Toi­mit­ta­jal­ta: Suo­mi koh­ti sotaa 80 vuot­ta sitten

His­to­rian kat­san­nos­sa vain sil­mä­rä­päys eli 80 vuot­ta sit­ten oli alka­nut toi­nen maa­il­man­so­ta. Kak­si suur­val­ta­dik­ta­tuu­ria, Sak­sa ja Neu­vos­to­liit­to, oli­vat jaka­neet salai­sel­la sopi­muk­sel­la toi­sil­leen aluei­ta Euroo­pas­sa ja ensi vai­hees­sa ne tal­loi­vat jal­koi­hin­sa Puo­lan. Sopi­muk­ses­sa oli demo­kraat­ti­sen Suo­men koh­dal­la Neu­vos­to­lii­ton ruk­si. Vie­lä loka- ja mar­ras­kuus­sa 1939 Suo­mi yrit­ti käy­dä neu­vot­te­lu­ja itä­naa­pu­rin­sa kans­sa, mut­ta ne päät­tyi­vät tuloksettomina.

Jos eläi­sim­me vie­lä vuot­ta 1939, oli­si maam­me sodas­sa puo­len­tois­ta kuu­kau­den kulut­tua, sil­lä Neu­vos­to­liit­to aloit­ti sodan hyök­käyk­sel­lä 30. mar­ras­kuu­ta. Tämän sodan nimi­tyk­sek­si tuli Suo­mes­sa myö­hem­min tal­vi­so­ta, ja se päät­tyi maa­lis­kuus­sa 1940 Suo­mel­le ras­kai­siin rauhanehtoihin.

Jol­lei rau­haa oli­si saa­tu aikaan, oli­si Suo­mi tie­ten­kin lopul­ta hävin­nyt sodan jät­ti­mäi­sel­le naa­pu­ril­leen. Naa­pu­rin mie­his­tö- ja kalus­to­y­li­voi­ma oli murs­kaa­va, vaik­ka suo­ma­lai­set tais­te­li­vat­kin san­ka­ril­li­ses­ti. Ilman rau­han­so­pi­mus­ta Suo­mes­ta oli­si voi­nut tul­la neu­vos­to­ta­sa­val­ta ja sel­lai­se­na se oli­si pysy­nyt ehkä 1990-luvun alkuun saakka.

Toi­sen maa­il­man­so­dan taak­ka oli ras­kas Suo­mel­le. Yksin tal­vi­so­das­sa mene­tet­tiin 26 000 kan­sa­lais­ta kaa­tu­nei­na ja kadon­nei­na. Haa­voit­tu­nei­ta oli yli 40 000. Lisäk­si Suo­mi jou­tui luo­vut­ta­maan aluei­taan, ja sadat­tu­han­net suo­ma­lai­set menet­ti­vät kotinsa.

Euroo­pas­sa sodi­taan täl­lä­kin het­kel­lä Ukrai­nan itä­osis­sa, ja jos­tain syys­tä äärioi­keis­to­lai­set ja yltiö­na­tio­na­lis­ti­set liik­keet ovat saa­neet kan­na­tus­ta ympä­ri Euroo­pan kuin kai­kui­na 1930-luvulta.

Moni on yrit­tä­nyt arvioi­da sitä, min­kä mit­tai­nen oikeas­taan on kuu­lui­sa mies­muis­ti. Se esiin­tyy lausah­duk­ses­sa, jol­la kuva­taan jok­seen­kin odot­ta­ma­ton­ta tapah­tu­maa: “Tätä ei ole tapah­tu­nut miesmuistiin.”

Eräs arvio on, että mie­muis­ti onkin vain 6 vuot­ta. Kun ajat­te­lee sotien aiheut­ta­mia kär­si­myk­siä, niin sen soi­si ole­van pal­jon, pal­jon pitempi.