- Hammaskorut voivat olla kultaa, valkokultaa tai kristallia. Kuvassa on kristallisia koruja.
Hammaskorut ovat tulleet etenkin nuorten suosioon. Sen ovat huomanneet Iissä ja Oulussa toimivan Hammaslääkärikeskus Furkan suuhygienistit Kati Eklund ja Anne Hujanen.
– En tiedä mistä ilmiö on lähtenyt liikkeelle, mutta etenkin teini-ikäisille laitetaan nyt aiempaa enemmän hammaskoruja. Ilmiö on varmasti lähtenyt liikkeelle somesta ja somejulkkiksilta, joilla on itsellään hammaskoruja, Eklund sanoo.
Hujanen kertoo, että kun aiemmin laitettiin lähinnä yksittäisiä hammaskoruja, saatetaan niitä nyt laittaa useampia.
– Nyt laitetaan myös kahteen vierekkäiseen hampaaseen yhteensä neljä korua niin, että ne muodostavat perhosen.
Lisääntyneen suosion myötä on yleistynyt ilmiö, jossa ihmiset ostavat edullisia koruja netistä ja kiinnittävät ne itse hampaaseensa jopa kynsiliimalla.
– Ulkomaisesta nettikaupasta voi saada parin euron muovisia koruja, jotka eivät välttämättä ole tarkoitettu suuhun. Eikä niitä missään nimessä voi kiinnittää kynsiliimalla, varottelee Eklund.
Oikeaoppinen tapa on laitattaa hammaskoru suuhygienistillä.
– Ensin korun kiinnityskohta karhennetaan hapotamalla, minkä jälkeen koru kiinnitetään juoksevalla paikkamuoviaineella, Eklund kertoo.
Eklundilla itsellään on hammaskoru, joka on laitettu kolmekymmentä vuotta sitten hänen opiskellessaan suuhygienistiksi.
– Tällä tavalla kiinnitetty koru voi pysyä moniakin vuosia. Yleensä se irtoaa melko pian, jos se on irrotakseen. Koru voi kuitenkin irrota esimerkiksi koruhampaaseen kohdistuvasta iskusta tai kolahduksesta.
Korun voi laittaa mihin vain hampaan sileään kohtaan.
– Hampaissa on tiettyjä anatomisia muotoja, jotka voivat vaikuttaa korun paikkaan, Hujanen sanoo.
Korua ei voida kiinnittää, mikäli suussa on oikomiskoje tai käytössä on irrotettavia hammaskiskoja.
– Terveisiin ja hoidettuihin hampaisiin koru voidaan laittaa. Jos hampaat ovat kovin plakkiset, silloin korua ei kannata laittaa, koska hammaskorukin kerää plakkia. Silloin voimme antaa ensin kotihoito-ohjeet hampaiden puhdistukseen, Eklund sanoo.
Yhden hammaskorun laittamiseen varataan yleensä puolen tunnin aika hammashoitolaan. Hammaskorun kiinnittää yleensä suuhygienisti, mutta esimerkiksi Furkan Iin toimipisteessä korun voi laittaa hammaslääkäri.
Mikäli korun haluaa pois, voi sen myös poistattaa suuhygienistillä, joka hioo hampaasta kiinnitysaineena olleen paikkamuovin pois.
Hammaskoruvalikoima on laaja. Korut voivat olla kultaa, valkokultaa tai kristallia. Kultaisiin ja valkokultaisiin koruihin voi olla upotettuna timantti tai zirkonia.
– Tällä hetkellä laitetaan ehkä enemmän kristallikoruja. Niitä on nykyisin myös aiempaa isompina versioina. Kivellistä korua valitessa kannattaa huomioida, että zirkonit voivat himmetä ajan kuluessa, timantti pysyy kirkkaana, Hujanen kertoo.
Suuhygienistit neuvovat ostamaan korun koruliikkeestä tai hammashoitolasta, joista saa turvallisia suuhun tarkoitettuja koruja.
– Meillä on täällä suppea valikoima koruja. Laitamme myös asiakkaiden mukanaan tuomia koruja, mutta niiden tulee olla hammaskoruiksi tarkoitettuja, Hujanen kertoo.
Kevät on hampaiden valkaisun sesonkiaika
Kevät ja pikkujoulukausi ovat sesonkiaikoja hampaiden valkaisussa. Hammaslääkärikeskus Furkan suuhygienistit Kati Eklund ja Anne Hujanen kertovat, että hammasvalkaisuun pätee sama kuin hammaskorujenkin laittoon: asia kannattaa antaa asiantuntijoiden tehtäväksi.
Suuhygienistit tarjoavat hampaiden valkaisuun kahdenlaista ratkaisua, hampaiden valkaisua vastaanotolla tai valkaisua kotona hammashoitolassa tehdyillä valkaisulusikoilla ja hoitolasta ostetuilla aineilla.
– Valkaisulusikat tulevat ajan saatossa edullisemmaksi vaihtoehdoksi, koska niitä voi käyttää useaan kertaan, Eklund kertoo.
Hammasvalkaisussa varataan ensin aika, jossa katsotaan voiko valkaisua tehdä. Samalla valitaan kumpi valkaisumenetelmä sopii asiakkaalle parhaiten.
– Hampaiden ja ikenien tulee olla ehdottomasti terveitä. On myös suositeltavaa poistattaa hammaskivet ennen valkaisua, Hujanen sanoo.
Hampaita valkaistessa tulee huomioida, että esimerkiksi hymyalueella olevat muovipaikat ja hammaskruunut eivät valkaistu käsittelyssä. Muutoinkin valkaisun lopputulos on yksilöllinen.