Ilah­dut­ta­van yksi­mie­lis­tä vaalikeskustelua

Nuoret kuntavaaliehdokkaat olivat sitä mieltä, että Oulun tulisi kehittää viestintäänsä sosiaalisessa mediassa. Keskustelun innoittamana syntyi jälleen piirroksia Jarkko Harakan toimesta. Kuva: Kuvankaappaus Nyt saa sanoa -tilaisuudesta.Nuoret kuntavaaliehdokkaat olivat sitä mieltä, että Oulun tulisi kehittää viestintäänsä sosiaalisessa mediassa. Keskustelun innoittamana syntyi jälleen piirroksia Jarkko Harakan toimesta. Kuva: Kuvankaappaus Nyt saa sanoa -tilaisuudesta.

Kol­mas nuo­ril­le kun­ta­vaa­lieh­dok­kail­le äänen anta­va Nyt saa sanoa ‑verk­ko­ti­lai­suus jär­jes­tet­tiin tiis­tai-ilta­na. Kes­kus­te­lua joh­ti tut­tuun tapaan Han­na Jak­ku, ja tilai­suut­ta tal­tioi piir­täen Jark­ko Harak­ka.

Tut­tuun tapaan tilai­suus aloi­tet­tiin ehdok­kai­den esiin­ty­mis­kier­rok­sel­la, jon­ka aloit­ti täl­lä ker­taa Mark Härö (ps.). Härö pai­not­ti vaa­li­tee­mo­jen­sa esit­te­lys­sä eri­tyi­ses­ti Oulun reu­na-aluei­den pitä­mis­tä elin­voi­mai­se­na sekä perus­kou­luis­sa tapah­tu­van kiusaa­mi­sen lopettamista.

Seu­raa­va­na ääneen pää­si Ant­ti Koi­vusaa­ri (vihr.), jon­ka kol­me vaa­li­kär­keä ovat kou­lu­tus, lähi­luon­non kehi­tys ja rei­lu muu­tos. Koi­vusaa­ri halu­aa kou­lu­tuk­sel­le parem­pia resurs­se­ja ja ajaa Oulua hii­li­neut­raa­lik­si kau­pun­gik­si vuo­teen 2030 mennessä. 

19-vuo­tias Emi­lia Lui­ro (kok.) valit­tiin vii­me nuo­ri­so­vaa­leis­sa Oulun nuo­ri­so­val­tuus­ton ensim­mäi­sek­si vara­pu­heen­joh­ta­jak­si. Lui­ron kol­me vaa­li­kär­keä kun­ta­vaa­leis­sa ovat nuor­ten osal­lis­ta­mi­nen, laa­jan ja moni­puo­li­sem­man kun­nan­val­tuus­ton edus­tuk­sen aja­mi­nen sekä mie­len­ter­veys­pal­ve­lui­den parantaminen.

Poh­jois-Poh­jan­maan kes­kus­ta­nuor­ten tapah­tu­ma- ja vies­tin­tä­koor­di­naat­to­ri­na toi­mi­va 26-vuo­tias Eeva­sis­ko Meh­tä­ta­lo (kesk.) halu­aa edis­tää eri­tyi­ses­ti opis­ke­li­joi­den ja nuor­ten ase­maa Oulun pää­tök­sen­teos­sa. Hän puhuu Oulun roh­keam­man kehit­tä­mis­työn puo­les­ta ja kan­nat­taa yli­opis­to­kam­puk­sen siir­toa lähem­mäs keskustaa.

27-vuo­tias Jan­ne-Pek­ka Nie­mi­mä­ki (SDP) toi­mii täl­lä het­kel­lä muun muas­sa Poh­jois-Suo­men Dema­ri­nuor­ten jär­jes­tö­sih­tee­ri­nä. Nie­mi­mäen vaa­li­kär­kiä ovat nuor­ten ja opis­ke­li­joi­den mie­len­ter­veys­pal­ve­lui­den paran­ta­mi­nen, työl­li­syy­den ja elin­kei­noe­lä­män paran­ta­mi­nen sekä ilmastoteot.

Tämän­ker­tai­nen yhteis­kes­kus­te­lu käy­tiin tee­mal­la nuor­ten osal­li­suus ja vai­kut­ta­mi­nen. Illan kes­kus­te­lu oli fasi­li­taat­to­ri Han­na Jakun sanoin ihas­tut­ta­van yksimielistä. 

Ensim­mäi­nen kes­kus­te­lu­na­vaus esit­ti, että nuo­ril­le pitäi­si olla oma bud­jet­ti, mitä voi­tai­siin hyö­dyn­tää nuor­ten asioi­den hoi­dos­sa. Kukaan ehdo­kas ei tyr­män­nyt ide­aa, vaan kaik­ki tun­tui­vat näke­vän aja­tuk­ses­sa mahdollisuuksia.

– Se oli­si aika mai­nio tapa nuo­ril­le pääs­tä kon­kreet­ti­ses­ti osal­lis­tu­maan ja saa­da koke­mus sii­tä, että kun vai­kut­taa asioi­hin niin oikeas­ti tapah­tuu. Tämä lisäi­si nuor­ten osal­li­suut­ta ja opet­tai­si yhteis­kun­nal­li­ses­ta pää­tök­sen­teos­ta, poh­ti Ant­ti Koivusaari.

– Vas­ta tai­si olla kyse­ly, jon­ka mukaan ammat­ti­kou­lu­nuo­ria ei kiin­nos­ta yhteis­kun­ta­vai­kut­ta­mi­nen, mut­ta onko yhteis­kun­ta­kaan kiin­nos­tu­nut nuo­ris­ta? Täl­lai­sen bud­je­toin­nin kaut­ta nuo­ril­la oli­si mah­dol­li­suus pääs­tä päät­tä­mään ja yhteis­kun­ta voi­si osoit­taa välit­tä­vän­sä nuo­ris­ta, täy­den­si Jan­ne-Pek­ka Niemimäki.

Seu­raa­vak­si ehdok­kail­ta kysyt­tiin, pitäi­si­kö kun­nan kehit­tää sosi­aa­lis­ta medi­aa vies­tin­tä­ka­na­va­naan. Idea sai kan­na­tus­ta jokai­sel­ta ehdokkaalta.

– Somes­sa paras­ta on se, että pää­see vuo­ro­vai­kut­tei­suu­teen nii­den kans­sa, jot­ka siel­lä vies­ti­vät — täs­sä tapauk­ses­sa kun­nan päät­tä­jien. Se on tär­ke­ää ja mah­ta­vaa. Ihan tämän vuo­den puo­lel­la on kehi­tet­ty Nuor­ten Oulu ‑sivua, ja olen itse luke­nut siel­tä ohjei­ta elä­mään. Täm­möis­tä kai­va­taan ehdot­to­mas­ti lisää, tote­si Emi­lia Luiro.

– Vies­tin­nän kul­ma­ki­vi on vies­tiä niis­sä kana­vis­sa, mis­sä tavoit­taa koh­de­ryh­män. Kau­pun­gin pää­tök­set, esi­tys­lis­tat ja pöy­tä­kir­jat ovat jul­ki­suus­lain­sää­dän­nön mukai­ses­ti kau­pun­gin verk­ko­si­vuil­la näh­tä­vil­lä, mut­ta mitä jos kun­ta­lai­set eivät löy­dä nii­tä? Nii­den pitäi­si olla mie­les­tä­ni esil­lä niis­sä kana­vis­sa, joi­ta seu­ra­taan, poh­ti Eeva­sis­ko Mehtätalo.

Vii­mei­nen väit­tä­mä tuli ehdok­kail­le ylei­sö­ky­sy­myk­se­nä. Ehdok­kail­ta kysyt­tiin, että pitäi­si­kö Oulun nuo­ri­so­val­tuus­tol­le saa­da edus­tusoi­keus kaupunginhallitukseen. 

– ONE:n edus­ta­jil­le on ehdot­to­mas­ti saa­ta­va puhe- ja läs­nä­olo-oikeus kau­pun­gin­hal­li­tuk­seen van­hus­neu­vos­ton tavoin. Mik­sei alai­käi­sil­le anne­ta edes pien­tä mah­dol­li­suut­ta tul­la tasa­ver­tai­sek­si kun­ta­lai­sek­si aikuis­ten kans­sa?, kysyi Eeva­sis­ko Mehtätalo.

Muut ehdok­kaat puol­si­vat aja­tus­ta sii­tä, että kau­pun­gin­hal­li­tuk­seen valit­ta­va edus­ta­ja oli­si nime­no­maan nuo­ri­so­val­tuus­ton jäsen. Pien­tä hajon­taa­kin saman­mie­li­syy­teen saa­tiin, kun Emi­lia Lui­ro esit­ti aja­tuk­sen, että kun­ta­vaa­leis­sa jo 16-vuo­ti­aat voi­si­vat äänestää.

– Itse en tätä hen­ki­lö­koh­tai­ses­ti kan­na­ta, ihmi­sen aivot kehit­ty­vät vie­lä pal­jon kuu­den­tois­ta ikä­vuo­den jäl­keen­kin ja sii­nä on pal­jon eroa 18-vuo­ti­aa­seen. Tämä asia­han ei ole val­tuus­ton pää­tet­tä­vis­sä­kään, tote­si Mark Härö.

Vii­mei­nen Nyt saa sanoa ‑tapah­tu­ma jär­jes­te­tään ensi kes­ki­viik­ko­na. Sil­loin kes­kus­te­le­maan kokoon­tu­vat Ville Kel­lo­kum­pu (vas.), Son­ja Kok­ko (SDP), Lii­sa Väi­sä­nen (vihr.), Kal­le Pyky (kesk.) ja Hen­ri Gran­lund (ps.). Link­ki Team­sis­sa jär­jes­tet­tä­vään tapah­tu­maan jul­kais­taan Mun Oulun tapahtumapalvelussa.

Nyt saa sanoa ‑tapah­tu­mien jär­jes­tä­jä­nä toi­mi­vat Oulun kau­pun­gin­kir­jas­to, Nuor­ten poli­tiik­ka­kou­lu sekä Oulun nuo­ri­so­val­tuus­to, ja ne ovat osa Sit­ran Kir­jas­tois­ta kan­san­val­lan foo­ru­mei­ta ‑han­ket­ta.