Toi­mit­ta­jal­ta: Hil­la­hul­lun kul­ta-ajat käsillä

Hil­las­ta­jat alka­vat jo kuo­pia maa­ta. Eräi­den tie­to­jen mukaan hil­lat ovat jo pai­koin kyp­siä, tois­ten tie­to­jen mukaan vas­ta raa­ki­leil­la. Tär­kein­tä on, että sados­ta ennus­te­taan jopa erit­täin hyvää. Tämä jymy­uu­ti­nen saa hil­la­kan­san vil­lik­si, jää­tiin­hän vii­me kesän ilman.

Jos ei itse kyke­ne räm­pi­mään hil­la­suol­le sääs­kien armoil­le, hil­laa tulee hyvä­nä sato­vuon­na onnek­si myyn­tiin ja kohtuuhintaankin.

Mar­jas­tuk­ses­sa pii­lee omat vaa­ran­sa. Varoi­tuk­set eksy­mi­ses­tä ovat jäl­leen pai­kal­laan. Somes­ta put­kah­ti esil­le polii­sin koi­ra­par­tion vii­me mar­ja­kau­den alla teke­mä hie­man humo­ris­tis­sä­vyi­nen päi­vi­tys. Par­tion mukaan mar­jas­ta­jien etsin­tä alkaa avo­suo­hil­las­ta­jien etsin­nöil­lä ja sii­tä siir­ry­tään kor­pi­hil­lan- ja mus­ti­kan­poi­mi­joi­hin. Puo­lu­kan­poi­mi­jat etsi­tään ennen pak­ka­seen eksy­nei­tä kar­pa­lon noukkijoita.

Kun läh­det mar­jas­ta­maan koti­nur­kil­ta kau­em­mak­si, ovat polii­sin anta­mat vih­jeet pai­kal­laan – toki koke­neet mar­ja­kon­ka­rit ne jo tietävätkin:

Tun­nis­ta omat voi­ma­si, suol­la käve­ly on ras­kas­ta, kyyk­ki­mi­ses­tä puhu­mat­ta­kaan. Ota eväs­tä ja juo­ta­vaa. Älä eksy maas­to­pu­vus­sa (lai­ta jota­kin väri­käs­tä ylle, jol­loin sinut on hel­pom­pi löy­tää). Ota mukaan puuk­ko, tuli­ti­kut, kart­ta ja kom­pas­si. Ker­taa suun­nis­ta­mi­sen peri­aat­teet. Lataa puhe­li­men akku ja 112-sovel­lus. Kan­nat­taa mar­jas­taa poru­kal­la, sil­lä yksin eksy­mi­nen on pal­jon tyl­sem­pää. Jos ei ole mar­jas­tus­ka­ve­ria, pal­jas­ta hil­la-apa­ja­si paik­ka. Ker­ro mil­loin läh­det ja palaat. Jos olet totaa­li­ses­ti hukas­sa, älä arkai­le soit­taa apua. Hakeu­du näky­väl­le pai­kal­le, älä sän­täi­le. Ennem­min tai myö­hem­min eksy­nyt mar­jas­ta­ja löy­de­tään, sen tekee kons­taa­pe­li, koi­ra, kop­te­ri tai vapaa­eh­toi­nen etsijä.

Onnek­si val­tao­sa mar­jas­ta­jis­ta löy­tää saa­lii­neen takai­sin kotiin. Tähän pro­to­kol­laan on syy­tä lisä­tä nuo­tioin­nin vaa­rat, ettei kävi­si niin kuin Muhok­sel­la. Hyvää marjaonnea!

auli.haapala(at)rantapohja.fi