Mar­tin­nie­meen tulos­sa asukastupa

Mar­tin­nie­meen suun­ni­tel­laan asu­kas­tu­van avaa­mis­ta Repo­lan­tien var­ren ker­ros­ta­lon ala­ker­taan. Asu­kas­tu­pa­hank­keen taka­na on Kul­ler­vo Rau­ha­la, joka kut­sui kool­le perus­ta­van kokouk­sen vii­me vii­kol­la. Perus­ta­mis­kir­ja alle­kir­joi­tet­tiin ja Mar­tin­nie­men Asu­kas­tu­payh­dis­tys ry:n pape­rit läh­te­vät yhdistysrekisteriin. 

Kokouk­ses­sa teh­tiin pää­tös Repo­lan­tie 9:n enti­sen päi­vä­ko­ti- ja ker­ho­ti­lan vuo­kraa­mi­ses­ta asu­kas­tu­van ja nuo­ri­so­ti­lan käyt­töön. Tila sijait­see län­ti­sim­män ker­ros­ta­lon alakerrassa. 

– Pai­kas­ta voi­daan myös käyt­tää nimeä Mar­tin­tu­pa, ker­too Rauhala.

Perus­ta­ja­jä­se­niä ovat Kul­ler­vo Rau­ha­lan lisäk­si Mika Sep­pä­nen, Sari Gran­lund ja Tom­my Gran­lund.

– Kun saam­me asiat riit­tä­vän pit­käl­le jär­jes­tyk­seen, pide­tään yhdis­tyk­sen yleis­ko­kous, johon kut­su­taan ja toi­vo­taan väkeä laa­jal­ti mukaan. Tar­koi­tus on pitää myös Mar­tin­tu­van ava­jai­set kesäl­lä niis­sä puit­teis­sa, miten kokoon­tu­mis­ra­joi­tuk­set sal­li­vat, suun­nit­te­lee Rauhala.

Syk­syyn men­nes­sä voi­daan miet­tiä tar­kem­min tule­vaa toi­min­taa. Mar­tin­tu­van isän­tä­nä ja orga­ni­soi­ja­na toi­mii Kul­ler­vo Rau­ha­la yhteis­työs­sä mui­den vapaa­eh­tois­ten ja kylän toi­mi­joi­den kans­sa. Suun­ni­tel­mis­sa on tar­jo­ta kylä­läi­sil­le yhtei­nen kokoon­tu­mis­paik­ka ja jär­jes­tää tilai­suuk­sia ja toi­min­taa. Sii­hen 170 neliön suu­rui­set tilat tar­joa­vat hyvät puit­teet. Musii­kil­li­sel­la toi­min­nal­la tulee ole­maan mer­kit­tä­vä osuus. Tiloi­hin on tar­koi­tus tuo­da musi­soin­ti­vä­li­nei­tä. Eri toi­min­toi­hin löy­tyy eril­li­siä tilo­ja. Myös kah­vion avaa­mis­ta suun­ni­tel­laan. Tar­koi­tuk­se­na on pitää paik­kaa auki jopa kuu­te­na päi­vä­nä viikossa.

Kul­ler­vo Rau­ha­la neu­vot­te­lee tilo­jen vuo­kraa­mis­ta aina­kin aluk­si omiin nimiin­sä ja kus­tan­nuk­sel­la. Hän käy neu­vot­te­lu­ja Oulun kau­pun­gin kans­sa asu­kas­tu­van saa­mi­ses­ta kau­pun­gin asukastupaverkostoon.

Rau­ha­la tuli paluu­muut­ta­ja­na Hau­ki­pu­taal­le tois­ta vuot­ta sit­ten. Nyt hän on muut­ta­mas­sa kes­kus­tas­ta Mar­tin­nie­meen, mikä on hyvin tut­tu kylä. Rau­ha­la muis­te­taan 90-luvul­ta Mar­tin­ho­vin tilaus­ra­vin­to­la- ja ohjel­ma­pal­ve­lu­yrit­tä­jä­nä sekä kult­tuu­ri­ta­lo Anjus­kan (Ker­ho­la) ja ope­ret­ti­viik­ko­jen toimijana.