Ruo­an alku­pe­rä ja hin­ta tär­kei­tä suomalaisille

Suo­ma­lai­nen valit­see ruo­ka­kau­pas­sa elin­tar­vik­kei­ta ruo­an alku­pe­rän, hin­nan ja ravin­to­si­säl­lön perus­teel­la. Vähem­män valin­toi­hin vai­kut­taa esi­mer­kik­si hii­li­ja­lan­jäl­ki. Asia käy ilmi Euroo­pan elin­tar­vi­ke­tur­val­li­suus­vi­ran­omai­sen EFSAn jul­kai­se­mas­ta elin­tar­vi­ke­tur­val­li­suu­den eurobarometrista.

Lähes 80 % suo­ma­lai­sis­ta vas­taa­jis­ta oli kiin­nos­tu­nei­ta elin­tar­vi­ke­tur­val­li­suu­des­ta ja sii­hen vai­kut­ta­vis­ta asiois­ta. Sel­väs­ti enem­män kuin mui­den jäsen­mai­den vas­taa­jia suo­ma­lai­sia huo­les­tut­ti­vat ruo­as­ta löy­ty­vät mik­ro­muo­vit ja ympä­ris­tö­myr­kyt. Suo­ma­lai­set ovat mui­ta enem­män huo­lis­saan pit­kä­ai­kais­vai­ku­tuk­sis­ta ja koko ket­jus­sa vai­kut­ta­vis­ta vaaroista.

Suo­mes­sa luo­te­taan sii­hen, että ruo­ka on tur­val­lis­ta. Vas­taa­jis­ta 59 % pitää asi­aa itses­tään sel­vä­nä. Muis­sa jäsen­mais­sa vas­taa­va luku on 41. Myös tie­toi­suus elin­tar­vik­kei­ta kos­ke­vis­ta sää­dök­sis­tä ja viran­omais­työs­tä EU:ssa on sel­väs­ti kor­keam­mal­la tasol­la kuin muis­sa jäsen­mais­sa. Suo­mes­sa luo­te­taan lää­kä­rei­hin, tut­ki­joi­hin ja val­tion viran­omai­siin. Ylei­ses­ti luot­ta­mus viran­omai­siin on Suo­mes­sa kor­keal­la tasolla.

Suo­mes­sa käy­tän­nön elin­tar­vi­ke­val­von­ta teh­dään 62 kun­nal­li­ses­sa yksi­kös­sä. Ruo­ka­vi­ras­to ohjaa val­von­taa ja sil­lä on myös omia valvontatehtäviä.