Toi­mit­ta­jal­ta: Syy­tä hymyyn

Leh­det, inter­net-sivut sekä eri­lai­set sosi­aa­li­sen median pal­ve­lut täyt­ty­vät näi­nä päi­vi­nä iloi­sis­ta kuvis­ta. Niis­sä esiin­tyy perus­kou­lus­ta, lukios­ta ja ammat­ti- tai muis­ta oppi­lai­tok­sis­ta val­mis­tu­nei­ta nuo­ria, joil­la on elä­mä edessään.

Onnek­si olkoon, syy­tä hymyyn onkin. Taka­na on vuo­sien pon­nis­te­lu oppiar­von, yli­op­pi­las­to­dis­tuk­sen tai amma­tin hank­ki­mi­sek­si. Monel­la on edes­sään ensim­mäi­sen vaki­tui­sem­man työ­pai­kan han­kin­ta. Moni yli­op­pi­laak­si val­mis­tu­nut on jo käy­nyt ensim­mäi­sis­sä yli­opis­ton pää­sy­ko­keis­saan ja haa­vei­lee opis­ke­lus­ta suun­nit­te­le­mal­leen alalle.

Toi­vot­ta­vas­ti mah­dol­li­sim­man moni nuo­ris­ta on saa­nut myös jon­kin­lai­sen kesä­työn. Moni huo­maa jäl­keen­päin, että tär­kein­tä kesä­työs­sä ei lop­pu­jen lopuk­si ollut­kaan palk­ka, jota sii­tä mak­set­tiin, vaan työ­elä­män koke­muk­set ja sosi­aa­li­set suh­teet aikuis­ten maa­il­maan, joi­ta työ­pai­kal­la syntyi.

Lähes­kään kaik­ki eivät pää­se halua­maan­sa opis­ke­lu­paik­kaan ensim­mäi­sel­lä yrit­tä­mäl­lä, työ­paik­kaa tai edes kesä­työ­paik­kaa ei vält­tä­mät­tä löy­dy heti, mut­ta useim­mi­ten sit­keä yrit­tä­mi­nen pal­ki­taan aina lopul­ta. Jos haa­veis­ta ei tule tot­ta välit­tö­mäs­ti, niin ehkä­pä sit­ten jos­kus myöhemmin.

Työ­elä­män epä­var­muu­des­ta ker­to­vat kui­ten­kin esi­mer­kik­si Sto­ra Enson pää­tök­set Oulun pape­ri­teh­taan­sa suh­teen. Yhtiö inves­toi teh­taa­seen kyl­lä suu­ria sum­mia, mut­ta samal­la jää työt­tö­mäk­si sato­ja ihmi­siä. Osa heis­tä asuu Ran­ta­poh­jan alu­eel­la. Pape­ri- samoin kuin sel­lu­teh­das­ta on pidet­ty pom­min­var­ma­na ja hyvä­palk­kai­se­na työ­paik­ka­na, johon on jono­tet­tu töi­hin. Nyt monel­ta työn­te­ki­jäl­tä vetäis­tään mat­to alta.

Kai­ken kaik­ki­aan oppi­lai­tok­sis­ta val­mis­tu­neil­la on kui­ten­kin pal­jon parem­mat työl­lis­ty­mis­mah­dol­li­suu­det kuin muu­ta­ma vuo­si sit­ten. Monel­la alal­la on Suo­mes­sa suo­ras­taan työ­voi­ma­pu­la. Usein lopul­li­nen ammat­ti ja vaki­tui­sem­pi työ löy­tyy vas­ta vuo­sien kulut­tua valmistumisesta.