Kals­sik­ko uudel­la mausteella

Piparkakku on perinteinen jouluherkku.

Pipar­kak­ku on jou­lu­pöy­dän makean pää­dyn klas­sik­ko­tar­jot­ta­va, joka mais­tuu mel­ko monel­le herk­kusuul­le. Perin­teis­tä pik­ku­lei­pää voi kui­ten­kin tuu­na­ta uuden­lai­sil­la maku­pa­reil­la – tai pyö­räyt­tää sil­le vaik­ka­pa juus­to­kak­ku­mai­sen täytteen.

Tänä vuon­na Tik­Tok-video­so­vel­luk­ses­sa ja muu­al­la sosi­aa­li­ses­sa medias­sa on näky­nyt eri­tyi­sen pal­jon perin­teis­ten jou­lu­lei­von­nais­ten tuu­nat­tu­ja ver­sioi­ta. Esi­mer­kik­si jou­lu­tort­tu on tänä vuon­na tai­pu­nut useis­sa pik­ku­jou­luis­sa suo­lai­seen muo­toon. Suo­lai­nen tort­tu voi saa­da täyt­teek­seen esi­mer­kik­si pes­toa ja fetaa, savu­po­ro­rou­het­ta ja lei­pä­juus­toa tai tomaat­tia ja mozza­rel­laa – maku­pa­rien vali­koi­ma on lähes raja­ton. Makeal­la täyt­teel­lä varus­te­tut tor­tut ovat puo­les­taan tai­pu­neet jou­lu­kuusen muo­toon ja saa­neet täyt­teek­seen perin­tei­sen luu­mu­mar­me­la­din sijaan suklaalevitettä.

Minun huo­mio­ni ovat kiin­nit­tä­neet kui­ten­kin pipar­kak­ku­jen päi­vi­te­tyt ver­siot. Kun tör­mä­sin juus­to­kak­ku­pi­pa­rien ohjee­seen, oli minun pak­ko kokeil­la tätä klas­si­kon uut­ta ver­sio­ta välittömästi.

Otin avuk­se­ni lei­von­taan ohje­vi­deon Jas­mi­jo­se­fii­na-nimi­mer­kil­lä toi­mi­val­ta Tik­Tok-tilil­tä. Pipar­kak­ku­tai­ki­nan voi teh­dä joko itse tai tur­vau­tua val­mis­tai­ki­naan. Havait­sin myös, että lei­von­tao­pe­raa­tioon ei kan­na­ta vara­ta kaik­kein pie­nin­tä kokoel­mas­ta löy­ty­vää pipar­kak­ku­muot­tia, sil­lä muu­ten täy­tet­tä mah­tuu pik­ku­lei­vän väliin mel­ko vähän.

Juus­to­kak­ku­pi­pa­rien val­mis­tus itses­sään on hyvin­kin simp­pe­liä. Pipar­kak­ku­tai­ki­nan lisäk­si tar­vi­taan vain vani­li­jan makuis­ta tuo­re­juus­toa. Pipa­ri­tai­ki­na kau­li­taan taval­li­seen tapaan, ja sii­tä pai­ne­taan muo­til­la paril­li­nen mää­rä saman muo­toi­sia piparkakkuja.

Puo­let raa’ois­ta pipar­ka­kuis­ta ase­tel­laan pel­lil­le, ja sit­ten kek­se­jä pääs­tään täyt­tä­mään tuo­re­juus­tol­la. Ohje­vi­deol­la suo­si­tel­laan noin tee­lusi­kal­lis­ta täy­tet­tä per pipa­ri, ja tämä mää­rä oli mel­ko sopi­va itses­tä­ni­kin. Kan­te­na toi­mi­va pipar­kak­ku ase­te­taan täy­tet­tä sisäl­tä­vän parin­sa pääl­le, ja reu­nat pai­ne­taan huo­lel­li­ses­ti kiinni.

Kat­so­mal­la­ni videol­la täy­te jäte­tään mel­ko kos­ke­mat­to­mak­si ennen kuin kan­si ase­te­taan pai­koil­leen, ja se tasoi­te­taan sor­min vas­ta kun kan­si on pääl­lä. Itse lei­poes­sa­ni havait­sin kui­ten­kin, että pipa­reis­ta tulee tasai­sem­pia ja kau­niim­pia, kun tuo­re­juus­toa litis­tää jo täyt­tö­vai­hees­sa ennen kan­nen lait­ta­mis­ta hie­man lusikalla.

Osa pipar­kak­ku­jen kan­sis­ta mei­na­si hal­keil­la, kun ope­roin nii­den reu­no­ja kiin­ni poh­ja­kap­pa­lei­siin. Hom­mas­sa kan­nat­taa siis olla varo­vai­nen ja kär­si­väl­li­nen. Lai­toin hal­kea­mien pääl­le hie­man yli­mää­räis­tä tai­ki­naa, ja täy­te pysyi pipar­kak­ku­jen kyp­syes­sä lopul­ta pai­koil­laan hyvin.

Pais­toin pipar­kak­ku­ja 200-astei­ses­sa uunis­sa noin 10 minuu­tin ajan, sil­lä minun pipar­ka­kuis­ta­ni tuli mel­ko iso­ja. Tark­kai­le pik­ku­lei­piä pais­ton aika­na, että ne eivät ota lii­kaa väriä pintaan.

Juus­to­kak­ku­pi­pa­rit voi koris­tel­la soke­ri­kuor­rut­teel­la tai tomuso­ke­ri­hun­nul­la. Tuo­re­juus­to­täy­te tuo pipar­kak­kuun mehe­vyyt­tä ja peh­meyt­tä. Arve­len, että ohjee­seen voi­si toi­mia myös esi­mer­kik­si appel­sii­nil­la maus­tet­tu tuorejuusto.

Tik­Tok tun­tuu ole­van jou­lu­lei­pu­rin aar­re­ait­ta, sil­lä ohjei­ta ja resep­te­jä löy­tyy joka makuun – eten­kin, jos kie­li­tai­to riit­tää englan­nin­kie­lis­ten resep­tien seu­raa­mi­seen. Juus­to­kak­ku­pi­pa­rit oli­vat aina­kin onnis­tu­nut kokei­lu, ja löy­tä­vät var­mas­ti jat­kos­sa­kin tien­sä minun joulupöytääni.