan omal­le pöy­däl­le­ni heti tuon kun­to­sa­li­asian, sil­lä se on veny­nyt tar­peet­to­man pit­kään, Pent­ti­lä lupasi.

Alue­pääl­lik­kö Pasi Mäki­ky­rö lupa­si, että nuo­ri­so­ti­lo­jen, kun­to­sa­lin ja kir­jas­ton asia täy­tyy saa­da pää­tök­seen, jot­ta yli­kii­min­ki­läis­ten käyt­töön saa­daan asian­mu­kai­set tilat.

Pai­kal­la oli myös pal­jon yhdis­tys­toi­mi­joi­ta, jot­ka osal­lis­tui­vat illan aika­na kon­kre­tian met­säs­tyk­seen. Elä­ke­lii­ton Yli­kii­min­gin yhdis­tyk­sen hal­li­tuk­sen jäsen Mai­ja Pit­kä­nen tii­vis­ti illan antia seuraavasti:

– Nuor­ten ja ikäih­mis­ten toi­veet ovat var­sin yhte­näi­set. Toi­voi­sin, että eri ikä­ryh­mien kes­ki­näis­tä yhtei­söl­li­syyt­tä­kin saa­tai­siin lisät­tyä, jol­loin voi­sim­me yhdes­sä vai­kut­taa asioi­hin laa­jem­mal­la rin­ta­mal­la. Esi­tän, että Yli­kii­min­kiin perus­te­taan eri yhtei­sö­jen kes­ki­näi­nen yhteis­työ­ryh­mä, joka alkai­si teh­dä työ­tä yli­kii­min­ki­läis­ten hyvin­voin­nin eteen, Pit­kä­nen sanoi.