Kii­min­gin ja Iin veren­luo­vu­tuk­set sai­vat ihmi­set liikkeelle

Sairaanhoitaja Mirva Vaara juttelee kiiminkiläisen ensiluovuttaja Sari Tervosen kanssa verenluovuttamisesta ja veren kulusta eteenpäin. (Kuva: Teea Tunturi)Sairaanhoitaja Mirva Vaara juttelee kiiminkiläisen ensiluovuttaja Sari Tervosen kanssa verenluovuttamisesta ja veren kulusta eteenpäin. (Kuva: Teea Tunturi)

Joka arki­päi­vä tar­vi­taan Suo­mes­sa 800 veren­luo­vut­ta­jaa, jot­ta poti­laat saa­vat tar­vit­se­man­sa veri­val­mis­teet. Kii­min­gis­sä jär­jes­tet­tiin pit­käs­tä aikaa veren­luo­vu­tus, ja tapah­tu­ma osoit­tau­tui menes­tyk­sek­si. Päi­vän aika­na ver­ta kävi luo­vut­ta­mas­sa 59 hen­gen­pe­las­ta­jaa. Myös Iis­sä luo­vu­tet­tiin ver­ta heti vuo­den 2023 alkaes­sa, kun seu­ra­kun­ta­ta­lol­la jär­jes­tet­tiin kier­tä­vän veri­pal­ve­lun tilai­suus. Iis­sä ver­ta luo­vut­ti perä­ti 60 henkilöä.

Edel­li­sen ker­ran Kii­min­gis­sä on jär­jes­tet­ty veren­luo­vu­tus­ti­lai­suus vuon­na 2015. Nyt luo­vut­ta­jia oli niin pal­jon, että kier­tä­vän veri­pal­ve­lun sai­raan­hoi­ta­ja Vir­pi Kurt­ti ker­too, että Kii­min­kiin tul­laan seu­raa­van ker­ran jo 6.6. Iis­sä seu­raa­va luo­vu­tus jär­jes­te­tään 12.6.

– Meil­lä on tar­koi­tus alkaa käy­dä useam­min täs­sä Oulun lähia­lueil­la. Mar­ras­kuus­sa Hau­ki­pu­taal­la oli niin hyvin luo­vut­ta­jia, että sin­ne menem­me uudel­leen myös tänä vuon­na, Kurt­ti sanoo.

Eri­tyi­sen suo­si­tuik­si ovat osoit­tau­tu­neet myös uudet Kem­pe­leen Zep­pe­li­nin ja Oulun Idea­par­kin luo­vu­tuk­set. Oulun lähia­luei­den luo­vu­tus­ten jär­jes­tä­mi­ses­tä on Kur­tin mukaan tul­lut luo­vut­ta­jil­ta hyvää palautetta.

Lisäk­si lähel­lä sijait­se­vat kier­tä­vän veri­pal­ve­lun tapah­tu­mat ovat luon­nol­li­ses­ti hel­pom­pia myös hen­ki­lö­kun­nal­le, kun ei tar­vit­se ajaa niin pit­kää mat­kaa eri puo­lil­le aluetta.

– Meil­lä poh­joi­sim­mat luo­vu­tuk­set ovat Rova­nie­mel­lä, ete­läi­sim­mät Kala­joel­la ja itäi­sim­mät puo­les­taan ovat Kajaa­nis­sa ja Kuusa­mos­sa. Kaik­ki­aan vaih­tu­via luo­vu­tus­paik­ko­ja on 24 ja vii­me vuon­na luo­vu­tus­ti­lai­suuk­sia oli 99.

Oulus­sa veri­pal­ve­lu kier­tää maa­kun­nas­sa maa­nan­tait ja tiis­tait. Toi­mis­tol­la Oulun kes­kus­tas­sa ver­ta ote­taan vas­taan kes­ki­viik­koi­sin, tors­tai­sin ja perjantaisin.

– Luo­vut­ta­jan näkö­kul­mas­ta veren­luo­vu­tusym­pä­ris­tö on muut­tu­nut säh­köi­sek­si. Edel­li­se­nä päi­vä­nä koto­na voi täyt­tää val­miik­si ter­veys­ky­se­lyn, joka löy­tyy veri­pal­ve­lun net­ti­si­vuil­ta. Lisäk­si kan­nat­taa vara­ta aika ajan­va­raus­ka­len­te­ris­ta, niin ei jou­du odot­ta­maan pit­kää aikaa, että pää­see haas­tat­te­luun. Ter­veys­ky­se­lyä teh­des­sä voi soit­taa info­nu­me­roon, jos epäi­lee omaa luo­vu­tus­so­vel­tu­vuut­ta, Kurt­ti kertoo.

Val­ta­kun­nal­li­ses­ti tyy­pil­li­sin veren­luo­vut­ta­ja on noin 40-vuo­tias nai­nen ja mie­het ovat luo­vut­ta­jien kes­kuu­des­sa vähem­mis­tös­sä. Toi­sin on Oulus­sa, jos­sa luo­vut­ta­jis­ta enem­mis­tö on mie­hiä. Syi­tä tähän Vir­pi Kurt­ti ei osaa var­muu­del­la arvioi­da, mut­ta hän epäi­lee, että tii­vis yhteis­työ esi­mer­kik­si teek­ka­rien kans­sa saat­taa vai­kut­taa asi­aan. Myös Nokian työ­pai­koil­la on pal­jon miesluovuttajia.

– Nuo­ria yri­täm­me saa­da luo­vut­ta­jak­si vie­rai­le­mal­la oppi­lai­tok­sis­sa, kuten yli­opis­tol­la ja ammattikorkeakoulussa.

Kii­min­gin veren­luo­vu­tuk­seen oli tul­lut ensim­mäis­tä ker­taa ver­ta luo­vut­ta­maan kii­min­ki­läi­nen Sari Ter­vo­nen, joka ker­toi, että hän tuli, kos­ka halusi antaa itsel­leen uuden haasteen.

– Olen veri- ja neu­la­kam­moi­nen, enkä ole ennen uskal­ta­nut läh­teä luo­vut­ta­maan ver­ta. Nyt kun huo­ma­sin, että tämä on Kii­min­gis­sä, pää­tin että on oikea aika haas­taa itsen­sä. Ei tämä tun­nu yhtään niin kama­lal­ta kuin luu­lin, Ter­vo­nen kommentoi.

Veri­val­mis­tei­ta tar­vi­taan esi­mer­kik­si leik­kaus­po­ti­lai­den, onnet­to­muu­den uhrien, syö­pää sai­ras­ta­vien ja kes­kos­las­ten hoi­toon. Vapaa­eh­toi­set luo­vut­ta­jat aut­ta­vat Suo­mes­sa vuo­sit­tain noin 40 000 poti­las­ta. Kos­ka ver­ta ei voi kor­va­ta kei­no­te­koi­ses­ti, luo­vu­tet­tu veri on monil­le vaka­vas­ti sai­rail­le todel­li­nen eli­neh­to. Tämän vuok­si uusia veren­luo­vut­ta­jia tar­vi­taan jatkuvasti.