Yli­kii­min­gin, Kui­va­nie­men ja Yli-Iin hyvin­voin­ti­pis­tei­den tar­peel­li­suus sel­vi­te­tään – Pelas­tus­pal­ve­luis­sa haas­tee­na kah­den mil­joo­nan euron ali­jää­mä ja pelastajapula

Yli-Iin, Ylikiimingin ja Kuivaniemen hyvinvointipisteiden palveluvalikoima ja toteuttamistapa on esitetty arvioitavaksi uudelleen. (Arkistokuva: Teea Tunturi)Yli-Iin, Ylikiimingin ja Kuivaniemen hyvinvointipisteiden palveluvalikoima ja toteuttamistapa on esitetty arvioitavaksi uudelleen. (Arkistokuva: Teea Tunturi)

Poh­jois-Poh­jan­maan hyvin­voin­tia­lue Poh­de tekee suun­ni­tel­maa sosi­aa­li- ja ter­veys­kes­kus­ten kehit­tä­mi­ses­tä ja mää­räs­tä. Alue­hal­li­tuk­sen esi­tyk­ses­sä Yli­kii­min­gin, Kui­va­nie­men ja Yli-Iin hyvin­voin­ti­pis­tei­den pal­ve­lu­va­li­koi­ma ja toteut­ta­mis­ta­pa on esi­tet­ty arvioi­ta­vak­si uudel­leen, samoin kuin Rita­har­jun, Raja­ky­län ja Oulusa­lon yksi­köi­den. Oulun kes­kus­taan perus­tet­tai­siin uusi sote-kes­kus, ja samal­la muun muas­sa Hau­ki­pu­taan, Iin ja Kii­min­gin sote-kes­kuk­set säi­lyi­si­vät ennallaan.

Poh­teel­la on par­hail­laan käyn­nis­sä verk­ko­ky­se­ly, jos­sa voi 17.5. saak­ka ilmais­ta mie­li­pi­teen­sä sote-puo­len suun­ni­tel­mis­ta. Viral­li­set lausun­not tulee jät­tää 17.5. men­nes­sä Poh­teen kir­jaa­moon. Verk­ko­ky­se­ly löy­tyy osoit­tees­ta https://pohde.fi/tietoa-meista/paatoksenteko/sote-jarjestamissuunnitelma/tarpeenmukainen-sote-keskus/

Avoin, asuk­kai­den ja jär­jes­tö­jen seu­raa­va yhtei­nen info-tilai­suus jär­jes­te­tään Teams-yhtey­del­lä tiis­tai­na 9.5. kel­lo 17–18.30. Tapah­tu­miin pää­see osal­lis­tu­maan Poh­teen tapah­tu­ma­ka­len­te­rin kautta.

Pää­tök­set sote-kes­kus­ten mää­räs­tä ja pal­ve­luis­ta teh­dään Poh­teen alue­hal­li­tuk­ses­sa 13.6. Pää­tök­set lai­te­taan toi­meen vuo­sien 2023–2025 aikana.

Pelas­tus­pal­ve­lut tuli­vat sote-pal­ve­lui­den lail­la osak­si Poh­det­ta vuo­den alus­sa. Pelas­tus­toi­men­joh­ta­ja Pet­te­ri Joke­lai­nen tote­aa, että uudis­tuk­sen tavoit­tee­na on yhden­ver­tais­taa pelas­tus­pal­ve­lut koko alu­eel­la, tar­ken­taa kurs­sia ja ottaa askel koh­ti uuden toi­min­taym­pä­ris­tön vaa­ti­mia muutoksia.

– Ongel­ma­na meil­lä on hen­ki­lös­tö­re­surs­sien saa­ta­vuus niin sopi­mus­hen­ki­lös­tön kuin vaki­tui­sen väen suh­teen. Talou­den ali­jää­mä on noin kak­si mil­joo­naa euroa brut­to­bud­je­tin olles­sa noin 45 mil­joo­naa euroa, joten sääs­tö­jä pitää löy­tää vuo­sien 2024–2025 aikana.

Pelas­tus­pääl­lik­kö, pelas­tus­toi­mi­nan pal­ve­lua­lu­joh­ta­ja Har­ri Pyyh­tiä ker­too, että jat­kos­sa käy­dään läpi min­kä­lai­nen hen­ki­lös­tö, kalus­to, tilat, laa­tu ja val­miu­det mil­lä­kin paloa­se­mal­la on.

– Pitää pys­tyä vai­kut­ta­maan sii­hen, tar­vi­taan­ko mei­tä joka pai­kas­sa nykyi­sel­lä taval­la, jos rahoi­tus ei rii­tä. Tämä pitää uskal­taa kysyä ja täs­tä käy­dä keskustelua.

Pal­ve­lu­ta­soa ei Pyyh­tiän mukaan ole se, mon­ta­ko hen­ki­löä mil­lä­kin ase­mal­la on työ­vuo­ros­sa, vaan sitä on se, pal­jon­ko on väkeä saa­ta­vil­la kun sitä tarvitaan.

– Meil­lä on 15 pää­toi­mi­sia paloa­se­maa, ja var­sin­kin pie­nem­piin kun­tiin on vai­kea saa­da hen­ki­lös­töä. Tie­däm­me jo nyt muu­ta­mia paloa­se­mia, jois­sa meil­lä sai­si olla enem­män­kin sopi­mus­hen­ki­lös­töä. Näi­tä nyt jat­kos­sa selvitellään.

Joki­laak­so­jen pelas­tus­lai­tos ja Oulu-Koil­lis­maan pelas­tus­lai­tos yhdis­tyi­vät Poh­jois-Poh­jan­maan pelas­tus­lai­tok­sek­si 1.1.2023. Uudel­la pelas­tus­lai­tok­sel­la on noin 400 pää­toi­mis­ta työn­te­ki­jää ja 46 pelas­tus­a­se­maa Kuusa­mos­ta Kala­joel­le ja Iis­tä Pyhä­jär­vel­le. Pelas­tus­a­se­mis­ta 41:llä toi­mii myös sopimuspalokunta.

Vuo­sit­tain Poh­jois-Poh­jan­maan pelas­tus­lai­tos hoi­taa noin 8 000–9 000 pelas­tus­teh­tä­vää, näis­tä noin 2 000–2 500 on ensi­hoi­toa tuke­via ensi­vas­te­teh­tä­viä. Tämän lisäk­si se muun muas­sa hoi­taa palo­tar­kas­tuk­sia, antaa tur­val­li­suus­kou­lu­tus­ta, ehkäi­see onnet­to­muuk­sia sekä antaa raken­ta­mi­seen ja kaa­voi­tuk­seen liit­ty­vää ohjausta.

Jutus­ta pois­tet­tu 2.5. hyvin­voin­ti­pis­tei­den vir­heel­li­set palvelusisällöt