Roko­tus­jär­jes­tys muut­tuu Oulun­kaa­rel­la – Anne­tut roko­tusa­jat voimassa

Oulun­kaa­ri siir­tyy nou­dat­ta­maan THL:n uusin­ta, vii­me vii­kol­la jul­kais­tua ohjeis­tus­ta roko­tus­jär­jes­tyk­ses­tä. Jo anne­tut koro­na­ro­ko­tea­jat ovat kui­ten­kin voi­mas­sa nor­maa­lis­ti. THL:n uuden ohjeis­tuk­sen mukaan Astra Zenecan roko­tet­ta voi­daan antaa aiem­mas­ta poi­ke­ten myös yli 70-vuo­tiail­le. Oulun­kaa­rel­la­kin ehdit­tiin jo aloit­taa alle 70-vuo­tiai­den ris­ki­ryh­mä­läis­ten roko­tuk­set Astra Zenecal­la, mut­ta ne kes­key­te­tään sik­si ajak­si, että kaik­ki yli 70-vuo­ti­aat ovat saa­neet rokot­teen. Näil­lä näky­min alle 70-vuo­tiai­den ris­ki­ryh­mä­läis­ten roko­tuk­set jat­ku­vat jäl­leen huhtikuussa.

Jat­kos­sa kaik­kia kol­mea Suo­mes­sa hyväk­syt­tyä roko­tet­ta voi­daan antaa yli 70-vuo­tiail­le, mikä nopeut­taa ikäih­mis­ten roko­te­tah­tia. Yli 70-vuo­tiai­den osal­ta sai­rau­det eivät vai­ku­ta roko­tus­jär­jes­tyk­seen, vaan vuo­ro mää­räy­tyy pel­käs­tään iän mukaan.

Täl­lä het­kel­lä yli 80-vuo­tiai­den ja hei­dän kans­saan asu­vien omais­hoi­ta­jien roko­tuk­set ovat Oulun­kaa­rel­la lop­pusuo­ral­la. Kaik­kia ryh­mään kuu­lu­via ei ole kui­ten­kaan tavoi­tet­tu useis­ta yri­tyk­sis­tä huo­li­mat­ta, joten Oulun­kaa­ren hen­ki­lö­kun­ta jat­kaa hei­dän tavoit­ta­mis­taan. Kaik­ki yli 80-vuo­ti­aat rokot­teen halua­vat saa­vat roko­tea­jan heti kun he soit­ta­vat koro­na­ro­ko­tus­nu­me­roon tai hei­dät tavoi­te­taan muu­ten. Simos­sa ajan varaa­mi­nen itse ei ole vie­lä täl­lä vii­kol­la mah­dol­lis­ta. Myös lähio­mai­nen voi vara­ta ajan ikäih­mi­sen puo­les­ta. Tois­tai­sek­si muut roko­tus­ryh­mät eivät voi itse vara­ta aikoja.

Iis­sä, Pudas­jär­vel­lä, Uta­jär­vel­lä ja Vaa­las­sa 75–79-vuotiaiden ja hei­dän omais­hoi­ta­jien­sa roko­tuk­set jat­ku­vat. Täl­lä het­kel­lä hen­ki­lö­kun­ta soit­taa ja tar­jo­aa aikaa, joten kun­ta­lais­ten tar­vit­see tois­tai­sek­si vain odot­taa. Hei­dän jäl­keen­sä, näil­lä näky­min maa­lis­kuun lopul­ta läh­tien, vuo­ros­sa ovat 70–74-vuotiaat ja hei­dän omais­hoi­ta­jan­sa. Roko­tus­vuo­ros­sa ole­vien kan­nat­taa vas­ta­ta myös itsel­le tun­te­mat­to­miin nume­roi­hin. Jos kun­ta­lai­nen ei vas­taa ensim­mäi­sel­lä ker­ral­la, hen­ki­lö­kun­ta yrit­tää tavoit­taa uudestaan.

Koro­naan liit­ty­vää työ­tä teke­vät työn­te­ki­jät sekä ikäih­mis­ten asu­mi­syk­si­köi­den asuk­kaat ja hen­ki­lö­kun­ta ovat saa­neet ensim­mäi­sen rokot­teen ja osa jo vahvistusrokotteenkin.

Oulun­kaa­rel­la sera­taan tii­viis­ti, muut­tu­vat­ko kun­ta­lais­ten rokot­ta­mis­kul­je­tuk­set jat­kos­sa Kela-kor­vat­ta­vik­si. Viral­lis­ta val­ta­kun­nal­lis­ta pää­tös­tä Kela-kor­vauk­sis­ta ei tois­tai­sek­si ole, joten tois­tai­sek­si hen­ki­lö­kun­ta ei voi kir­joit­taa tak­si­lap­pu­ja. Roko­tuk­sia jär­jes­te­tään osas­sa kun­tia myös iltai­sin tai lau­an­tai­sin, jol­loin omai­sil­la on parem­mat mah­dol­li­suu­det huo­leh­tia kuljetuksista.

Koto­na rokot­ta­mi­nen ei ole mah­dol­lis­ta, sil­lä rokot­teet ovat hyvin vaa­ti­via kul­jet­taa ja säi­lyt­tää. Lisäk­si koro­na­ro­kot­teis­sa kuten muis­sa­kin rokot­teis­sa on aina ana­fy­lak­ti­sen sho­kin vaa­ra, min­kä vuok­si on tär­ke­ää, että roko­te­pai­kal­la on riit­tä­väs­ti hen­ki­lö­kun­taa ja asian­mu­kai­set väli­neet mah­dol­li­sen sho­kin tai mui­den jäl­kioi­rei­den varalta.

Vii­mei­sen vii­kon aika­na Oulun­kaa­rel­la annet­tiin noin 600 roko­tus­ta. Ensim­mäi­sen rokot­teen on saa­nut täl­lä het­kel­lä noin 3700 hen­ki­löä, ja toi­sen­kin rokot­teen saa­nei­ta on noin 430 henkilöä.

Roko­tusa­jan saa­neet ovat olleet Oulun­kaa­rel­la tyy­ty­väi­siä, ja roko­tuk­siin on tul­tu mie­lel­lään. Pis­tä­mi­sen jäl­keen kun­ta­lai­sil­la on ilmen­nyt jon­kin ver­ran tavan­omai­sia roko­tus­ten jäl­kioi­rei­ta, kuten pai­kal­lis­ta kipua, nivel­ki­pu­ja ja lyhy­tai­kais­ta lämmönnousua.

– Lää­kea­lan tur­val­li­suus- ja kehit­tä­mis­kes­kus Fimea on saa­nut muu­ta­mia ilmoi­tuk­sia epäi­lyis­tä, että Astra Zenecan koro­na­ro­kot­teen jäl­keen oli­si aiheu­tu­nut veri­tulp­pa. Kuo­le­man­ta­pauk­sia Suo­mes­sa ei kui­ten­kaan ole todet­tu. Tois­tai­sek­si Suo­mes­sa ei ole osoi­tet­tu, että mah­dol­li­set veri­tul­pat oli­si­vat joh­tu­neet nime­no­maan rokot­tees­ta. Sekä Fimea, THL että Euroo­pan lää­ke­vi­ras­to EMA sel­vit­tä­vät asi­aa, ter­veys­pal­ve­lu­joh­ta­ja Lii­sa Cajan-Suo­kas toteaa.