Lin­tu­ku­vaus on luon­non­lä­hei­nen harrastus

Kiiminkiläinen Niko Sallinen harrastaa lintukuvausta. Hän kertoo, että hyvän kuvan saaminen ei ole jokapäiväistä herkkua, ja usein tarvitaan myös ripaus hyvää tuuria, jotta hyvä kuva syntyy. Tämän upean otoksen pulmusista hän on ottanut Limingassa hutikuun puolivälissä. Sallinen rohkaisee kaikkia menemään metsään ja aloittamaan luonnonläheisen ja mukaansatempaavan harrastuksen.

Kii­min­ki­läi­nen Joki­ran­nan kou­lun oppi­las Niko Sal­li­nen har­ras­taa lin­tu­ku­vaus­ta. Kou­lu­teh­tä­vä­nään hän teki kuva­re­por­taa­sin har­ras­tuk­ses­taan. Ran­ta­poh­ja jul­kai­see työn osa­na pai­kal­lis­leh­den ja alu­een kou­lu­jen välis­tä yhteistyötä.

Lin­tu­ku­vaus on luon­non­lä­hei­nen ja mukaan­sa vie­vä har­ras­tus. Lin­tu­ku­vaa­mi­sen voi aloit­taa kuka tahan­sa. Pitää vain men­nä ulos met­sään ja kokeil­la aluk­si saa­da lin­tu edes kame­ran ruu­tuun. Aluk­si ei ole tar­peen ostaa kal­lis­ta kame­raa. Riit­tää, kun­han saa edes jon­kin­lai­sia kuvia otet­tua. Koke­muk­sen kart­tues­sa var­mas­ti huo­maa mitä omi­nai­suuk­sia hen­ki­lö­koh­tai­ses­ti tar­vit­see sit­ten mah­dol­li­ses­sa uudes­sa kamerassa.

Yksi perus­tai­to on osa­ta tun­nis­taa lin­tu­la­jit. Jos tavoit­tee­na on kuva­ta tiet­tyä lajia, on hyvä tie­tää perus­tie­dot kysei­ses­tä lajis­ta. Eli­nym­pä­ris­tö, esiin­ty­mi­sa­lue- ja aika, ylei­nen käyt­täy­ty­mi­nen sekä tun­to­mer­kit ovat tär­keim­piä tie­to­ja. On vai­kea saa­da kuvat­tua poh­joi­ses­sa esiin­ty­vää kuuk­ke­lia Ete­lä- Suo­mes­sa, vaik­ka kuin­ka etsi­si. Useat lin­tu­ku­vaa­jat käyt­tä­vät pii­lo­ko­ju­ja pääs­täk­seen vie­lä lähem­mäk­si kuvat­ta­via laje­ja. Itse en ole kos­kaan vie­lä käyt­tä­nyt, mut­ta tule­vai­suu­des­sa se oli­si myös suunnitelmissa.

Lin­tu­ja kuva­tes­sa on tär­ke­ää osa­ta lukea nii­den käyt­täy­ty­mis­tä. Usein par­haat kuvat tulee, kun lin­tu itse lähes­tyy kuvaa­jaa. Jos menee kame­ran kans­sa lin­tu­jen peräs­sä, toden­nä­köi­ses­ti käteen jää vain pois­päin len­tä­viä lin­tu­ja. Help­po tapa aloit­taa lin­tu­ku­vaus ja saa­da lin­nut tule­maan kuvaa­jan luo on nii­den ruok­ki­mi­nen. Ruo­kin­ta toi­mii par­hai­ten tal­vel­la, kun lin­tu­jen luon­tai­nen ruo­ka on niu­kas­sa. Ruo­kin­ta­lait­tei­ta saa useim­mis­ta kau­pois­ta. Aurin­gon­ku­kan­sie­me­net, maa­päh­ki­nät, tali­pal­lot, kau­ra sekä ihra ovat ylei­sim­piä lin­nuil­le tar­jot­ta­via ruo­kia. Ruo­kin­ta­lait­teil­la yleen­sä käy pik­ku­lin­tu­ja, kuten viher­peip­po­ja, tali­tiai­sia, sini­tiai­sia, hömö­tiai­sia, puna­tulk­ku­ja, kel­ta­sirk­ku­ja, pik­ku­var­pusia sekä var­pusia. Jos­kus pai­kal­le voi saa­pua myös fasaa­ne­ja sekä eri tik­ko­ja. Kun sei­soo pai­kal­laan ruo­kin­ta­lait­tei­den lähei­syy­des­sä, odo­tus usein palkitaan.

Lin­nun­pönt­tö­jen ripus­tus tuo myös lisää lin­tu­ja kuvat­ta­vak­si. Lin­nun­pön­töt voi raken­taa itse, tai ostaa val­mii­na kau­pas­ta. Pönt­tö­jä käyt­tää yllät­tä­vän moni lin­tu­la­ji. Kir­jo­siep­po, tali­tiai­nen, ja sini­tiai­nen ovat ylei­sim­piä laje­ja. Jos asuu vesis­tön lähel­lä, voi saa­da myös tel­kän pesi­mään sin­ne. Tel­kän­pönt­tö toki ero­aa suu­res­ti pik­ku­lin­tu­jen pön­tös­tä suu­ren kokon­sa vuok­si. Pitää kui­ten­kin muis­taa antaa lin­nuil­le rau­ha myös pesiä.

Lin­nun­pönt­tö­jen ja ruo­kin­ta­paik­ko­jen avul­la kuvaa­mi­nen sopii hyvin lin­tu­ku­vaus­har­ras­tuk­sen aloit­ta­mi­seen. Kun aika­naan kehit­tyy, tulee toden­nä­köi­ses­ti enem­män ja enem­män kuvat­tua mui­ta lin­tu­la­je­ja. Lin­tu­ku­vaus antaa haas­tet­ta myös koke­neem­mal­le kuvaa­jal­le. Suu­rin osa reis­suis­ta on odot­te­lua ja luon­nos­sa oles­ke­lua. Hyvän kuvan saa­mi­nen ei ole joka­päi­väis­tä herk­kua. Usein tar­vit­see myös tuu­ria hyvien kuvien saa­mi­sek­si. Kuvien taka­na on kui­ten­kin usein pal­jon odot­te­lua, suun­nit­te­lua ja turhautumista.