Päät­tä­jäl­tä: Oli­si­ko teil­lä het­ki aikaa lukea perusasioista?

Val­tiol­la ja kun­nis­sa on kesän aika­na val­mis­tel­tu myös nor­maa­li­ti­lan­tee­seen liit­ty­viä toi­mia. Nuor­ten kou­lu­tus­paik­ko­jen lisää­mi­nen, van­hus­ten­hoi­don hoi­ta­ja­mi­toi­tuk­sen paran­ta­mi­nen sekä sosi­aa­li- ja ter­vey­den­huol­lon uudis­tus etenevät.

Jul­ki­suu­des­sa kes­kus­te­lua ovat usein hal­lin­neet sivusei­kat ja mie­li­ku­vat, vaik­ka tär­kein­tä oli­si kes­kit­tyä perus­asioi­hin. Arjes­sa eri­tyis­tä mer­ki­tys­tä on sil­lä, riit­tää­kö toi­meen­tu­lo elä­mi­sen kului­hin, onko las­ten kou­lu­tie tur­val­li­nen ja pää­see­kö lää­kä­ril­le sujuvasti.

Perus­asiois­sa on pal­jon paran­net­ta­vaa. Sekä val­tion että kun­tien toi­min­nal­le ja talou­del­le rat­kai­se­vaa on eri­tyi­ses­ti kak­si seik­kaa. Ensim­mäi­nen rat­kais­ta­va kysy­mys on, miten yhä useam­mal­le taa­taan työ­paik­ka ja paran­ne­taan työssäjaksamista.

Työ­ajan lyhen­tä­mi­nen ei val­lit­se­van talous­krii­sin olois­sa ole mil­lään muo­toa rea­lis­tis­ta. Nyt pitää ensin­nä­kin tur­va­ta työ­paik­ko­jen säi­ly­mi­nen sekä löy­det­tä­vä rat­kai­su uuden hoi­ta­ja­mi­toi­tuk­sen syn­nyt­tä­mään tuhan­sien uusien hoi­ta­jien tarpeeseen.

Oulun­kin pit­kä­ai­kai­nen haas­te on kor­kea nuo­ri­so­työt­tö­myys. Sii­hen yhte­nä rat­kai­su­na tulee teh­dä val­ta­kun­nal­li­sia pää­tök­siä oppi­so­pi­mus­kou­lu­tuk­sen helpottamisesta.

Nykyi­sen hal­li­tuk­sen toteut­ta­mat paran­nuk­set muun muas­sa lap­si­li­siin ja eläk­kei­siin sekä tei­den kun­nos­sa­pi­toon ovat olleet mah­dol­li­sia Sipi­län hal­li­tuk­sen vakaan talou­den­pi­don ansiosta.

Vel­ka­ra­hal­la elä­mi­nen vie ongel­miin. Val­tion ja kun­tien rahoi­tus pitää jär­jes­tää työn ja sii­tä saa­ta­vien vero­tu­lo­jen poh­jal­le. Oulun seu­dul­la tämä tar­koit­taa myös yri­tys­ten toi­min­tae­del­ly­tys­ten kehit­tä­mis­tä. Kun yri­tyk­set palk­kaa­vat väkeä, kaik­ki hyötyvät.

Toi­nen kysy­mys on, miten sosi­aa­li- ja ter­veys­pal­ve­lut jär­jes­te­tään siten, että kus­tan­nus­ten kas­vua hil­li­tään samal­la kun taa­taan tar­vit­ta­vat pal­ve­lut. Täs­sä kes­kei­se­nä on sote-uudis­tus, mut­ta myös kun­nis­sa voi­daan teh­dä paljon.

Oulus­sa on teh­ty hyviä, ennal­taeh­käi­se­viä toi­mia muun muas­sa kehit­tä­mäl­lä lap­si­per­hei­den koti­pal­ve­lua ja ikään­ty­nei­den koti­kun­tou­tus­ta. Molem­pia pitää vah­vis­taa, sil­lä esi­mer­kik­si las­ten­suo­je­lun tar­ve on Oulus­sa edel­leen kasvanut.

Lop­pu­jen lopuk­si hyvin­voin­ti muo­dos­tuu perus­asioi­den poh­jal­le: onko ympä­ril­lä ystä­viä ja lähei­siä, riit­tä­vät­kö ruo­ka ja lääk­keet, toi­mi­vat­ko lähi­pal­ve­lut, saan­ko tar­vit­taes­sa apua ongel­miin. Näis­tä huo­leh­ti­mi­sen toi­von ole­van jokai­sen päät­tä­jän asia­lis­tan kär­jes­sä alka­val­la poli­tii­kan syyskaudella.

Pek­ka Ait­ta­kum­pu, kan­san­edus­ta­ja ja Oulun kau­pun­gin­val­tuu­tet­tu, Keskusta