Boot­ti mat­ka­si Mar­tin­nie­mes­tä ravin­to­la­lai­vak­si Ouluun

Ravintolalaiva Bootti laskettiin vesille Martinniemessä kunnostuksen jälkeen. Satamalaiturilla yrittäjä Pekka Kropsu (oik.) ja mukana olleet Pertti Haverinen ja Sauli Annala.Ravintolalaiva Bootti laskettiin vesille Martinniemessä kunnostuksen jälkeen. Satamalaiturilla yrittäjä Pekka Kropsu (oik.) ja mukana olleet Pertti Haverinen ja Sauli Annala.

Ravin­to­la­lai­va Boot­tia kun­nos­tet­tiin Mar­tin­nie­men tela­kal­la vii­mei­set pari kuu­kaut­ta. Tors­tai­na se las­ket­tiin vesil­le odot­ta­maan tuul­ten tyyn­ty­mis­tä. Ennus­teet piti­vät paik­kan­sa, ja lau­an­tai­na Boot­ti voi­tiin vetää vesi­teit­se mää­rän­pää­hän­sä Oulun kau­pun­gin­teat­te­rin ja Piki­saa­ren sil­lan kupee­seen, mis­sä on sen pysy­vä koti­sa­ta­ma. 150-paik­kai­nen ravin­to­la­lai­va on tar­koi­tus ava­ta jo täl­lä viikolla.

Hau­ki­pu­taa­lai­sel­la yrit­tä­jäl­lä Pek­ka Krop­sul­la oli hymy her­käs­sä Mar­tin­nie­men sata­ma­lai­tu­ril­la enti­sel­lä Repo­lan teh­da­sa­lu­eel­la, kuten myös muil­la hank­keen paris­sa puur­ta­neil­la kump­pa­neil­la. Eikä syyt­tä, sil­lä suu­ri unel­ma toteutui.

Krop­su sai idean ravin­to­la­lai­vas­ta jo kym­me­nen vuot­ta sit­ten. Vih­doin tar­koi­tuk­seen sopi­va alus löy­tyi huu­to­kau­pas­ta, ja hom­ma oli sel­vä. Lai­van alku­pe­räi­sen run­gon on raken­ta­nut Kel­lon Teräs­ve­ne ja alus on ollut tela­kal­la Kivi­nie­men Leton­ran­nas­sa. Jos­kus vuo­si­kym­me­niä sit­ten sama lai­va on toi­mi­nut ravin­to­la­lai­va­na Oulus­sa, joten perin­ne jatkuu.

Lai­va kun­nos­tet­tiin Mar­tin­nie­mes­sä aivan kaut­taal­taan ja teh­tiin ravin­to­la­toi­min­taan tar­vit­ta­via muu­tok­sia varus­te­lui­neen. Lai­vaan raken­net­tiin lisää toi­nen ker­ros. Ensim­mäi­sen kan­si­ta­son asia­kas­ti­la vii­meis­tel­lään lasi­tuk­sel­la niin, että tar­vit­taes­sa lasi­sei­nät voi­daan sul­kea. Muu­tos­töis­sä paran­net­tiin myös estee­tön­tä kul­kua ja teh­tiin lisää wc-tiloja.

Päi­vi­sin Boo­tis­sa nau­ti­taan kah­vi­la­tuot­tei­ta sekä perin­teis­tä lohi­keit­toa. Iltaa koh­ti tar­jol­la on lai­va­me­nu, juo­maa, tee­ma­ta­pah­tu­mia sekä esiin­ty­jiä. Yksi­tyis- ja yri­tys­ti­lai­suuk­sien jär­jes­tä­mi­nen lai­val­la on myös mahdollista.

– Boot­ti on merel­li­nen olo­huo­ne, jon­ne päi­vi­sin ovat ter­ve­tul­lei­ta myös per­heet. Illal­la lai­val­la nou­da­te­taan 18 vuo­den ikä­ra­jaa ja tapah­tu­ma­ka­len­te­riin on suun­ni­tel­tu vaih­tu­vaa ohjel­maa, ker­too ravin­to­la­pääl­lik­kö Berit Lei­no­nen.

Boot­ti työl­lis­tää kesä­ai­ka­na kym­men­kun­ta henkilöä. 

Boo­til­le on vuo­krat­tu lai­tu­ri­paik­ka Oulun kau­pun­gil­ta ja tar­vit­ta­vat luvat toi­min­nal­le jär­jes­tyi­vät kevään mit­taan. Lai­va ank­ku­roi­tuu pysy­väs­ti Oulun Vän­man­nin­saa­reen, se kiin­ni­te­tään lai­tu­riin eikä sil­lä sei­la­ta. Lai­vaan astu­taan kau­pun­gin­teat­te­rin lähel­tä Piki­saa­ren sil­lan kupeelta.

Oulus­sa ei ollut vas­taa­van­lais­ta lai­va­ra­vin­to­la­toi­min­taa pariin­kym­me­neen vuo­teen. Ravin­to­la­lai­va Boo­tin on tar­koi­tus vas­ta­ta omal­ta osal­taan haas­tee­seen merel­li­sen Oulun kehit­tä­mi­sek­si ja tar­jo­ta pal­ve­lui­ta niin pai­kal­li­sil­le kävi­jöil­le kuin mat­kai­li­joil­le­kin. Mar­tin­nie­men sata­ma­lai­tu­ril­la poh­dit­tiin­kin, että merel­li­nen Oulu ei saa jää­dä vain suun­ni­tel­mik­si ja leh­tien pals­toil­la käsi­tel­tä­väk­si aiheeksi.

Pek­ka Krop­su on raken­nusa­lan yrit­tä­jä, joka tun­ne­taan Aimi Oy:stä sekä uudes­ta Oulu Igloos’­ta. Krop­su on eri­kois­tu­nut ravintolarakentamiseen.

Oulu Igloos tar­jo­aa majoi­tus- ja elä­mys­pal­ve­lui­ta veden pääl­lä kel­lu­vas­sa iglus­sa ja eril­li­ses­sä sau­naiglus­sa. Tal­viai­ka­na iglut ovat jääl­lä ja kesä­ai­ka­na ne kel­lu­vat vedes­sä. Täl­lä het­kel­lä iglut on ank­ku­roi­tu Kii­min­ki­joel­le Mie­hi­kän edus­tal­le Haukiputaalla.