Toi­mit­ta­jal­ta: Luke­mi­sen rie­mua jouluksi

Muis­tat­ko vie­lä het­ken, kun ymmär­sit, että osaat lukea. Ja vähän kir­joit­taa­kin. Oman muis­ti­ni mukaan se tun­tui mel­kein yhtä rie­muk­kaal­ta kuin se, että pol­ku­pyö­räl­lä pysyi pys­tys­sä ilman apu­rat­tai­ta. Nyt joku tie­ten­kin muis­tut­taa oppi­neen­sa aja­maan ilman apu­rat­tai­ta isän pol­ku­pyö­rän tan­gon välis­tä ja luke­maan omia aiko­jaan raa­ma­tun avul­la, mut­ta ilo uudes­ta tai­dos­ta oli var­mas­ti sama.

Luku­tai­toa oli ilman muu­ta esi­tel­tä­vä van­hem­mil­le, jot­ka par­haas­sa tapauk­ses­sa ruok­ki­vat sitä hank­ki­mal­la lap­sel­le sopi­vaa luet­ta­vaa. Ja ehkä uuden pol­ku­pyö­rän­kin. Kir­jo­ja pää­si­kin pian hake­maan itse pol­kai­se­mal­la kir­jas­toon. Moni on koke­nut kir­jo­jen ahmin­taiän 10–15-vuotiaana.

Digi­ta­li­saa­tion ede­tes­sä ollaan jou­tu­mas­sa nuor­ten suh­teen ris­ti­rii­tai­seen tilan­tee­seen. Viih­det­tä saa yhä hel­pom­min eri­lai­sis­ta pal­ve­luis­ta pelien ja elo­ku­vien ja sar­jo­jen muo­dos­sa ja luke­mi­nen vähe­nee. Sil­lä taas on vai­ku­tus­ta kir­joi­tus­tai­toi­hin. Samaan aikaan digi­ta­li­saa­tio vai­kut­taa niin, että itse­ään pitäi­si pys­tyä ilmai­se­maan yhä parem­min kir­jal­li­ses­ti, kun asioi­ta hoi­de­taan verkossa.

Tule­vai­suu­den maa­il­mas­sa pär­jää se, joka hal­lit­see kir­jal­li­sen ilmai­sun. Emo­jeil­la ei asioi­taan saa hoi­det­tua. Pelien pelaa­mi­sel­la oppii pelaa­maan pele­jä, mut­ta pelien suun­nit­te­lu ei onnis­tu ilman kir­jal­li­sia taitoja.

Tut­ki­muk­sis­sa on havait­tu, että luke­maan innos­tu­neel­la nuo­rel­la voi olla monin­ker­tai­nen sana­va­ras­to ver­rat­tu­na sel­lai­seen nuo­reen, joka ei lue. Omal­la ajal­laan luke­va nuo­ri voi hal­li­ta 70 000 sanaa, mut­ta nuo­ri, joka ei lue, vain run­saat 15 000. Luke­val­la on siis pal­jon parem­mat eväät elä­mäs­tä sel­viä­mi­seen kuin luke­mat­to­mal­la ikätoverillaan.

Möl­lä­ri­mes­ta­ri Kal­le Pää­ta­lo ker­too teok­sis­saan, kuin­ka eten­kin hänen isän­sä pahek­sui pojan luke­mis­ta jou­ta­va­na touhuna.
Nyt tie­däm­me, että Kal­len isä oli vää­räs­sä. Lap­sel­le ja nuo­rel­le paras jou­lu­pa­ket­ti on kova ja sii­nä on kir­ja, jon­ka tari­na innos­taa lukemaan.

Pek­ka Keväjärvi