Päät­tä­jäl­tä: Kun­ta­vaa­lit – kaik­kien yhtei­nen asia

Heli-Han­ne­le Haapaniemi.

Lock­down. Brit­ti­sa­na­kir­ja Col­lins on valin­nut sen vuo­den sanak­si, kos­ka se tii­vis­tää mil­jar­dien ihmis­ten yhtei­sen koke­muk­sen, yhteis­kun­nan sul­ke­mi­sen. Sitä on myös mää­ri­tel­ty: ”Tiuk­ko­jen rajoi­tus­ten aset­ta­mi­nen mat­kus­ta­mi­sel­le, sosi­aa­li­sel­le vuo­ro­vai­ku­tuk­sel­le ja pää­syl­le jul­ki­siin tiloihin”.

Koro­na vai­kut­taa myös kun­ta­vaa­lien jär­jes­tä­mi­seen. Toi­vot­ta­vas­ti vaa­lit saa­daan pidet­tyä suun­ni­tel­tu­na ajan­koh­ta­na ja tur­val­li­ses­ti. Totut­tu­jen vaa­li­ta­pah­tu­mien jär­jes­tä­mis­tä voi­daan aina­kin pitää kysee­na­lai­se­na. Puo­luei­den ja ehdok­kai­den kam­pan­join­ti kuten kaik­ki vaa­li­jär­jes­te­lyt ovat uuden edes­sä koro­na­va­ro­toi­mien vallitessa.

Uute­na idea­na Iin kir­jas­toon oli saa­pu­nut Demo­kra­tia­puu, joka antaa kun­ta­lai­sil­le, ehdok­kail­le ja puo­lueil­le mah­dol­li­suu­den aja­tus­ten vaih­toon, kysy­myk­siin, kom­men­toin­tiin ja vaa­li­lu­paus­ten esit­tä­mi­seen. Ii-ins­ti­tuu­tin sosi­aa­li­sen median kana­vil­la Iin kir­jas­ton ja kan­sa­lais­opis­ton yhtei­sis­sä vaa­li-live­ta­pah­tu­mis­sa puo­lu­eet esit­täy­ty­vät ja vas­taa­vat kysy­myk­siin 17.–25.3.2021.

Vas­ta­sin kut­suun kyl­lä, vaik­ka verk­ko­lä­he­tyk­sis­sä ja videois­sa esiin­ty­mi­nen vaa­tii itsel­tä vie­lä tot­tu­mis­ta. Iin kun­ta haki vaa­li­vir­kai­li­joi­ta somes­sa ja se näyt­ti herät­tä­vän innos­tus­ta nopeas­ti. Mie­les­tä­ni nämä ovat hyviä uusia tapo­ja tuo­da vaa­lit osak­si taval­lis­ta arkea kun­nas­sa ja ottaa vähän rennommin.

Vaa­leis­sa on edel­leen oma juh­la­vuu­ten­sa ja kun­nioi­tus demo­kra­tial­le, mut­ta eten­kin vaa­li­vir­kai­li­joi­den hake­mi­nen kun­nan pus­ka­ra­dios­sa oli hyvä oival­lus vähen­tää koke­mus­ta etäi­sis­tä byro­kra­tia­kie­mu­rois­ta, joi­ta nii­tä­kin vaa­li­jär­jes­te­lyis­sä riit­tää. Vaa­lit kuu­lu­vat kaikille.

Olem­me valit­se­mas­sa päät­tä­jiä after lock­down ‑maa­il­maan, pan­de­mia­ra­joi­tus­ten jäl­kei­seen aikaan. Mil­lai­sia ovat elä­mä ja elä­män­ta­vat pan­de­mian jälkeen?

Aivan enti­sel­lem­me tus­kin enää palaam­me näin pit­kän poik­keus­a­jan jäl­keen. Taval­li­sen arjen arvos­tus aina­kin kas­vaa, mut­ta toi­saal­ta tie­däm­me, että isoi­hin­kin muu­tok­siin voi­daan jou­tua ja tar­vit­taes­sa pys­ty­tään. Kou­lu­tus ja var­hais­kas­va­tus tule­vat ole­maan kun­nan pää­tök­sen­teos­sa val­ta­roo­lis­sa, kun vas­tuu sosi­aa­li- ja ter­vey­den­huol­los­ta toden­nä­köi­ses­ti siir­tyy val­mis­teil­la ole­van uudis­tuk­sen myö­tä. Ilmas­to­te­ko­ja ei voi lait­taa odot­ta­maan parem­pia aikoja.

Kun­nal­la ja kun­ta­lai­sil­la on myös mah­dol­li­suus aut­taa kult­tuu­ri- ja tapah­tu­ma-alaa ylös ahdin­gos­ta, johon se on pan­de­mian vuok­si jou­tu­nut. Koro­na­krii­sin jäl­ki­hoi­toon suun­na­taan EU-elpy­mis­vä­li­nei­tä, rahas­to­ja ja ohjel­mia, joil­la tue­taan yhteis­kun­nan palau­tu­mis­ta. Nii­tä pitää hyö­dyn­tää tehok­kaas­ti ja viisaasti.

Yhteis­hen­keä tar­vi­taan niin koro­nan nujer­ta­mi­seen kuin vaa­lien vie­mi­seen läpi poik­keuk­sel­li­sis­sa olois­sa — ja pää­tök­sen­te­koon koro­nan jäl­keen­sä jät­tä­mien haas­tei­den hoitamisessa.

Heli-Han­ne­le Haa­pa­nie­mi, Iin kun­nan­val­tuus­ton 3. varapj., Vihreät