Iin Energia Oy nostaa joulukuussa yleissähkön hintaa neljättä kertaa tänä vuonna. Hinta on nousi alkuvuodesta 8,68 senttiin ja toukokuussa 9,42 senttiin kilowattitunnilta. Syyskuussa hinta nousi arvolisäveron vuoksi 9,54 senttiin. Yhtiön toimitusjohtaja Joni Jääskeläinen kertoo alkuvuoden hinnan nousun johtuneen talveen varautumisesta ja toukokuun hinnan nousuun vaikutti oleellisesti kylmän tammikuun ja korkeiden sähkömarkkinahintojen aiheuttamat tappiot. Joulukuun alussa yleissähkön hinta nousee 11,55 senttiin edelleen epävarmojen sähkömarkkinoiden ja talven sääennusteiden vuoksi.
– Mikäli talvesta tulee kylmä, sähkönkulutus voi jälleen kasvaa merkittävästi, mikä nostaa hintoja. Siltä varalta, että kotimaan energiantuotanto ei pysty vastaamaan kysyntään, meidän on ollut ennakkoon pakko varautua mahdollisiin hintapiikkeihin. Lupaamme kevään aikana tarkastaa hintoja, jos kaikki menee ennakoidusti, Jääskeläinen toteaa.
Vuoden 2023 tammikuussa yleissähkön hinta kävi 22 sentissä ja saman vuoden helmikuussa kaksiaikasähkön yöhinta oli 15,40 senttiä.
– Sähkömarkkinat ovat muuttuneet vuosien aikana ja helposti hinnanlaskut unohtuvat ja muistetaan vaan ne korotukset. On kuitenkin ennustettu, että sähkön hinta tasaantuisi muutaman vuoden päästä.
Yleissähkön lisäksi kaksiaikasähkön hinta on noussut. Toimitusjohtaja kertoo, että korotuksia on tehty siten, että yösähkön etua suhteessa yleissähköön on parannettu. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että 12 000 kilowattituntia vuodessa kuluttavassa taloudessa kaksiaikasähkö tulee yleissähköä edullisemmaksi, jos sähkönkulutus on vähintään suhteessa siten, että päiväsähkö kuluttaa 6 500 kilowattituntia ja yösähkö 5 500 kilowattituntia. Tällä hetkellä yhtiö tarjoaa kaksiaikasähköä 12,55/9,91 senttiä kilowattituntia kohden.
– Erinomainen vaihtoehto kaksiaikasähkölle on kulutusvaikutustuotteemme. Sen avulla asiakas voi alentaa kiinteähintaista sähkösopimustaan siirtämällä sähkönkulutusta niille tunneille, jolloin pörssisähkön hinta on alhainen.
Pörssisähkö ei ole Jääskeläisen mukaan monenkaan ensisijainen sopimusvaihtoehto, sillä harva jaksaa seurata hintoja niin tarkkaan.
Rantapohjan tekstari- ja mielipidepalstalta on kirjoitettu useamman kerran tänä vuonna hinnan korotuksista ja yhtiön kilpailukykyä on kyseenalaistettu. Kirjoituksissa on koettu Iin Energian hinnan olevan reilusti korkeampi, kuin muilla kilpailevilla yhtiöillä. Jääskeläinen vastaa Iin Energian olevan itseasiassa tällä hetkellä edullisimpien joukossa samankaltaisia tuotteita tarjoavista yhtiöistä. Iin Energia erottuu sillä, että yhtiön sähkösopimukset ovat toistaiseksi voimassa olevia ja irtisanomisaika on kaksi viikkoa.
– Monilla kilpailijoilla sopimuksiin sisältyy määräaikainen jakso. Meillä hinta pysyy vakiona talvikuukausien ajan ilman määräaikaisuutta.
Myös sosiaalisessa mediassa on keskusteltu Iin Energian hinnan korotuksista ja jotkut ovat todenneet äänestävänsä jaloillaan. Jääskeläinen kertoo, että yhtiö haluaa pitää kiinni asiakkaistaan ja tarjota heille paikallista sähköä ja palveluita mahdollisimman edullisesti, sekä samalla varmistaa liiketoiminnan kannattavuuden ja noudattaa kunnan omistajaohjausta.
– Tasapainottelemme näiden välillä, ja siksi hintoja on talveksi nostettava. Tavoitteemme on, että asiakkaamme näkevät hintamme pitkällä aikavälillä vähintäänkin kohtuullisina.
Paikallinen sähköntuotanto on tärkeä osa yhtiön toimintaa, mutta se ei riitä kattamaan kysyntää silloin, kun kulutus on korkeimmillaan, kuten kylminä talvikuukausina. Vähäisen kysynnän aikana tuotantoa syntyy enemmän kuin paikallisesti tarvitaan. Tästä syystä yhtiö hyödyntää sähkömarkkinoita tasapainottaakseen kysynnän ja tarjonnan.
– Yhtiö myy omaa tuotantoaan silloin, kun sen arvo on korkeimmillaan ja ostaa markkinoilta edullista sähköä asiakkailleen sillon, kun hinnat ovat alhaiset.
“On se kumma, että iiläiset saavat sähköstä maksaa maltaita, vaikka täällä tuotetaan sekä vesi- että tuulivoimaa.”, kirjoitettiin tekstaripalstalla. Toimitusjohtaja kertoo, että Iin Energia ei hyödy kunnan alueella sijaitsevista tuulivoimaloista. Tuulivoimaloista saatavat kiinteistöverot ovat merkittävä osa kunnan taloutta, mutta niillä ei ole vaikutusta Iin Energian toimintaan tai sähkönhintaan.
Iin kunta saa Iijoen voimalaitosten Raasakan ja Pahkakosken sähköntuotannosta osuuksia, joita kunta ei pysty suoraan hyödyntämään ja sen vuoksi kunta on aikanaan antanut ne Iin Energian käyttöön.
– Voimaloiden käytostä Iin Energia sitten maksaa vuosittaisen korvauksen kunnalle. Korvaus on osa kunnan tulomuodostusta, jolla omalta osaltaan kustannetaan kuntalaisten palveluja.
Iin Energian tilikauden tulos vuonna 2023 oli nelisen miljoonaa plussalla, kun edellisenä vuotena tulos oli hieman yli miljoonan miinuksella. Jääskeläinen kertoo tärkeimpien syiden suurelle muutokselle löytyvän vuoden 2022 noin kahden miljoonan euron tappiosta sähkön myynnissä.
– Viime vuoden myönteinen neljän miljoonan euron ylijäämä johtuu kertaluontoisesta erästä, eli myyntituloista, jotka yhtiö sai myydessään omistamansa valokuituverkon liiketoiminnan. Ilman toteutunutta kauppaa viime vuosi olisi ollut paljon heikompi. Ja täytyy muistaa, että tuosta neljästä miljoonasta katetaan edeltävän vuoden tappio ja kustannetaan investointeja.
Ensi vuonna Iin Energia investoi sähköverkon kehittämiseen noin miljoona euroa. Tarkoituksena on kehittää ja parantaa verkon kapasiteettia ja joustavuutta sekä sähkömarkkinalain velvoittamaa verkon sään kestävyyttä.
– Lisäksi investoimme ensi vuonna uusiutuvaan energiaan, kuten Lestijärven tuulivoimapuistoon ja teemme selvityksiä aurinkosähköön ja sähkönvarastointiin liittyen.
Muuttuneet sähkömarkkinat ovat sysänneet yhtiössä liikkeelle kehitystyön ja se investoi myös ohjelmistojen kehittämiseen. Tämä takaa tulevaisuudessa vaihtoehtoisia sähkötuotteita asiakkaille. Tavoitteena on myös ottaa kiinni kehityksessä yhtiöitä, jotka ovat jo pitkään keskittyneet sähkön myyntiin ja sen prosesseihin.
– Kehitystyö on hyvässä vauhdissa, ja kun tarvittavat ohjelmistot ovat käytössämme, palvelemme asiakkaitamme entistä paremmilla palveluilla ja edullisimmilla sähkösopimuksilla.
Läpinäkyvä viestintä on tärkeää reilu vuosi sitten yhtiön toimitusjohtajana aloittaneelle Jääskeläiselle, ja uusia tapoja viestiä asiakkaille etsitään kokoajan. Hän korostaa, että iiläiset ovat ylpeitä omasta sähköyhtiöstään ja yhtiö on paljon muutakin kuin sähkönhinta.
– Kuntaomisteisena yhtiönä kaikki tuottomme käytetään yhtiömme ja kunnan kautta kaikkien iiläisten hyväksi, työllistämme paikallisia ammattilaisia, varmistamme sähkönsaannin ja ‑riittävyyden, korjaamme sähköviat ja palvelemme asiakkaitamme suurella sydämellä.