Ham­mas­ko­ru tulee lai­tat­taa ammattilaisella

Suuhygienistit Anne Hujanen (vas.) ja Kati Eklund kertovat, että hammaskoruja laitetaan nyt paljon etenkin teini-ikäisille. Kuvat: Tuija Järvelä-UusitaloSuuhygienistit Anne Hujanen (vas.) ja Kati Eklund kertovat, että hammaskoruja laitetaan nyt paljon etenkin teini-ikäisille. Kuvat: Tuija Järvelä-Uusitalo

Ham­mas­ko­rut ovat tul­leet eten­kin nuor­ten suo­sioon. Sen ovat huo­man­neet Iis­sä ja Oulus­sa toi­mi­van Ham­mas­lää­kä­ri­kes­kus Fur­kan suu­hy­gie­nis­tit Kati Eklund ja Anne Huja­nen.

– En tie­dä mis­tä ilmiö on läh­te­nyt liik­keel­le, mut­ta eten­kin tei­ni-ikäi­sil­le lai­te­taan nyt aiem­paa enem­män ham­mas­ko­ru­ja. Ilmiö on var­mas­ti läh­te­nyt liik­keel­le somes­ta ja some­julk­kik­sil­ta, joil­la on itsel­lään ham­mas­ko­ru­ja, Eklund sanoo.

Huja­nen ker­too, että kun aiem­min lai­tet­tiin lähin­nä yksit­täi­siä ham­mas­ko­ru­ja, saa­te­taan nii­tä nyt lait­taa useampia.

– Nyt lai­te­taan myös kah­teen vie­rek­käi­seen ham­paa­seen yhteen­sä nel­jä korua niin, että ne muo­dos­ta­vat perhosen.

Lisään­ty­neen suo­sion myö­tä on yleis­ty­nyt ilmiö, jos­sa ihmi­set osta­vat edul­li­sia koru­ja netis­tä ja kiin­nit­tä­vät ne itse ham­paa­seen­sa jopa kynsiliimalla.

– Ulko­mai­ses­ta net­ti­kau­pas­ta voi saa­da parin euron muo­vi­sia koru­ja, jot­ka eivät vält­tä­mät­tä ole tar­koi­tet­tu suu­hun. Eikä nii­tä mis­sään nimes­sä voi kiin­nit­tää kyn­si­lii­mal­la, varot­te­lee Eklund.

Oikeaop­pi­nen tapa on lai­tat­taa ham­mas­ko­ru suuhygienistillä.

– Ensin korun kiin­ni­tys­koh­ta kar­hen­ne­taan hapo­ta­mal­la, min­kä jäl­keen koru kiin­ni­te­tään juok­se­val­la paik­ka­muo­viai­neel­la, Eklund kertoo.

Eklun­dil­la itsel­lään on ham­mas­ko­ru, joka on lai­tet­tu kol­me­kym­men­tä vuot­ta sit­ten hänen opis­kel­les­saan suuhygienistiksi.

– Täl­lä taval­la kiin­ni­tet­ty koru voi pysyä monia­kin vuo­sia. Yleen­sä se irto­aa mel­ko pian, jos se on irro­tak­seen. Koru voi kui­ten­kin irro­ta esi­mer­kik­si koru­ham­paa­seen koh­dis­tu­vas­ta iskus­ta tai kolahduksesta.

Korun voi lait­taa mihin vain ham­paan sile­ään kohtaan.

– Ham­pais­sa on tiet­ty­jä ana­to­mi­sia muo­to­ja, jot­ka voi­vat vai­kut­taa korun paik­kaan, Huja­nen sanoo.

Korua ei voi­da kiin­nit­tää, mikä­li suus­sa on oiko­mis­ko­je tai käy­tös­sä on irro­tet­ta­via hammaskiskoja.

– Ter­vei­siin ja hoi­det­tui­hin ham­pai­siin koru voi­daan lait­taa. Jos ham­paat ovat kovin plak­ki­set, sil­loin korua ei kan­na­ta lait­taa, kos­ka ham­mas­ko­ru­kin kerää plak­kia. Sil­loin voim­me antaa ensin koti­hoi­to-ohjeet ham­pai­den puh­dis­tuk­seen, Eklund sanoo.

Yhden ham­mas­ko­run lait­ta­mi­seen vara­taan yleen­sä puo­len tun­nin aika ham­mas­hoi­to­laan. Ham­mas­ko­run kiin­nit­tää yleen­sä suu­hy­gie­nis­ti, mut­ta esi­mer­kik­si Fur­kan Iin toi­mi­pis­tees­sä korun voi lait­taa hammaslääkäri.

Mikä­li korun halu­aa pois, voi sen myös pois­tat­taa suu­hy­gie­nis­til­lä, joka hioo ham­paas­ta kiin­ni­ty­sai­nee­na olleen paik­ka­muo­vin pois.

Ham­mas­ko­ru­va­li­koi­ma on laa­ja. Korut voi­vat olla kul­taa, val­ko­kul­taa tai kris­tal­lia. Kul­tai­siin ja val­ko­kul­tai­siin korui­hin voi olla upo­tet­tu­na timant­ti tai zirkonia.

– Täl­lä het­kel­lä lai­te­taan ehkä enem­män kris­tal­li­ko­ru­ja. Nii­tä on nykyi­sin myös aiem­paa isom­pi­na ver­sioi­na. Kivel­lis­tä korua vali­tes­sa kan­nat­taa huo­mioi­da, että zir­ko­nit voi­vat him­me­tä ajan kulues­sa, timant­ti pysyy kirk­kaa­na, Huja­nen kertoo.

Suu­hy­gie­nis­tit neu­vo­vat osta­maan korun koru­liik­kees­tä tai ham­mas­hoi­to­las­ta, jois­ta saa tur­val­li­sia suu­hun tar­koi­tet­tu­ja koruja.

– Meil­lä on tääl­lä sup­pea vali­koi­ma koru­ja. Lai­tam­me myös asiak­kai­den muka­naan tuo­mia koru­ja, mut­ta nii­den tulee olla ham­mas­ko­ruik­si tar­koi­tet­tu­ja, Huja­nen kertoo.

Kevät on ham­pai­den val­kai­sun sesonkiaika

Kevät ja pik­ku­jou­lu­kausi ovat seson­kiai­ko­ja ham­pai­den val­kai­sus­sa. Ham­mas­lää­kä­ri­kes­kus Fur­kan suu­hy­gie­nis­tit Kati Eklund ja Anne Huja­nen ker­to­vat, että ham­mas­val­kai­suun pätee sama kuin ham­mas­ko­ru­jen­kin lait­toon: asia kan­nat­taa antaa asian­tun­ti­joi­den tehtäväksi.

Suu­hy­gie­nis­tit tar­joa­vat ham­pai­den val­kai­suun kah­den­lais­ta rat­kai­sua, ham­pai­den val­kai­sua vas­taa­no­tol­la tai val­kai­sua koto­na ham­mas­hoi­to­las­sa teh­dyil­lä val­kai­su­lusi­koil­la ja hoi­to­las­ta oste­tuil­la aineilla.

– Val­kai­su­lusi­kat tule­vat ajan saa­tos­sa edul­li­sem­mak­si vaih­toeh­dok­si, kos­ka nii­tä voi käyt­tää use­aan ker­taan, Eklund kertoo.

Ham­mas­val­kai­sus­sa vara­taan ensin aika, jos­sa kat­so­taan voi­ko val­kai­sua teh­dä. Samal­la vali­taan kum­pi val­kai­su­me­ne­tel­mä sopii asiak­kaal­le parhaiten.

– Ham­pai­den ja ike­nien tulee olla ehdot­to­mas­ti ter­vei­tä. On myös suo­si­tel­ta­vaa pois­tat­taa ham­mas­ki­vet ennen val­kai­sua, Huja­nen sanoo.

Ham­pai­ta val­kais­tes­sa tulee huo­mioi­da, että esi­mer­kik­si hymy­alu­eel­la ole­vat muo­vi­pai­kat ja ham­mask­ruu­nut eivät val­kais­tu käsit­te­lys­sä. Muu­toin­kin val­kai­sun lop­pu­tu­los on yksilöllinen.