Puun­han­kin­nan haas­tee­na kul­je­tus ja kor­juu – Met­sä Group näkee nykyi­set tur­veu­ra­koit­si­jat ja hei­dän työn­te­ki­jän­sä otol­li­si­na työllistyjinä

Met­sä Grou­pin uusi bio­tuo­te­teh­das käyn­nis­tyy vuo­den 2023 lop­pu­puo­lel­la, ja sen koe­käyt­tö alkaa jo vuo­den 2023 alus­sa. Teh­taal­le tar­vit­ta­van puun mää­rä kas­vaa nykyi­seen ver­rat­tu­na noin 4,5 kuu­tio­met­ril­lä eli Kemiin raken­net­ta­va uusi teh­das käyt­tää kaik­ki­aan noin 7,6 mil­joo­naa kuu­tio­met­riä puuta.

Vain Tilaa­jil­le

Haluai­sit­ko jat­kaa lukemista?

Kir­jau­du sisään tai tee tilaus

Lue lisää

Kas­vun ihmeel­le mahdollisuus

Yhtei­söl­li­sen kas­vi­maan sie­me­niä on jo idä­tet­ty yli­kii­min­ki­läi­sis­sä kou­luis­sa ja päi­vä­ko­deis­sa kevään mit­taan. Tiis­tai­na Vesa­las­sa tal­koil­tiin kou­lun, päi­vä­ko­din, koti­kou­lu­toi­mi­kun­nan ja Reki-Vesa­lan kyläyh­dis­tyk­sen väen yhteis­työs­sä puu­tar­han perus­ta­mi­sek­si kou­lun joki­ran­taan. Vii­me päi­vien aika­na Yli­kii­min­gis­sä on myös vie­tet­ty Kylä puh­taak­si ‑päi­viä ja sii­vot­tu tal­koil­la kylä­ku­vaa siis­tik­si. Yhtei­söl­li­syys on voimissaan.

Vain Tilaa­jil­le

Haluai­sit­ko jat­kaa lukemista?

Kir­jau­du sisään tai tee tilaus


Sii­ka­saa­ren vene­val­ka­ma asu­ka­syh­dis­tyk­sen hoitoon

Hau­ki­pu­taan Sii­ka­saa­ren vene­val­ka­ma on siir­ty­nyt Oulun kau­pun­gil­ta Sii­ka­pu­taan asu­ka­syh­dis­tyk­sen hal­lin­taan ja hoi­toon tou­ko­kuun alus­sa. Hal­lin­ta­oi­keu­den myö­tä vene­ran­nas­ta huo­leh­tii jat­kos­sa asu­ka­syh­dis­tys vapaa­eh­tois­voi­min. Tosin aiem­min­kin venei­den omis­ta­jat ja asuk­kaat ovat itse huo­leh­ti­neet ran­nas­ta mah­dol­li­suuk­sien mukaan, mut­ta nyt viral­li­sen siir­ty­män myö­tä vene­val­ka­ma­ran­taa pääs­tään hoi­ta­maan kes­ki­te­tym­min ja paremmin.

Vain Tilaa­jil­le

Haluai­sit­ko jat­kaa lukemista?

Kir­jau­du sisään tai tee tilaus


Uusi val­tuus­to päät­tää Iin kehityssuunnista

Syk­syl­lä toi­mi­kau­ten­sa aloit­ta­va Iin uusi kun­nan­val­tuus­to päät­tää monis­ta kun­nan tule­vai­suu­teen liit­ty­vis­tä asiois­ta esi­mer­kik­si kun­taan laa­dit­ta­van stra­te­gi­sen yleis­kaa­van muo­dos­sa. Tule­vil­le asia­lis­toil­le pää­ty­vät asiat riip­pu­vat myös teki­jöis­tä, jot­ka eivät ole kun­nan pää­tet­tä­vä­nä. Täl­lai­sia ovat esi­mer­kik­si Nelos­tien ohi­tus­tien raken­ta­mi­sai­ka­tau­lu ja sote-uudistus. 

Vain Tilaa­jil­le

Haluai­sit­ko jat­kaa lukemista?

Kir­jau­du sisään tai tee tilaus


Illin­saa­ren hiih­to­ma­ja uusit­ta­neen lähi­vuo­si­na, uima­hal­lia tus­kin pian tulossa

Kun­ta­lais­ten lii­kun­ta­mah­dol­li­suu­det Iis­sä oli­vat netis­sä jär­jes­te­tyn vaa­li­pa­nee­lin aihee­na tiis­tai-ilta­na. Kysees­sä oli Poh­jois-Poh­jan­maan Lii­kun­ta ja Urhei­lu ry:n (PoPL) ja Yhdis­tyk­sis­tä hyvin­voin­tia ‑hank­keen jär­jes­tä­mä ensim­mäi­nen vaa­li­ti­lai­suus. PoPLin alue­joh­ta­ja Esko Has­si­sen joh­ta­mis­sa kym­me­nes­sä panee­lis­sa käsi­tel­lään kun­ta­lais­ten hyvin­voin­tia ja lii­kun­nan roo­lia sen osa­te­ki­jä­nä. Iin panee­lis­sa oli­vat muka­na Heli-Han­ne­le Haa­pa­nie­mi vih­reis­tä, Sep­po Kel­ta­mä­ki sosia­li­de­mo­kraa­teis­ta, Jari-Juk­ka Joke­la kes­kus­tas­ta, Pet­ri Hyvö­nen perus­suo­ma­lai­sis­ta, Johan­na Jak­ku-Hii­va­la vasem­mis­tos­ta ja Jus­si Kurt­ti­la kokoomuksesta. 

Vain Tilaa­jil­le

Haluai­sit­ko jat­kaa lukemista?

Kir­jau­du sisään tai tee tilaus


Kun­ta­vaa­li­mai­nok­set ilmes­ty­vät kylil­le, ennak­ko­ää­nes­tys alkaa keskiviikkona

Kun­ta­vaa­lien mai­nos­te­li­neet ilmes­tyi­vät katu­jen var­sil­le ja kylän­rai­teil­le alku­vii­kos­ta ja eili­ses­tä läh­tien puo­lueil­la on ollut mah­dol­li­suus lait­taa oma mai­nos pai­koil­leen. Kul­le­kin puo­lu­eel­le tai ehdok­kai­ta aset­ta­neel­le ryh­mit­ty­mäl­le on varatt­tu yksi mai­nos­paik­ka teli­net­tä kohti. 


Äänes­tä­mi­sen ter­veys­tur­val­li­suu­des­ta huo­leh­di­taan monin tavoin

Kun­ta­vaa­leis­sa nou­da­te­taan oikeus­mi­nis­te­riön, THL:n ja pai­kal­li­sen ter­veys­vi­ran­omai­sen ohjei­ta ennak­ko­ää­nes­tys­pai­koil­la, koti- ja lai­to­sää­nes­tyk­ses­sä sekä var­si­nai­sen vaa­li­päi­vän vaa­li­huo­neis­tois­sa. Tämä on mah­dol­lis­ta muun muas­sa taval­lis­ta pidem­mäl­lä ennak­ko­ää­nes­tys­jak­sol­la ja mah­dol­li­suu­del­la äänes­tää vaik­ka­pa pihalla.


Johon­kin sitä saat­taa päästäkin

Ran­ta­poh­jas­ta 10.5.1979: Les­kie­män­tä valit­taa: ”Kyl­lä se on tuol­la tiel­lä vai­kea kul­kea. Jos kul­kee hitaas­ti niin sano­taan, että ketä­hän se oot­taa ja jos kul­kee jou­tuin niin sano­taan, että kenen­kään perään sil­lä nyt on kii­re.” A.K. Haukipudas

Vain Tilaa­jil­le

Haluai­sit­ko jat­kaa lukemista?

Kir­jau­du sisään tai tee tilaus


Har­taus: Tule, Pyhä Henki

Sana Pyhä Hen­ki tuo mie­lee­ni erään lap­suu­den muis­ton. Maa­lais­pap­pi­lan poi­ka­na muis­tan, kun kevät­kyl­vön aika­na isä lau­loi pel­lon reu­nal­la: ”Niin kuin kas­te kedoil­lem­me vuo­ta­nut on Tai­vaas­ta niin myös Hen­ki sie­luil­lem­me Tai­vaan vih­ma vuo­da­ta.” Ymmär­si jo lap­se­na, että maan kas­vu tar­vit­see Tai­vaan kas­tet­ta. Kyl­vö­työ­tä teh­des­sä huo­ma­sin koh­ta, että mitä tar­koit­taa, kun Juma­lan Hen­ki ravit­see mei­tä ihmisiä.