Työt­tö­myys vähen­tyi maa­kun­nas­sa, Iin työt­tö­myy­sas­te 10,7 ja Oulun 12,1 prosenttia

Työt­tö­mien mää­rä on vähen­ty­nyt alku­vuo­den aika­na tasai­ses­ti Poh­jois-Poh­jan­maal­la. Kesä­kuun lopus­sa työt­tö­miä työn­ha­ki­joi­ta oli maa­kun­nas­sa 19 700, mikä on 3 500 työ­tön­tä vähem­män kuin vuo­si sit­ten. Kokoai­kai­ses­ti lomau­tet­tu­ja heis­tä oli vajaa 1 000. Tou­ko­kuus­ta työt­tö­mien työn­ha­ki­joi­den mää­rä kui­ten­kin nousi lähes 2 600:lla, mikä selit­tyy pää­osin oppi­lai­tok­sis­ta val­mis­tu­nei­den tulos­ta TE-pal­ve­lu­jen asiakkaiksi.

Poh­jois-Poh­jan­maal­la työt­tö­myy­sas­te (työt­tö­mien työn­ha­ki­joi­den osuus työ­voi­mas­ta) oli kesä kuun lopus­sa 10,4 %, ja koko maas­sa se oli 9,9 %. Erot työt­tö­myy­sas­teis­sa ovat kun­tien välil­lä edel­leen suu­ret: kesä­kuun lopus­sa Pyhän­nän työt­tö­myy­sas­te oli 5,3 %, kun taas Pudas­jär­vel­lä se oli 13,0 %.

Iis­sä oli kesä­kuun lopus­sa 448 työ­tön­tä työn­ha­ki­jaa, kun vuo­si sit­ten hei­tä oli 401 ja kesä­kuus­sa 2021 523. Iin työt­tö­myys­pro­sent­ti oli tämän vuo­den kesä­kuus­sa 10,7 pro­sent­tia. Oulun työt­tö­myys­pro­sent­ti oli kesä­kuus­sa 12,1, ja työt­tö­miä työn­ha­ki­joi­ta oli 12 296.

Uusil­le työn­te­ki­jöil­le on yhä hyvin kysyn­tää maa­kun­nan eri osis­sa. Kesä­kuun aika­na Poh­jois-Poh­jan­maal­la oli avoin­na 12 100 työ­paik­kaa, mikä on 700 paik­kaa enem­män kuin vuo­si sit­ten. Uusia työ­paik­ko­ja ilmoi­tet­tiin Poh­jois-Poh­jan­maan TE-toi­mis­ton alu­eel­la avoi­mek­si 5 900, mikä on hie­man vähem­män kuin vuo­si sit­ten. Run­saas­ti työ­tä tar­jot­tiin var­sin­kin ravin­to­la-alan, raken­nusa­lan, sote-pal­ve­lu­jen sekä myyn­nin tehtävissä.

Pit­kä­ai­kais­työt­tö­mien mää­rä on vähen­ty­nyt tasai­ses­ti alku­vuo­den aika­na, jos­kin kesä­kuus­sa mää­rä lisään­tyi hie­man. Kesä­kuun lopus­sa vähin­tään yli vuo­den yhtä­jak­soi­ses­ti työt­tö­mä­nä ollei­ta oli maa­kun­nas­sa 6 500, mikä on 1 200 vähem­män kuin vuo­si sit­ten ja liki 100 enem­män kuin tou­ko­kuus­sa. Yli kak­si vuot­ta työt­tö­mä­nä ollei­den mää­rä on nous­sut tasai­ses­ti koro­na­kau­del­la – vii­me kuu­kausi­na nousu on pysäh­ty­nyt ja kuu­kausit­tain hei­tä on ollut noin 3 500.

Työt­tö­myys on las­ke­nut kai­kis­sa ikä­ryh­mis­sä. Kesä­kuun lopus­sa alle 25-vuo­tiai­ta työt­tö­miä työn­ha­ki­joi­ta oli maa­kun­nas­sa vajaa 3 100, mikä on 700 työ­tön­tä nuor­ta vähem­män kuin vuot­ta aiem­min. Yli 50-vuo­tiai­den työt­tö­mien mää­rä oli 6 100 eli 1 000 vähem­män kuin vuo­si sitten.

Työl­lis­ty­mis­tä edis­te­tään eri pal­ve­luil­la. Kesä­kuun lopus­sa TE-hal­lin­non pal­ve­luis­sa oli Poh­jois-Poh­jan­maal­la yhteen­sä 7 150 osal­lis­tu­jaa. Eni­ten osal­lis­tu­jia (37 %) oli kou­lu­tuk­sis­sa; he opis­ke­li­vat joko omaeh­toi­ses­ti työt­tö­myy­se­tuu­del­la tai oli­vat työ­voi­ma­kou­lu­tuk­ses­sa. Vuo­den takai­seen ver­rat­tu­na yksi­tyi­sel­le sek­to­ril­le ja kun­tiin työl­lis­tet­ty­jä oli 300 enem­män. Myös vuo­rot­te­lu­va­paa­si­jai­se­na ole­vien ja työ- voi­ma­kou­lu­tuk­ses­sa ole­vien mää­rä kas­voi vuo­den takai­seen verrattuna.

TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.