Vete­raa­ni­päi­vä­nä kun­nia­käyn­te­jä sankarihaudoille

Aaro Väyrynen ja Pauli Niemelä kansallisen veteraanipäivän kunniakäynnillä Kiimingin sankarihaudoilla. (Kuva: Teea Tunturi)

Kii­min­gin kirk­ko­maal­la, san­ka­ri­hau­taus­maal­la kun­nioi­tet­tiin sotiem­me vete­raa­ne­ja kun­nia­käyn­nin ja sep­pe­leen­las­kun muo­dos­sa. Kii­min­gis­sä kun­nia­käyn­nin teki­vät kirk­ko­her­ra Pau­li Nie­me­lä ja kii­min­ki­läi­nen Aaro Väy­ry­nen, joka on myös Oulun­seu­dun Soti­las­poi­kien perin­ne­kil­lan puheen­joh­ta­ja. Myös muil­la Ran­ta­poh­jan alu­een san­ka­ri­hau­doil­la teh­tiin kunniakäynti.

– Haluam­me täl­lä kun­nia­käyn­nil­lä osoit­taa suur­ta kun­nioi­tus­ta kai­kil­le sodas­sa kaa­tu­neil­le sekä sota­ve­te­raa­neil­le. San­ka­ri­hau­dat ker­to­vat meil­le sii­tä, että Suo­mes­sa kaa­tu­neet pyrit­tiin muis­ta mais­ta poi­ke­ten, tuo­maan oman maan mul­tiin. Sil­lä oli suu­ri mer­ki­tys var­sin­kin nuo­ril­le mie­hil­le. Tal­vi­so­dan hen­ki, vel­jeä ei jäte­tä, tar­koit­ti, että sota­ka­ve­ria autet­tiin, haa­voit­tu­neet pyrit­tiin saa­maan tur­vaan ja kaa­tu­neet lähe­tet­tiin kotimaahan.

Sodas­sa kaa­tu­neen tuo­mi­sel­le koti­paik­ka­kun­nal­le oli iso mer­ki­tys myös koti­rin­ta­mal­le. Sodan vai­keat ajat kes­tet­tiin parem­min yhteisvoimin.

– Näil­lä san­ka­ri­hau­doil­la on yhä vies­ti meil­le. Uhrin ansios­ta lip­pu lie­huu. Vapaas­ta isän­maas­tam­me on mak­set­tu ras­kas hinta.

Nie­me­lä koros­ti, että perin­nök­si saa­mas­tam­me hyväs­tä maas­ta on syy­tä pitää hyvä huolta.

Aaro Väy­ry­nen ker­toi, että vete­raa­ni­päi­vä­nä mie­les­sä on pääl­lim­mäi­se­nä syvä kun­nioi­tus sota­ve­te­raa­ne­ja koh­taan. Hän itse on syn­ty­nyt sodan päät­ty­mi­sen lähes­tyes­sä vuon­na 1944.

– Äiti ker­toi minul­le, että syn­nyin sen jäl­kei­se­nä yönä, kun sak­sa­lai­set oli­vat räjäyt­tä­neet Kii­min­ki­joen ylit­tä­vän sil­lan Kii­min­gis­sä. Kun olin pie­ni, asuim­me Hau­ki­pu­taan Kel­los­sa ja minua kah­dek­san vuot­ta van­hem­pi vel­je­ni muis­taa hyvin, miten sak­sa­lai­sia oli paik­ka­kun­nal­la ja nuo­rim­mat­kin teki­vät hei­dän kans­saan vaih­to­kaup­paa eri­lai­sis­ta tavaroista.

Sotiem­me vete­raa­ne­ja on kes­kuu­des­sam­me enää vain hyvin vähän. Koko Suo­mes­sa hei­tä on hie­man alle 6 000. Vaik­ka vete­raa­nien mää­rä vähe­nee, elä­vät vete­raa­nit yhä pidem­pään. Mies­ten kes­ki-ikä on jo 95,8 ja nais­ten­kin 94,7 vuotta.

Kii­min­gin kun­nia­käyn­ti on näh­tä­vil­lä Virtuaalikirkko.fi-palvelussa.