Hami­nan ris­ti ja mui­ta aar­tei­ta esil­lä museossa

Iin vanhan Haminan kaivauksilta löytynyt ristiriipus on esillä Pohjois-Pohjanmaan museossa Oulussa 24.5. saakka. (Kuva: J.Heinonen)

Iin van­han Hami­nan kai­vauk­sil­ta vuon­na 2009 löy­det­ty ris­ti­rii­pus on esil­lä Poh­jois-Poh­jan­maan museos­sa avau­tu­nees­sa näyt­te­lys­sä. Huo­lel­la hau­da­tut – arkeo­lo­gi­sia tut­ki­muk­sia Poh­jois-Suo­mes­ta ‑näyt­te­ly ker­too 1200–1800-luvuilla poh­jois­suo­ma­lai­siin kirk­koi­hin hau­da­tuis­ta vai­na­jis­ta ja ihmiskohtaloista.

Iin Hami­nan kes­kiai­kai­sen kir­kon pai­kan kai­vauk­sis­sa löy­ty­nyt venä­läi­sen kult­tuu­ri­pii­rin alu­eel­la val­mis­tet­tu ris­ti kuu­lui 1400-luvul­la hau­da­tul­le 20–30-vuotiaalle nai­sel­le. Iiläi­sen Kul­ta­se­pän­lii­ke Kul­ta-Aal­lon yrit­tä­jä, kul­ta­sep­pä Lea Aal­to toteut­ti van­han ris­tin poh­jal­ta Iin wan­han Hami­nan koru­ris­tin, joka jul­kis­tet­tiin kol­mi­sen vuot­ta sit­ten. Poh­jois-Poh­jan­maan museos­sa onkin esil­lä van­han Hami­nan ris­tin rin­nal­la myös Lea Aal­lon val­mis­ta­ma ris­ti. Aal­to oli myös näyt­te­lyn ava­jai­sis­sa ker­to­mas­sa ris­tin taus­tas­ta ja sen tekemisestä.

Tut­ki­jat Hau­ki­pu­taan kir­kon alla. (Kuva: S. Lipkin)

Huo­lel­la hau­da­tut ‑näyt­te­lys­sä on esil­lä myös mui­ta hau­ta­löy­tö­jä muun muas­sa Iis­tä ja Hau­ki­pu­taal­ta. Kirk­koon hau­taa­mi­nen oli kes­kia­jal­ta 1700-luvun lop­pu­vuo­si­kym­me­nil­le saak­ka ylei­nen hau­taus­ta­pa. Hau­ta­si­ja kir­kos­sa oli arvos­tet­tu ja sii­tä jou­dut­tiin mak­sa­maan seu­ra­kun­nal­le suu­rem­pi mak­su. Vuo­si­sa­to­ja jat­ku­nut perin­ne joh­ti useis­sa kir­kois­sa sii­hen, että lat­tioi­den alai­nen tila oli täyt­ty­nyt hau­ta­kam­miois­ta ja arkuista.

1990-luvul­ta 2010-luvul­le teh­dyis­sä arkeo­lo­gi­sis­sa tut­ki­muk­sis­sa Oulus­sa, Hai­luo­dos­sa, Iis­sä, Tor­nios­sa ja Kemin­maas­sa on sel­vi­tet­ty poh­jois­suo­ma­lai­sia hau­taa­mi­sen tapo­ja. Pie­nen lap­sen kuol­tua hänet hau­dat­tiin kau­niis­ti val­koi­sil­la kan­kail­la sisus­te­tus­sa arkus­sa. Hänen käteen­sä ase­tet­tiin hel­mis­tä ja silk­ki­kan­kais­ta val­mis­tet­tu kukkakoriste.

Vas­ta­syn­ty­neel­le vau­val­le on ase­tet­tu käteen silk­ki­kan­kais­ta val­mis­tet­tu kuk­ka. Kuva Hau­ki­pu­taan kir­kon hau­ta­löy­dös­tä. (Kuva: S. Lipkin)

Näyt­te­ly poh­jau­tuu Oulun yli­opis­tos­sa teh­tyyn Emil Aal­to­sen sää­tiön ja Suo­men Aka­te­mian rahoit­ta­maan moni­tie­tei­seen kirk­ko­hau­tauk­sia ja poh­jois­suo­ma­lai­sia hau­taus­ta­po­ja käsit­te­le­vään tut­ki­muk­seen. Näyt­te­lyt on tuo­tet­tu yhteis­työs­sä Oulun yli­opis­ton arkeo­lo­gian alan tut­ki­joi­den, Poh­jois-Poh­jan­maan museon, Tor­nion­laak­son museon ja Kemin his­to­rial­li­sen museon kesken.

Näyt­te­ly on esil­lä Poh­jois-Poh­jan­maan museos­sa 24.5. saakka.