Joulu on taas, ja kattilat täynnä puuroo! Nyt sitä saa, nyt sitä saa, vatsansa täyteen puuroo! Näin rallateltiin jo vuosikymmeniä sitten. Mutta mitä ihmettä, riisipuurosta on tullut tämän joulun varsinainen ruokahitti.
Tosin kyse ei ole enää siitä perinteisestä puurosta, jonka pinnalla kelluu voisilmä ja jonka seurana ovat sokeri ja kaneli, tai se kuuluisa sekametelisoppa. Tämän päivän hittipuuro saa kylkeensä vaikkapa ruskistettua voita, hapokkaita marjoja, misokinuskia (mitähän se on?), savustettuja viikunoita ja ties mitä muuta. Ja kruunuksi vaikka vaahtokarkkeja.
Puurobuumi, jossa riisipuurolautaset suorastaan riistetään käsistä, on nähty joillakin joulumarkkinoilla. Tuleeko puurobaareista myös meillä seuraava suuri innovaatio?
Ennen riisi oli eksoottinen herkku, olihan kyseessä tuontiriisi, johon vain vaurailla oli varaa. Mitä puuroinnostus kertoo ajastamme, paluuta yksinkertaisuuteen? Nykyisin riisipuuron keittäminen voidaan kokea haasteena: puuro palaa helposti pohjaan tai kiehuu yli, vaikka toki kiehumaton maitokin on jo keksitty.
Joulukin on otollista aikaa lanseerata uusia menestystuotteita ja reseptejä. Yhä useammin joulun mausteet ja maut näyttävät ujuttautuvat lähes kaikkeen. Pitäisikö sittenkin nauttia piparit pipareina, glögi glöginä ja joulupulla pullana eikä piparipullana? Viimeisin bongaukseni kaupan mainoksesta oli glögikeitto, jota voi hurauttaa vaikka puuroon.
Jotakin uutta, jotakin vanhaa – ehkä siinä on aikamme joulupöydän tarjonnan salaisuus. Mutta eikö olekin ihanaa kaivaa esille mummojen ja äitien perinteiset joulureseptit, laittaa ne tulille ja herättää niiden tuomia muistoja pöydän äärellä?
Ehkä perinteisen joulupuuronkin salaisuus piilee siinä, että kattilan äärelle on pakko pysähtyä ja samalla pohtia elämää, toivottavasti ilman huolta ja ajatuksia siitä, mitä vielä pitäisi ehtiä tehdä. Lusikallinen puuroa voi sisältää joulumuiston ja ripauksen joulun taikaa, nautittuna sellaisenaan tai sopivasti maustettuna nykyajan villityksillä.


