Maa- ja metsätalousministeriön ruokastrategian valmisteluun liittyvä verkkokysely keräsi kevättalvella välisenä aikana yhteensä 3 768 vastausta. Kysely ylitti odotukset niin vastaajamäärän kuin sisällön monipuolisuuden osalta. Vastaajat edustivat laajasti ruokajärjestelmän eri osapuolia, suurimpina ryhminä kuluttajat ja alkutuottajat.
Kyselyssä kerättiin noin 7 300 avointa vastausta viiteen kysymykseen, joihin vastaajat saivat kertoa näkemyksiään omin sanoin.
Aineisto analysoitiin tekoälyavusteisesti, ja sen perusteella tunnistettiin viisi keskeistä ruokajärjestelmää kuvaavaa diskurssia: 1. Hyvinvoiva alkutuottaja – Vastaukset keskittyvät alkutuotannon kannattavuuteen ja rakenteellisiin haasteisiin; 2. Terveellisyys edellä – Vastaukset painottavat ruuan aitoutta, lähiruokaa ja pienimuotoista tuotantoa; 3. Kasviproteiini-Suomi – Vastauksissa nousevat esiin kasvipohjaisen ruokavalion edut ympäristö‑, etiikka- ja huoltovarmuusnäkökulmista; 4. Vienti-Suomi – Vastauksissa nähdään ruokaviennin ja innovaatioiden hyödyntämätön potentiaali ratkaisuna kotimaan haasteisiin ja 5. Hyvää Suomesta – Vastauksissa korostetaan kotimaisen ruuan ylivoimaisuutta. Sen asemaa halutaan vahvistaa esimerkiksi sääntelyn keinoin.
Vastaajia yhdistivät erityisesti huoltovarmuus ja omavaraisuus, ruuan terveellisyys ja turvallisuus, ruokaketjun reiluus sekä luonnon kantokyvystä huolehtiminen.
– Ruoka on elämän perusasioita, ja siksi siihen liittyy paljon näkökulmia ja intohimoja. Oli hienoa nähdä, että ei tyydytty kertaamaan nykytilanteessa koettuja huonoja puolia, vaan maalailtiin isostikin kuvaa siitä, millainen olisi toimivampi ruokajärjestelmä. Suomalaiset eivät varsinaisesti arastele käyttää tulevaisuusvaltaa, kun siihen tarjotaan mahdollisuus, toteaa aineiston analyysistä vastannut Teppo Nieminen Fountain Park Oy:stä.
Kyselyn tulokset yhdistetään työpajoissa kerättyyn aineistoon, ja niiden pohjalta laaditaan strategialuonnos, joka lähtee lausuntokierrokselle syyskuussa. Valmis ruokastrategia julkaistaan joulukuussa 2025.