Suo­ma­lai­set kiin­nos­tu­nei­ta ruokajärjestelmästä

Maa- ja met­sä­ta­lous­mi­nis­te­riön ruo­ka­stra­te­gian val­mis­te­luun liit­ty­vä verk­ko­ky­se­ly kerä­si kevät­tal­vel­la väli­se­nä aika­na yhteen­sä 3 768 vas­taus­ta. Kyse­ly ylit­ti odo­tuk­set niin vas­taa­ja­mää­rän kuin sisäl­lön moni­puo­li­suu­den osal­ta. Vas­taa­jat edus­ti­vat laa­jas­ti ruo­ka­jär­jes­tel­män eri osa­puo­lia, suu­rim­pi­na ryh­mi­nä kulut­ta­jat ja alkutuottajat. 

Kyse­lys­sä kerät­tiin noin 7 300 avoin­ta vas­taus­ta vii­teen kysy­myk­seen, joi­hin vas­taa­jat sai­vat ker­toa näke­myk­si­ään omin sanoin.

Aineis­to ana­ly­soi­tiin teko­ä­ly­avus­tei­ses­ti, ja sen perus­teel­la tun­nis­tet­tiin vii­si kes­keis­tä ruo­ka­jär­jes­tel­mää kuvaa­vaa dis­kurs­sia: 1. Hyvin­voi­va alku­tuot­ta­ja – Vas­tauk­set kes­kit­ty­vät alku­tuo­tan­non kan­nat­ta­vuu­teen ja raken­teel­li­siin haas­tei­siin; 2. Ter­veel­li­syys edel­lä – Vas­tauk­set pai­not­ta­vat ruu­an aitout­ta, lähi­ruo­kaa ja pie­ni­muo­tois­ta tuo­tan­toa; 3. Kas­vi­pro­teii­ni-Suo­mi – Vas­tauk­sis­sa nouse­vat esiin kas­vi­poh­jai­sen ruo­ka­va­lion edut ympäristö‑, etiik­ka- ja huol­to­var­muus­nä­kö­kul­mis­ta; 4. Vien­ti-Suo­mi – Vas­tauk­sis­sa näh­dään ruo­ka­vien­nin ja inno­vaa­tioi­den hyö­dyn­tä­mä­tön poten­ti­aa­li rat­kai­su­na koti­maan haas­tei­siin ja 5. Hyvää Suo­mes­ta – Vas­tauk­sis­sa koros­te­taan koti­mai­sen ruu­an yli­voi­mai­suut­ta. Sen ase­maa halu­taan vah­vis­taa esi­mer­kik­si sään­te­lyn keinoin. 

Vas­taa­jia yhdis­ti­vät eri­tyi­ses­ti huol­to­var­muus ja oma­va­rai­suus, ruu­an ter­veel­li­syys ja tur­val­li­suus, ruo­ka­ket­jun rei­luus sekä luon­non kan­to­ky­vys­tä huolehtiminen. 

– Ruo­ka on elä­män perus­asioi­ta, ja sik­si sii­hen liit­tyy pal­jon näkö­kul­mia ja into­hi­mo­ja. Oli hie­noa näh­dä, että ei tyy­dyt­ty ker­taa­maan nyky­ti­lan­tees­sa koet­tu­ja huo­no­ja puo­lia, vaan maa­lail­tiin isos­ti­kin kuvaa sii­tä, mil­lai­nen oli­si toi­mi­vam­pi ruo­ka­jär­jes­tel­mä. Suo­ma­lai­set eivät var­si­nai­ses­ti aras­te­le käyt­tää tule­vai­suus­val­taa, kun sii­hen tar­jo­taan mah­dol­li­suus, tote­aa aineis­ton ana­lyy­sis­tä vas­tan­nut Tep­po Nie­mi­nen Foun­tain Park Oy:stä.

Kyse­lyn tulok­set yhdis­te­tään työ­pa­jois­sa kerät­tyyn aineis­toon, ja nii­den poh­jal­ta laa­di­taan stra­te­gia­luon­nos, joka läh­tee lausun­to­kier­rok­sel­le syys­kuus­sa. Val­mis ruo­ka­stra­te­gia jul­kais­taan jou­lu­kuus­sa 2025.