Mar­tin­nie­mel­lä hyvät edel­ly­tyk­set kehittyä

Arkkitehtiopiskelijat Eetu Salminen (vas.), Aino Hirvilammi, Elli Vesterinen ja Matias Virkanmäki esittelivät vielä tilaisuuden päätyttyä harjoitustyön yksityiskohtia Rhea Forsténille (takana) ja Kauko Kaukolalle.Arkkitehtiopiskelijat Eetu Salminen (vas.), Aino Hirvilammi, Elli Vesterinen ja Matias Virkamäki esittelivät vielä tilaisuuden päätyttyä harjoitustyön yksityiskohtia Rhea Forsténille (takana) ja Kauko Kaukolalle.

Mil­tä Mar­tin­nie­men kylä­mil­jöö näyt­tää ammat­ti­lais­ten ja ulko­puo­lis­ten sil­min? Mitä alu­een raken­nuk­set ker­to­vat his­to­rias­ta? Onko kyläl­lä tulevaisuutta?

Oulun yli­opis­ton Ark­ki­teh­tuu­rin yksi­kön opis­ke­li­jat ovat syk­syn mit­taan paneu­tu­neet kylän his­to­ri­aan ja raken­net­tuun ympä­ris­töön mais­te­ri­no­pin­toi­hin­sa liit­ty­vis­sä har­joi­tus­töis­sään. He ovat myös jal­kau­tu­neet kylän­rai­til­le ja asuk­kai­den jut­tusil­le kah­teen otteeseen.

Vii­me vii­kol­la opis­ke­li­jat pala­si­vat Mar­tin­nie­meen esit­te­le­mään Raken­nus­suo­je­lu ja raken­ne­tun ympä­ris­tön hoi­to ‑kurs­sin tulok­sia Ker­ho­laan. Aineis­tos­ta jul­kais­taan Mar­tin­nie­men his­to­rial­li­sen mil­jöön Suo­je­luat­las alku­vuo­des­ta pai­net­tu­na ver­sio­na ja verkkojulkaisuna.

Aikoi­naan hyvin väki­rik­kaas­sa ja pal­ve­luil­taan moni­puo­li­ses­sa saha­teol­li­suus­ky­läs­sä on nykyi­sin noin 2700 asu­kas­ta. Kylä hil­je­ni 1980-luvun lopus­sa sahan lope­tet­tua. Haas­tee­na on ollut vähe­ne­vä väki­mää­rä ja raken­nus­ten jää­mi­nen tyhjilleen.

Kylän vah­vuu­te­na on arvo­kas his­to­ria ja sii­hen poh­jau­tu­va vah­va iden­ti­teet­ti ja yhteis­hen­ki. Kylän eri aika­kausia edus­ta­vaa raken­nus­kan­taa ja van­haa sahan aluet­ta opis­ke­li­jat pitä­vät val­ta­kun­nal­li­ses­ti­kin ainut­laa­tui­se­na ja mer­kit­tä­vä­nä. Kau­pun­gil­la oli­si mah­dol­li­suuk­sia kehit­tää kylää edis­tä­mäl­lä täy­den­nys­ra­ken­ta­mis­ta kaa­va­tar­kis­tuk­sil­la. Myös uusi raken­nus­kan­nan inven­toin­ti suo­je­lun kan­nal­ta oli­si tar­peen. Uusia­kin tont­te­ja on kyläl­lä tar­jol­la, tar­vi­taan vain asuk­kai­ta. Kun kylä on aktii­vi­nen ja veto­voi­mai­nen, on myös tulijoita.

Van­ho­jen raken­nus­ten suo­je­lu on omis­ta­jien vas­tuul­la ja kau­pun­gin kan­nal­ta suo­je­lu­työ­ka­lu­na voi toi­mia kaa­voi­tus. Asu­kas­mää­rä Oulun alu­eel­la on kas­va­va ja Mar­tin­nie­mi voi­si olla poten­ti­aa­li­nen kasvualue.

Opis­ke­li­jat löy­si­vät kyläl­tä monia arvok­kai­ta ja kun­nos­tet­tu­ja van­ho­ja raken­nuk­sia kuten sahan alu­eel­la sijait­se­vat Mar­tin­ho­vi, met­sä­kont­to­ri ja yli­met­sän­hoi­ta­jan talo, enti­sen rau­ta­tien lähel­lä sijait­se­va teh­taan­joh­ta­jan talo sekä Ker­ho­la kylän­rai­til­la. Van­hois­ta raken­nuk­sis­ta on pidet­ty huol­ta ja nii­den käyt­tö­tar­koi­tus­ta on osin muu­tet­tu vas­taa­maan uusia käyttötarpeita.

Van­ha his­to­rial­li­nen ja arvo­kas kylä­mil­jöö antaa opis­ke­li­joi­den mie­les­tä mitä erin­omai­sim­mat läh­tö­koh­dat kehit­tää kylää. Jäl­jel­lä ole­vat raken­nuk­set ovat arvok­kai­ta ja tar­peen säi­lyt­tää ja kunnostaa.

Sahan alu­een kehit­tä­mi­sek­si opis­ke­li­jat näke­vät monia mah­dol­li­suuk­sia vir­kis­tys- ja har­ras­tus­toi­min­nan ja mat­kai­lun kehit­tä­mi­sek­si. Visio­na voi­si olla alu­eel­le perus­tet­ta­va lii­kun­ta- ja vapaa-ajan­kes­kus. Merel­lis­tä sijain­tia kan­nat­taa hyö­dyn­tää. Len­nok­kaim­mas­sa suun­ni­tel­mis­sa van­haan paloa­se­maan voi­si sijoit­taa dronekeskuksen.

Har­va ehkä muis­taa, mut­ta nykyi­nen K‑market on ark­ki­teh­tien suun­nit­te­le­ma ja omaa aika­kaut­taan edus­ta­va lii­ke­ra­ken­nus. Tyh­jil­lään ole­va ja puret­ta­va­na koh­tee­na myy­tä­vä­nä ole­va enti­nen ter­veys­ta­lo on aikoi­naan saa­tu Ruot­sin-lah­joi­tuk­se­na. Kili­puk­ka­ra­ken­ta­mi­nen eli puu­pa­li­kois­ta raken­ne­tut talot kiin­nos­ti­vat myös opiskelijoita.

Oman koko­nai­suu­den muo­dos­ti Pomo­lan asui­na­lue ja idyl­lil­tään ja ympä­ris­töl­tään arvo­kas Sim­pan­tien seu­tu sekä Repo­lan­tien var­si ker­ros­ta­loi­neen. Ker­ho­lan edus­tal­le tar­vit­tai­siin tur­val­li­nen kadun­yli­tys, urhei­lu­ken­tän kun­nos­ta­mi­nen van­hal­le pai­kal­le Ker­ho­lan taak­se toi­si toi­min­taa, vas­ta­päi­sen leik­ki­puis­ton ja met­si­kön käyt­töä voi­tai­siin kehit­tää ja uudistaa.

Seu­ra­kun­ta­ta­lon koh­ta­lo on avoin­na, sil­lä yhty­mä luo­puu raken­nus­ta lähi­vuo­si­na. Saha­pe­rin­teen arvos­tuk­ses­ta ker­too, että kyläl­le on tulos­sa sahamuistomerkki.

Työ­väen­ta­lon kort­te­liin sopi­si opis­ke­li­joi­den mie­les­tä rivi­ta­lo­ja tai pien­ker­ros­ta­lo­ja. Maa­lis­kuus­sa 2020 pala­neen työ­väen­ta­lon rau­niot ovat edel­leen ton­til­la levällään.

Mie­len­kiin­toi­se­na yksi­tyis­koh­ta­na pal­jas­tui, että aurin­gon­sä­de­sym­bo­liik­kaa esiin­tyy monis­sa niin van­hois­sa kuin uudem­mis­sa­kin raken­nuk­sis­sa Martinniemessä.

Aurin­ko-orna­men­tiik­ka raken­nuk­sis­sa on jän­nit­tä­vä yksi­tyis­koh­ta, mikä pal­jas­tui kent­tä­kier­rok­sil­la. Sahan alu­een van­ho­jen raken­nus­ten kat­to- ja ikku­na­ko­ris­teis­sa tois­tuu aurinkosädekuviointi.

Saat­taa olla, että sym­bo­lii­kan toi tul­les­saan sahan perus­ta­ja Gran­felt 1905. Saha Keu­ruul­la ei menes­ty­nyt ja Mar­tin­nie­meen perus­tet­tu uusi saha sisäl­si toi­voa uudes­ta alus­ta, mitä aurin­gon­sä­teet voi­vat kuvas­taa. Yllät­täen samaa sym­bo­liik­kaa löy­tyy myös uudem­mis­ta­kin raken­nuk­sis­ta kylällä.

Opis­ke­li­jat kerä­si­vät myös van­ho­ja raken­nus­pii­rus­tuk­sia ja ‑kaa­vo­ja. Kylä­läi­sil­tä saa­dut tie­dot ja tari­nat his­to­rias­ta ovat olleet myös tär­keä­nä apu­na har­joi­tus­työs­sä. Lisäk­si läh­de­kir­joi­na oli­vat mm. Joni Skif­tes­vi­kin kir­jat ja Pent­ti Utriai­sen Koti­ky­lä­ni Martinniemi.

Opis­ke­li­joi­den töi­den esit­te­ly­ti­lai­suu­teen osal­lis­tu­nut, Hau­ki­pu­taal­le paluu­muut­ta­nut Kau­ko Kau­ko­la ker­toi tul­leen­sa mie­len­kiin­nol­la kuun­te­le­maan, mitä enti­seen koti­ky­lään kuu­luu ja mil­tä Ker­ho­la näyttää.

Tie­to­ja ja van­ho­ja valo­ku­via opis­ke­li­joi­den käyt­töön anta­nut­ta Rhea Forsté­nia jän­nit­ti, mitä kaik­kea tie­toa kyläs­tä on saa­tu koottua.Forstén asui aikoi­naan Ker­ho­las­sa kun hänen van­hem­pan­sa piti­vät paikkaa.

Suo­je­luat­lak­ses­ta aio­taan toi­mit­taa pai­net­tu ver­sio Ker­ho­laan. Toi­vee­na on myös, että opus­ta oli­si saa­ta­vil­la myös kirjastosta.

Tutus­tu Ran­ta­poh­jan tilaus­tar­jouk­siin täs­tä.