Pie­nois­mal­le­ja venei­den veis­tä­jiä kunnioittaen

Iiläis­läh­töi­sen, nykyi­sin Oulus­sa asu­van Kyös­ti Vil­min elä­mään puu­ve­neet ja nii­den veis­tä­jät ovat kuu­lu­neet jo aivan pie­nes­tä pitäen, sil­lä hänen isän­sä raken­si itse­kin koti­tar­ve­ve­nei­tä. Lisäk­si Kyös­ti-poi­kaa veti puo­leen­sa nykyi­sen Nät­te­po­rin pai­kal­la sijain­nut vene­veis­tä­mö, mis­sä Pet­te­ri Kin­nu­nen raken­te­li vesil­le käy­piä kul­ku­pe­le­jä enemmänkin. 

Vain Tilaa­jil­le

Haluai­sit­ko jat­kaa lukemista?

Kir­jau­du sisään tai tee tilaus

Lue lisää

Hen­na Anun­til­le kol­mois­voit­to ja Mai­ja Kum­pu­la maa­il­man­ti­las­ton kär­keen 200 metrillä

Vii­me vii­kon­lop­pu­na kisat­tiin Oulus­sa Suo­men Aikui­sur­hei­li­joi­den SM-kisat ja kisois­sa oli muka­na urhei­li­joi­ta laa­jas­ti Ran­ta­poh­jan alu­eel­ta. Oulun Pyrin­töä edus­ta­va hau­ki­pu­taa­lai­nen Hen­na Anun­ti voit­ti 45-vuo­tiai­den sar­jois­sa kor­keus­hy­pyn (155), pituus­hy­pyn (4.72) ja 80 met­rin aidat (13.20) ja kuu­las­sa hän sijoit­tui vii­den­nek­si tulok­sel­la 9.10. Kor­keus­hy­pys­sä Anun­ti yrit­ti vie­lä ylit­tää kor­keu­den 161, mut­ta pudot­taen sen kol­me ker­taa. Tulok­seen­sa hän oli kui­ten­kin tyy­ty­väi­nen, kuten myös sii­hen, että sai kisa­ta terveenä.



Näkö­alo­ja Iin seu­ra­kun­nan tulevaisuuteen

Piis­pam­me Juk­ka Kes­ki­ta­lo antoi var­sin posi­tii­vis­ta palau­tet­ta Iin seu­ra­kun­nan tilas­ta sekä piis­pan­tar­kas­tuk­sen lop­pu­lausun­nos­saan että 650-vuo­tis­juh­lan puheis­saan. Kehit­tä­mis­haas­teis­ta nos­tet­tiin esil­le mm. vapaa­eh­tois­toi­min­nan kehit­tä­mi­nen, juma­lan­pal­ve­luse­lä­män kehit­tä­mi­nen seu­ra­kun­tae­lä­män kes­kuk­se­na ja tule­vai­suus­työs­ken­te­lyn eli stra­te­gia­työs­ken­te­lyn aloit­ta­mi­nen ja mm. kiin­teis­tö­stra­te­gian lop­puun saat­ta­mi­nen ja ympä­ris­tö­diplo­min uusiminen.

Vain Tilaa­jil­le

Haluai­sit­ko jat­kaa lukemista?

Kir­jau­du sisään tai tee tilaus



Iijoen nimes­tä

Pro­fes­so­ri Jou­ko Vah­to­la on tun­nus­tet­tu nimis­tön­tut­ki­ja. Täy­sin maal­lik­ko­na roh­ke­nen esit­tää joi­ta­kin kriit­ti­siä näkö­koh­tia hänen näke­myk­siin­sä Iin (Iijoen) nimen syn­nys­tä (Ran­ta­poh­ja 30.5.2024).

Vain Tilaa­jil­le

Haluai­sit­ko jat­kaa lukemista?

Kir­jau­du sisään tai tee tilaus



Uusia pal­ve­lu­ja: Pub Rumble halu­aa olla iiläis­ten olohuone

Pub Rumble ava­si oven­sa vii­me vii­kon­lop­pu­na Iis­sä ja ava­jai­sis­sa pubi oli teras­sia myö­ten täyn­nä ja pal­juun­kin pää­si pulah­ta­maan. Tilois­sa toi­mi aiem­min Joku Pai­kal­li­nen Pubi, Ii ja tilat on rem­pat­tu nyt uuden tee­man mukai­sik­si. Tilan omis­ta­ja Jark­ko Kor­ho­nen on pitä­nyt vuo­sia sit­ten tilois­sa Tuu­lia­jo ‑pubia ja suun­ni­tel­mis­sa oli nyt tilan myy­mi­nen. Kui­ten­kin mie­les­sä kävi oman pubin perus­ta­mi­nen ja tuol­loin hän kysyi mukaan Jan­ne Väi­säs­tä, joka innos­tui ajatuksesta.



Auto­kaup­pa hiljeni

Tilas­to­kes­kuk­sen mukaan kesä­kuus­sa 2024 rekis­te­röi­tiin uusia hen­ki­lö­au­to­ja 6 764, mikä oli 26 % vähem­män kuin vuot­ta aiem­min. Kai­ken kaik­ki­aan kesä­kuus­sa rekis­te­röi­tiin 12 016 uut­ta ajo­neu­voa. Ensi­re­kis­te­röin­nit vähe­ni­vät 23 % edel­lis­vuo­den vas­taa­vaan kuu­kau­teen verrattuna.