Uudis­tu­va Samant­ta avaa illal­lis­ra­vin­to­la Lank­ku Steakhousen

– Ravintola-alalla pitää uskaltaa uudistua ajan hengen mukaisesti, toteaa hotelli-ravintola Samanttan yrittäjäpariskunta Susanna ja Kimmo Kallio. Koronakevään hiljaisina hetkinä he päättivät uuden illallisravintolan perustamisesta ja isoista remonteista.

Hotel­li-ravin­to­la Samant­tas­sa Hau­ki­pu­taal­la puhal­ta­vat uudet tuu­let. Tilo­ja on uudis­tet­tu kaut­taal­taan vii­me kuu­kausien aika­na ja työt jat­ku­vat. Paras­ta aikaa kun­nos­te­taan enti­sen pub-yöker­hon tilaa, johon ava­taan uusi illal­lis­ra­vin­to­la Lank­ku Steakhouse.

Yrit­tä­jä­pa­ris­kun­ta Susan­na ja Kim­mo Kal­lio ovat innois­saan uudis­tuk­sis­ta, joil­la asiak­kaal­le ja hotel­li­vie­rail­le voi­daan tar­jo­ta suo­si­tun lou­naan ohel­la ruo­kai­lu­mah­dol­li­suus myös ilta-aikaan.

Lank­ku Steak­housen tilat on tar­koi­tus saa­da val­miik­si niin, että ravin­to­la voi­daan ava­ta alku­vuo­des­ta. Kon­sep­ti ja brän­di ovat val­mii­na ja uusien työn­te­ki­jöi­den rek­ry­toin­ti alka­mas­sa. Illal­lis­ra­vin­to­lan nimek­si vali­koi­tui brän­diä mie­tit­täes­sä Lank­ku Steak­house. Nimi viit­taa pai­kal­li­seen saha­pe­rin­tee­seen ja samal­la myös pih­vi­tar­jon­taan pai­not­ta­vaan ravin­to­laan. 150 neliön suu­rui­seen illal­lis­ra­vin­to­laan on sisään­käyn­ti hotel­li-ravin­to­lan aulasta.Tilat uudis­te­taan lat­tias­ta kat­toon ja sisus­te­taan sisus­tus­suun­nit­te­lu­toi­mis­to Valava:n suun­ni­tel­mien mukai­ses­ti pal­jon puu­ta sisäl­tä­vin ele­men­tein viih­tyi­säk­si ruo­ka- ja seu­rus­te­lu­ra­vin­to­lak­si. Paik­ko­ja A‑oikeuksin varus­tel­tuun ravin­to­laan tulee noin 80:lle.

– Visio­na on tar­jo­ta hyvää ja taso­kas­ta ruo­kaa koh­tuul­li­seen hin­taan, luon­neh­ti­vat Kalliot.

Illal­lis­ra­vin­to­la on tar­koi­tet­tu kai­ken ikäi­sil­le asiak­kail­le. Ravin­to­laan tulee myös yksi yli seit­se­män met­riä pit­kä pöy­tä, jos­sa voi­vat myös isom­mat poru­kat ruo­kail­la yhdes­sä. Suun­ni­tel­mis­sa on, että ravin­to­la ava­taan illan­suus­sa ja se pal­ve­li­si joka päi­vä myö­hään iltaan, mut­ta ei yöhön asti. Samant­tan suo­sit­tu lou­nas isos­sa ravin­to­la­sa­lis­sa jat­kuu buf­fet-tyy­lil­lä tut­tuun tapaan.

Koro­na-ajan rajoi­tuk­set ovat kos­ket­ta­neet hotel­li- ja ravin­to­la-alaa ran­kas­ti. Samant­tas­sa­kin lou­nas­tar­joi­lu jou­dut­tiin kevääl­lä sul­ke­maan ja lomaut­ta­maan työn­te­ki­jät. Hotel­li­puo­li hil­je­ni mil­tei tyys­tin. Pakol­li­nen pysäh­dys sysä­si yrit­tä­jät miet­ti­mään syväl­li­ses­ti uusia suun­ni­tel­mia ja tule­vai­suut­ta. Hie­man lomaa­kin voi­tiin pitää, ensim­mäis­tä ker­taa vuo­siin. Lamaan­nuk­sen sijas­ta ideat ja innos­tus seu­ra­si­vat toi­si­aan. Susan­na ja Kim­mo Kal­lio päät­ti­vät, että nyt on sopi­va aika kun­nos­taa ravin­to­la­sa­lin kat­to ja lou­nas­lin­jas­to. Taka­pi­han ulko­te­ras­si raken­net­tiin ja kalus­tet­tiin uusiksi.

Ravin­to­la-alal­la on ajan myö­tä tapah­tu­nut val­ta­vas­ti muu­tok­sia, joi­den mukaan pitää uudis­tua. Enää nykyi­sin eivät tans­si­ra­vin­to­lat kan­na­ta, ja kulu­tus­tot­tu­mus­ten muu­tok­set ovat vai­kut­ta­neet annis­ke­lu­paik­ko­jen kan­nat­ta­vuu­teen. Samant­tas­sa näh­tiin, että pub-yöker­hon aika on ohi ja tilal­le on luo­ta­va uut­ta. Ideak­si jalos­tui hyvä­ta­soi­nen illallisravintola.

Samaan sys­syyn kun­nos­tet­tiin lou­nas­ra­vin­to­la­sa­lin vie­rei­nen kokous­ti­la ja alet­tiin raken­taa ulko­po­real­la­sa­luet­ta ulko­te­ras­sin pää­hän sau­na­ti­lo­jen yhtey­teen, jot­ka nekin kun­nos­te­taan raken­ta­mal­la koko­naan uusik­si edus­tus­ta­soi­sik­si saunatiloiksi.

Kol­mi­ker­rok­si­sen hotel­lin ensim­mäi­sen ker­rok­sen huo­neis­to­ja remon­toi­daan myös paras­ta aikaa ja kokous­ti­la siel­lä uusi­taan. Hotel­lis­sa on huo­nei­ta 41. Hotel­lio­saa laa­jen­net­tiin 2012 raken­ta­mal­la kol­mas ker­ros. Ensi kesä­nä uusi­taan Samant­tan etupiha.

Kaik­ki uudis­tuk­set val­mis­tu­vat sopi­vas­ti ensi vuon­na pai­kan täyt­täes­sä 50 vuot­ta. Samant­tan perus­ti­vat Ire­ne ja Sau­li Nur­mi 1971, ja pai­kan nimi tuli tuliai­se­na hei­dän ulko­maan­mat­kal­taan. Yrit­tä­ji­nä aloit­ti­vat 80-luvun alus­ta Kim­mo Kal­lion iso­van­hem­mat Eero ja Mir­ja Iso­hä­tä­lä per­hei­neen. Kim­mon äiti, Tuu­la Kan­gas, toi­mi Samant­tan yrit­tä­jä­nä 31 vuo­den ajan. Kim­mo aloit­ti toi­mi­tus­joh­ta­ja­na 2012.

Hen­ki­lö­kun­taa Samant­tas­sa on täl­lä het­kel­lä 11 ja uuden illal­lis­ra­vin­to­lan myö­tä tar­vi­taan vähin­tään vii­si uut­ta työn­te­ki­jää. Kim­mo Kal­lio toi­voo, että ammat­ti­tai­tois­ta hen­ki­lö­kun­taa löy­tyy, mikä ei ole alal­la ihan itses­tään­sel­vää. Samant­ta työl­lis­tää täl­lä het­kel­lä myös tai­ta­van kir­ves­mie­hen, mikä on ollut hyvä rat­kai­su. Vuo­kra­työ­voi­maa yri­tyk­ses­sä ei käytetä.

– Meil­lä on tosi mah­ta­va hen­ki­lö­kun­ta, olem­me kuin yhtä per­het­tä, kiit­tää Susan­na Kallio.

– Kesä­kuun alus­sa kun lou­nas­tar­joi­lu voi­tiin jäl­leen käyn­nis­tää, olim­me Kim­mon kans­sa aloit­ta­mas­sa remon­tin jäl­keen isoa sii­vousu­rak­kaa. Koko hen­ki­lö­kun­ta yllät­ti tule­mal­la tal­koi­siin, ja saim­me kaik­ki tilat sii­vot­tua poru­kal­la, muis­te­le­vat Susan­na ja Kim­mo vie­lä­kin lämmöllä.

Samant­tan, viral­li­sel­ta nimel­tään Samat­ta Hotel & Res­tau­rant’in , tuloau­la ja tak­ka­ti­la on uudis­tet­tu ja sisus­tet­tu viih­tyi­säk­si jo aiem­min, mis­tä on tul­lut pal­jon myön­teis­tä palau­tet­ta asiak­kail­ta. Susan­nan sor­met syy­hy­vät jo koris­ta­maan aula jou­lu­maa­il­mak­si, joka aio­taan levit­tää myös sisä­pi­han ulkoterassille.

Yrit­tä­jät toi­vo­vat, että uudis­tuk­set lisää­vät Hau­ki­pu­taan vireyt­tä ja veto­voi­maa ja tuo­vat lisän hau­ki­pu­taa­lais­ten yri­tys­ten moni­puo­li­seen pal­ve­lu­tar­jon­taan. Jo yksi­no­maan Hau­ki­pu­taal­la on asuk­kai­ta liki 20 000 ja Oulun poh­jois­puo­li koko­nai­suu­des­saan on laa­ja mark­ki­na-alue myös uudel­le illallisravintolalle.

– Vii­me kesä osoit­ti, että koti­maan mat­kai­lus­sa on poten­ti­aa­lia. Toi­vot­ta­vas­ti tämä suun­ta jat­kuu, ja tie­ten­kin toi­vom­me, että ensi vuo­si on koro­na­ti­lan­teen kan­nal­ta kai­kil­le parem­pi, ja ulko­mail­ta­kin saa­tai­siin jo mat­kai­li­joi­ta, toi­vo­vat Kalliot.

He käyn­nis­te­le­vät innol­la uuden illal­lis­ra­vin­to­lan ja koko pai­kan mark­ki­noin­tia asiak­kail­le ja yhteis­työ­ku­vioi­ta yri­tys­ten kans­sa. Jon­kin ver­ran varauk­sia on jo teh­ty­kin. Suun­ni­tel­mis­sa on jat­kos­sa rää­tä­löi­dä myös ohjel­ma­pa­ket­te­ja ryh­mil­le. Samant­tan uudis­tu­vis­sa tilois­sa on entis­tä parem­mat puit­teet ruo­kail­la, majoit­tua, jär­jes­tää kokouk­sia, juh­lia ja saunailtoja.