Lasten ja nuorten harrastusmahdollisuudet ja nuorten kokoontumispaikat nousivat päällimmäisiksi puheenaiheiksi Kellon ja Kiviniemen asukasillassa torstai-iltana. Verkossa järjestetyssä asukasillassa oli mukana parikymmentä osanottajaa.
Luonnonläheiset Kellon, Kiviniemen ja Takkurannan alueet ovat suosittuja lapsiperheiden asuinalueita ja väestö on aika nuorta. Kyseisellä Kellon suuralueen palvelukeskittymän alueella on kolme koulua kullakin kylällä ja Kellossa päiväkoti. Alueella toimivat muun muassa asukastupaa ylläpitävä Kellon suuralueen asukasyhdistys, Kellon kyläyhdistys ja vanhempaintoimikunta Viisari. Kellon asukastupa sijaitsee nuorisoseuran talossa ja kirjasto on Kiviniemen koululla. Vilkkaassa Kiviniemen satamassa on kesäisin kahvilatoimintaa ja siellä on ympäri vuoden avoinna oleva Kalapuohi. Laituriyhdistys ja Kiviniemen meripelastusyhdistys toimivat aktiivisesti.
Oulun alue on jaettu alueellisiin palvelukeskittymiin, joissa paikallisista viranhaltijoista ja toimijoista on koottu työryhmiä.
–Tavoitteena on edistää ja toimia alueen hyvinvoinnnin ja yhteisöllisyyden edistämiseksi, kertoi Kellon-Kiviniemen palvelukeskittymän puheenjohtaja, Kiviniemen ja Takkurannan koulun rehtori Seija Ländén.
Nuorten mahdollisuudet kokoontua ja harrastaa ovat olleet pitkään esillä alueella ja nousevat esille aina säännöllisesti. Mitä nuoret haluaisivat tehdä ja missä kokoontua? Kokemusta on koululla ja asukastuvalla järjestetyistä nuortenilloista, mutta ne eivät ole saavuttaneet nuorten keskuudessa odotettua suosiota. Kokouksessa pohdittiinkin, että viisainta on kysyä nuorilta itseltään, mitä kaivataan. Aiempien kyselyjen mukaan liikuntamahdollisuuksia on tarjolla varsin hyvin, mutta muitakin harrastustoimintaa haluttaisiin.
Nuortenilloista saatujen kokemusten valossa pääteltiin, että aiemmat paikat tai “liika valvonta” ei ole ollut nuorten mieleen. Kokoontumiset kylillä ja koulun pihoilla ovat tuoneet aika ajoin ongelmia. Kiviniemen satama ja ranta ovat myös paikkoja, joissa nuoret viihtyvät keskenään. Skeittiparkki on ollut vireillä, mutta hanke on siirtynyt.
Kiviniemen satama koetaan alueella merkitykselliseksi kaiken ikäisten keskuudessa. Janika Harju sanoi, että satamassa järjestetyillä tapahtumilla ja tekemisellä saadaan yhteisiä hetkiä kyläläisten ja nuorten kanssa. Rannassa on myös suosittu kota.
Kellon asukasyhdistyksen puheenjohtaja Edvin Fisher esitti, että koululaisten piirustuksia ja taideteoksia voisi tuoda esille asukastuvalle.
– Tällä alueella on paljon yhdistyksiä ja toimijoita, jos pystyisimme aktivoimaan kaikki mukaan ja ennen kaikkia saamaan tietoa toisistamme, sanoi Fisher. Tämä onnistuisi esimerkiksi yhdistysillassa tai kesäjuhlan yhteydessä.
MLL on tehnyt lapsiperheille suunnatun kyselyn lapsiperheille Haukiputaalla. Kellon ja Kiviniemen alueella toivotaan nuorten asioiden ohella parannusta kulkuyhteyksiin. Liikuntapaikkojen suhteen toivotaan kohennusta etenkin Hietalanmäen suunnalla. Myös kulkuyhteyksiin toivotaan parannuksia alueella. Terveyspalveluiden saatavuuden on koettu huonontuneen, ilmeni kyselyssä.
Vastaajista 42 prosenttia kertoi olevansa kiinnostunut osallistumisesta asuinalueen kehittämistyöhön. Asukkaita toivotaan mukaan yhteiseen toimintaan, todettiin asukasillassa.
Kirjasto toimii Kiviniemen koululla ja sen palveluihin ollaan tyytyväisiä. Palautetta tulee kuitenkin Kellon suunnalta, sillä kirjaston toivottaisiin sijaitsevan Kellon keskustassa.
Tapahtumien järjestäminen kuluvana vuonna on vielä epävarmaa vallitsevan koronatilanteen takia. Miten käy laskiaisriehan, sataman kesätapahtuman ja Taiteiden yön, aika näyttää. Siivoustalkoot ovat myös kylän yhteinen juttu. Asukastuvan toiminta on suositusten mukaan tauolla toistaiseksi.
– Kellon koululla toteutetusta ensimmäisestä Taiteiden yöstä tuli paljon positiivista palautetta, ja suunnitelmissa on järjestää se jatkossakin, kertoi vanhempainyhdistyksen tuore puheenjohtaja Soila Riutta.
Kiviniemen satama ja Kellon nuorisoseuran talo ja siellä järjestetyt nuortenillat on valittu Maaseudun Sivistysliiton kohteiksi Tää on mulle tärkee ‑hankkeessa vuonna 2021. Asukasiltaan osallistunut yhteisökehittäjä Riitta Johanna Laitinen kertoi, että kohderyhmänä hankkeessa ovat nuoret aikuiset. Kotiseudun kohteista kysyttiin Pohjois-Pohjanmaalta lähtöisin olevilta nuorilta, mitkä jutut ovat olleet heille tärkeitä ja joiden he soisivat säilyvän myös tulevaisuudessa. Edellä mainitut kaksi kohdetta valittiin hankkeen kymmenen joukkoon.
Tää on mulle tärkee ‑hanke ja sen mahdollisuudet otettiin ilolla vastaan asukasillassa. Laitinen kertoi, että hankkeen puitteissa mietitään nyt yhteisössä mille aletaan. Starttina on osallistuminen ja kertominen hankkeesta palvelukeskittymän tulevassa palaverissa. Hankkeella on käytössään myös jonkin verran määrärahaa käytettäväksi kohteisiin. Kyseeseen voivat tulla esimerkiksi tapahtumat tai ympäristön kunnostamiseen liittyvät jutut.
Asemakylän ja Jokikylän asukasilta on tiistaina 26.1. ja Haukiputaan yhteinen asukasilta 28.1. verkossa. Osallistumislinkit löytyvät Oulun kaupungin verkkosivuilta tapahtumakalenterista: Pohjois-Oulu (munoulu.fi).