Ihas­tel­ta­vaa iltakävelylle

Näyttelyssä on esillä pukuja 1930-luvulta alkaen.Näyttelyssä on esillä pukuja 1930-luvulta alkaen.

Hää­pu­ku­ja eri vuo­si­kym­me­nil­tä on esil­lä Kii­min­gin seu­ra­kun­ta­kes­kuk­sen aulas­sa. Näyt­te­ly on suun­ni­tel­tu kat­sel­ta­vak­si ikku­noi­den ulko­puo­lel­ta vaik­ka­pa ilta­kä­ve­lyn lomassa. 

Näyt­te­ly on esil­lä hei­nä­kuun lop­puun saak­ka, ja sen on suun­ni­tel­lut Eija Kerä­nen, joka on toi­mi­nut vaat­tu­ri­na ja ompe­li­ja­na noin 40 vuot­ta. Hän on myös opet­ta­nut ja neu­vo­nut ompe­le­mis­ta sekä pitä­nyt usei­ta puku­näyt­te­lyi­tä. Hän on kerän­nyt puvut ystä­vil­tä ja asiakkailta. 

Mor­sia­mien puku­ja näyt­te­lys­sä on kym­me­nen. Lisäk­si esil­lä on yksi mies­ten juh­la­pu­ku 1930-luvul­ta. Puku­ja on esil­lä 1930-luvul­ta 2000-luvul­le. Puvut ovat pää­osin alku­pe­räi­siä, mut­ta osaan Kerä­nen on teh­nyt hun­nut, kos­ka ne ovat mat­kan var­rel­la hävin­neet. Kerä­sen mukaan van­hois­sa puvuis­sa mal­lit ovat yksinkertaisempia. 

– Puvut ovat istu­via, lin­jat kau­nii­ta ja tie­ten­kin laa­tu on hyvä. Mate­ri­aa­lit ovat edel­leen hyviä ja sopi­si­vat käyt­töön vie­lä tänäänkin.

Idea näyt­te­lyyn syn­tyi, kun Kerä­nen val­mis­ti äitin­sä mor­sius­pu­vun uudel­leen nyky­päi­vään. Kerä­sen van­hem­mat juh­li­vat tuol­loin 50-vuo­tis­hää­päi­vään­sä. Näyt­te­lys­sä on esil­lä Kerä­sen äidin hää­pu­ku vuo­del­ta 1951.

Lisäk­si näyt­te­ly juh­lis­taa Kerä­sen ja hänen puo­li­son­sa yhteis­tä taivalta. 

– Tutus­tuim­me ja rakas­tuim­me olles­sam­me 17-vuo­tiai­ta, ja nyt olem­me olleet nai­mi­sis­sa 45 vuot­ta, Kerä­nen kertoo.

Kii­min­gin seu­ra­kun­nan kirk­ko­her­ra Pau­li Nie­me­lä sanoo­kin, että hää­pu­ku­näyt­te­lyl­lä halu­taan koros­taa eri­tyi­ses­ti avio­lii­ton ja per­heen merkitystä.

Hää­pu­ku­näyt­te­lys­tä on mah­dol­li­suus lai­na­ta hää­pu­ku Kii­min­gin kir­kos­sa 6.6. kel­lo 14–16 vie­tet­tä­vään vih­ki­het­keen. Vih­ki­het­keen voi tul­la ilman ennak­koil­moit­tau­tu­mis­ta. Mukaan tar­vi­taan esteet­tö­myys­to­dis­tus, joka on han­kit­tu vii­meis­tään seit­se­män vuo­ro­kaut­ta aikai­sem­min jom­man­kum­man vihit­tä­vän kotiseurakunnasta.