Koro­na­suo­si­tuk­set jat­ku­vat 25. huh­ti­kuu­ta saakka

Poh­jois-Poh­jan­maan alu­eel­li­nen koor­di­naa­tio­ryh­mä lin­ja­si tiis­tai­na, että alu­een rajoi­tuk­sia on syy­tä pitää ennal­laan 25.4. saak­ka. Näin varau­du­taan muun­to­vi­ruk­sen leviä­mi­sen sekä pää­siäi­sai­ka­na tapah­tu­van mat­kus­te­lun aiheut­ta­miin ris­kei­hin. Epi­de­mia on Poh­jois-Poh­jan­maal­la edel­leen kiihtymisvaiheessa.

– Tar­tun­ta­mää­rät eivät meil­lä läh­te­neet hiih­to­lo­ma­viik­ko­jen jäl­keen nousuun, mis­tä kii­tos kuu­luu kai­kil­le lomaan­sa vas­tuul­li­ses­ti viet­tä­neil­le. Myös pää­siäi­sen vie­tos­sa tuli­si muis­taa koro­na-ajan hygie­nia- ja tur­val­li­suus­oh­jeet, OYSin hal­lin­to­y­li­lää­kä­ri Ter­hi Neva­la muistuttaa.

Tar­tun­ta­mää­rät ja ilmaan­tu­vuus­kin ovat las­kusuun­nas­sa Poh­jois-Poh­jan­maal­la, mut­ta ris­ki variant­tien leviä­mi­seen on kohonnut.

Näkö­pii­ris­sä on, että kun roko­tuk­set ete­ne­vät ja epi­de­mia toi­vot­ta­vas­ti kesää koh­ti tul­taes­sa hii­puu, voi­tai­siin myös suo­si­tuk­sia alkaa vähän ker­ral­laan purkamaan.

– Vie­lä tar­vi­taan kui­ten­kin jak­sa­mis­ta, että tilan­ne säi­lyy rau­hal­li­se­na kesään saakka.

Val­ta­kun­nal­li­nen tavoi­te saa­da yli 70-vuo­ti­aat roko­tet­tua vii­kon 15 aika­na edel­lyt­tää rokot­tei­den saan­nin huo­mat­ta­vaa lisää­mis­tä Oulus­sa. Tähän pääs­tään, mikä­li AstraZe­neca saa takai­sin käyt­tö­lu­van ensi vii­kol­la. Yli 70-vuo­tiais­ta on täl­lä het­kel­lä roko­tet­tu­na noin 44 % oululaisista.

Ris­ki­ryh­miin kuu­lu­vien alle 70-vuo­tiai­den roko­tuk­set jat­ku­vat, kun yli 70-vuo­ti­aat on rokotettu.

Kes­ki­viik­ko­na ker­rot­tiin 803 uudes­ta tar­tun­nas­ta Suo­mes­sa. Luku oli tämän vii­kon korkein.