Tällä hetkellä päällimmäinen huoli pohjoissuomalaisilla viljelijöillä on noin pari viikkoa keskiarvosta myöhässä oleva kasvukausi, kertoo MTK-Pohjois-Suomen toiminnanjohtaja Hanne Aho.
– Viljelijöitä mietityttää, miten satoa päästään korjaamaan. Perunanviljelijöillä on pieniä perunoita, jotka ehtivät kasvaa, mikäli kasvusto ei ala ränsistyä. Karjatilalliset puolestaan painiskelevat rehun teon kanssa. Kakkossatoa korjataan osassa aluetta vasta nyt, kun hyvinä vuosina korjuu olisi jo loppusuoralla. Ei ole kuulunut, että sato olisi erityisen heikkoa, mutta toki alueellista vaihtelua voi olla.
Kuluneena kesänä ei pohjoissuomalaisilla viljelijöillä ole ollut suuria huolia. Aho kertoo, että MTK:n toimiston väelle ne olisivat kyllä kantautuneet.
– Kesällä on ollut yllättävänkin rauhallista. Eniten on kyselty, tuleeko maataloustukeen leikkauksia tällä hallituskaudella. Valtiovarainministeriöstä on sanottu, että sieltäkin voidaan leikata, mutta hallitusohjelmaan on kirjattu, ettei maatalouteen saa aiheutua lisäkustannuksia.
EU:n päätöksentekoa seuraavat ovat toki olleet huolissaan myös EU:n budjettiesitystä, jossa alue- ja maataloustukea esitetään leikattavaksi 20 prosentilla.
Useilla tiloilla ollaan hiljaa tyytyväisiä. Tuottajahintojen nousu on ilahduttanut ja vaikuttanut taloudellisesti. Pohjoissuomalaiset maanviljelijät pitävät nyt kuitenkin syystä tai toisesta matalaa profiilia. Maata viljellään ja karjaa kasvatetaan, mutta siitä ei pidetä sen isompaa meteliä.
– Pohjois-Suomessa on viljelijöitä, joilla on mennyt ja menee todella hyvin. Sitten on joukko, jolla on mennyt ja menee edelleen todella huonosti. Tilojen kannattavuus on yhä polarisoituneempaa, ääripäiden välimatka kasvaa. Keskelle sijoittuu suurin osa tiloista. Jos joku sanoo ääneen, että meillä on hyvä tilanne ja kaikki on hyvin, saattaa tulla ikävää palautetta, Aho kertoo.
Tiloilla voi mennä huonosti monista syistä. Talousvaikeuksia voi olla yhtä lailla isoilla kuin pienilläkin tiloilla.
– Tilalla voi olla rakenteellisia haasteita, joiden takia tila ei ole kannattava tai sillä on maksuvalmiusvaikeuksia. Silloin pitäisi pystyä tekemään joko isoja muutoksia tai kohdata tosiasia, ettei tila ole tässä ajassa elinkelpoinen, Aho sanoo.
Maatilat vähenevät Pohjois-Suomessa samaa tahtia muun Suomen kanssa.
– Nykyinen tilamäärä lähes puolittuu vuoteen 2032 mennessä nykyisestä yli 4000 tilasta 2500 tilaan. Osa pelloista poistuu maatalouskäytöstä, mutta pääsääntöisesti lopettavien maatilojen pinta-alat siirtyvät toisten viljelijöiden käyttöön. Ne, jotka jäävät, laajentavat.
Pohjois-Suomessa on Ahon mukaan todella innovatiivisia, eteenpäin katsovia viljelijöitä.
– Nyt on löytynyt myös kaivattua halukkuutta yhteistyöhön toisten viljelijöiden kanssa. Tämä näkyy etenkin tiloilla, joilla on investointihalukkuutta ja yrittäjyyden elementit kunnossa.
Naudanlihankasvatukseen tiloilla ei voida nyt investoida, koska saatavilla ei ole vasikoita kasvatettavaksi teuraaksi.
– Alueella olisi tiloja, jotka haluaisivat laajentaa tai aloittaa naudankasvatuksen. He eivät saa tuotantosopimuksia, koska eläimiä ei ole myydä.
Maidontuotannon puolella sen sijaan tehdään nyt Pohjois-Suomessa investointeja.
– Meillä on isoja hankkeita meneillään. Maitomäärän väheneminen näyttää tasaantuvan. Tähän mennessä tuotantomäärät ovat laskeneet, mutta nyt ne näyttävät pysyvän ennallaan.
Kuituhampun epäonninen kasvatus on yksi pohjoispohjalaisia viljelijöitä harmittava asia. Alueella lähdettiin innolla kasvattamaan hamppua, mutta sen ostaja joutui talousvaikeuksiin, eikä kauppoja syntynyt. Viljelijät ovat joutuneet jopa tuhoamaan hamppusatoaan.
– Täällä osattiin nopeasti reagoida tilanteeseen, eikä tältä vuodelta ole jäämässä satoa pystyyn. Hankkeen kariutuminen on erittäin harmillista, sillä tänne olisi tarvittu uusia päänavauksia.
Valistuskampanjat ovat vuosikausia kehottaneet suomalaisia suosimaan suomalaista, ja se on edelleen ajankohtaista.
– Kun kuluttaja valitsee Suomessa suomalaisista raaka-aineista tehdyn tuotteen, se sataa aina omaan laariin. Kannattaa myös ostaa kasvikset ja lihat suoraan tiloilta, mikäli se vain on mahdollista, koska silloin hyödyt menevät suoraan viljelijälle.