- Virtuaaliklubitalo herätti paljon kiinnostusta ja kyselyjä, ja muutama kävijä halusi kuulla lisää myös Nuorten Ystävät ‑järjestön Oulussa sijaitsevasta klubitalo Pönkästä. Takana selin Virkku-hankkeen Sanni Ukkola päässään virtuaalilasit, joiden avulla pääsee liikkumaan virtuaalisen klubitalon sisällä. Kuvat: Ritva Piri
- Virkku-hankkeen digiohjaajat Jari Leinonen ja Sanni Ukkola kertoilivat virtuaalisen klubitalon tarjoamista mahdollisuuksista ja talossa toimivista ryhmistä sekä mainitsivat, että jäsenet esiintyvät talossa itse luominaan hahmoina.
Iin Järjestötalon ovi käy tiuhaan tahtiin, kun käynnistymässä on maaliskuisen illan Kohtaa mut ‑kahvila. Kehitysvammaisten Tukiliiton Elämä omaksi ‑jatkohankkeen toimesta järjestetty kahvilatoiminta on Iissä jo tuttua sekä paikallisten kehitysvammaisten piirissä varsin suosittua. Ujostella ei tarvitse, kun kaikki ovat saaneet ja saavat edelleenkin tutustua toisiinsa vapaasti, ja oman tukihenkilön tai avustajan on voinut ottaa mukaan. Vapaaehtoisuuden ohella toiminta on kävijöille ilmaista, minkä ansiosta Kohtaa mut ‑kahvilaan saapumisen kynnyskin on matala.
Maaliskuun kahvilaan on saapunut vieraitakin. Nuorten Ystävät ‑järjestön Virkku-hankkeen projektipäällikkö Atte Karjalainen sekä digiohjaajat Sanni Ukkola ja Jari Leinonen esittelevät hankkeen puitteissa kehittelemäänsä Virtuaaliklubitalo Virkkua.
– Virtuaaliklubitalo toimii verkossa koko Pohjois-Suomen alueella pois lukien isoimmat kaupungit Oulu, Rovaniemi ja Kajaani, koska niissä on paikalliset klubitalot jo olemassa. Virkku on maailman ensimmäinen virtuaalinen klubitalo, ja sen on tarkoitus olla matalan kynnyksen virtuaaliyhteisö, joka tarjoaa sekä yhteisöllistä tekemistä että yksilöllistä tukea henkilökohtaisten tavoitteiden saavuttamiseen, kertoilivat Ukkola ja Leinonen.
Klubitalon toiminta on suunnattu työikäisille, ja se on maksutonta. Talon jäsenet ja henkilökunta työskentelevät yhdessä tasavertaisina, ja klubitalossa esiinnytään itse suunniteltuina avataroina eli pelihahmoina. Tarjolla on henkilökohtaista valmennusta opinto- tai työpolkuja varten sekä mahdollisuus kartoittaa jatkopolkuja omien tavoitteiden mukaan.
– Työllistymisen tai opiskelun suunnittelu ei ole silti mikään edellytys tai pakko, vaan jäsenenä voi olla muutoinkin, ja virtuaaliklubitalon eri ryhmissä voi käydä ihan vain tutustumassakin, ohjaajat hoksauttivat.
Virtuaalisen klubitalon suunnittelu on hankkeessa aloitettu noin vuosi sitten, ja ensimmäisen version on tarkoitus avautua käyttöön toukokuun loppuun mennessä. Virtuaalisen toiminnan tavoitteita ovat muun muassa jäsenten yksinäisyyden ehkäiseminen ja osallisuuden edistäminen sekä hyvinvoinnin lisääminen ja digitaitojen vahvistaminen.
Pohjois-Suomen Elämä omaksi ‑jatkohanke on Euroopan Unionin ESR-osarahoittama. Hankesuunnittelija Jenna Jakku-Hiivala, joka toimii myös Kohtaa mut ‑kahvilan vastuuhenkilönä, toteaa Virkku-hankkeessa olevan paljon yhtymäkohtia suhteessa omaan hankkeeseensa, kuten mukana olijoiden digitaitojen kehittäminen ja osallisuuden edistäminen sekä vertaistuki. Kerran kuussa järjestettävän kahvilan lisäksi Elämä omaksi ‑hankkeella on Iissä käytössään kaksi vakiovuoroa kuukaudessa Iisi-areenalla, niistä toinen lapsille suunnattu. Vuoden 2026 kesäkuulle jatkuva hanke tekee myös tiivistä yhteistyötä Iin kehitysvammaisten tukiyhdistyksen kanssa, joka muun muassa maksaa Iisi-areenan vakiovuorot.
– Kahvilan aktiviteetit suunnitellaan kävijöiden toiveiden mukaan, ja ohjelmassa onkin tähän mennessä ehtinyt olla muun muassa askartelua, leipomista ja levyraatia. Syksyllä tai keväällä pidetään ulkoilmakahvila makkaranpaiston merkeissä. On me vierailtu hevostallillakin sekä käyty Iin kalamiesten opastuksella Praavassa kalastamassa yhdessä Haukiputaan Kohtaa mut ‑porukan kanssa, listaa Jakku-Hiivala, jonka mukaan ensi kuun kahvila onkin taas tarkoitus järjestää ulkosalla, mikäli sää sallii.