Hau­ki­pu­taa­lai­nen nuo­ri yrit­tä­jä muo­vaa musiik­kia­lan tulevaisuutta

Nuor­ten kiin­nos­tus yrit­tä­jyy­teen on kas­va­nut huo­mat­ta­vas­ti vii­me vuo­si­na. Yhä useam­pi nuo­ri halu­aa kokeil­la yrit­tä­jyyt­tä jos­sain vai­hees­sa työ­uraan­sa. Nuor­ten yrit­tä­jyys ja talous ‑rapor­tin mukaan, joka jul­kais­tiin vuon­na 2024, 45 pro­sent­tia nuo­ris­ta voi­si har­ki­ta yrit­tä­jyyt­tä. Luku on yli 13 pro­sent­tia kor­keam­pi kuin vuon­na 2020 ja 5 pro­sent­tia kor­keam­pi kuin vuon­na 2023, ker­too Oulun yli­opis­ton Kert­tu Saa­las­ti Ins­ti­tuu­tin joh­ta­ja Mat­ti Muhos. Matin mukaan nuo­ria yrit­tä­jiä moti­voi­vat usein itseil­mai­sun mah­dol­li­suu­det ja halu edis­tää yhteis­kun­nal­li­ses­ti mer­kit­tä­viä asioi­ta, kuten kes­tä­vää kehitystä.



Yli­kii­min­gin 4H-nuo­ret istut­ta­vat tai­mia Vainiosuolla

Met­sän­hoi­to­yh­dis­tys istut­taa yhteis­työs­sä 4H:n kans­sa 45 000 tai­mea Vai­nio­suol­la. Yhteis­työ on pyö­ri­nyt jo useam­man vuo­den. Teki­jöis­tä ei ole pulaa, sil­lä innok­kaim­mat kyse­le­vät istu­tus­töis­tä keväällä.

Met­sän­hoi­to­yh­dis­tyk­sen Jou­ni Park­ki­nen ker­too ymmär­tä­neen­sä teki­jöi­tä ole­van jopa ruuh­kak­si asti. Kai­kil­le ei voi kui­ten­kaan töi­tä tarjota.


Työt­tö­mien mää­rä on nous­sut vii­me vuodesta

Työ- ja elin­kei­no­mi­nis­te­riön työl­li­syys­kat­saus osoit­taa työt­tö­mien mää­rän nous­seen Poh­jois-Poh­jan­maal­la. Työt­tö­miä työn­ha­ki­joi­ta oli tou­ko­kuus­sa 21 000. Se on noin 1800 työ­tön­tä enem­män kuin vii­me vuon­na. Työt­tö­mien mää­rä kui­ten­kin las­kee kesää koh­ti men­täes­sä perin­tei­seen tapaan, joh­tuen kausi­vaih­te­luis­ta. Työt­tö­miä oli­kin tou­ko­kuus­sa vajaa 2000 hen­ki­löä vähem­män kuin huhtikuussa. 


650-vuo­tias Ii (Ijo)

Ii (Ijo) viet­tää tänä vuon­na 650-vuo­tis­juh­laan­sa. Täten sen syn­ty juon­taa juu­ren­sa syväl­le kes­kiai­kaan, tar­kal­leen vuo­teen 1374. Sil­loin se mai­nit­tiin kap­pe­li­na (Ijo kapell). 



Kuu­kau­den esi­ne: Pesu­ku­rik­ka ja pyykkilauta

Valo­ku­vas­sa saa­vin pääl­le ase­tel­tua esi­net­tä on käy­tet­ty apu­vä­li­nee­nä pyy­kin pesus­sa 1800-luvun lopus­ta läh­tien aina pyy­kin­pe­su­ko­nei­den aika­kau­del­le saak­ka. Kysees­sä on pesu­ku­rik­ka, 40 sen­tin mit­tai­nen käden­si­jal­li­nen puu­nui­ja, jos­sa on lit­teä ja leveäh­kö lapa. Esi­ne on koris­tel­tu kau­niis­ti puu­leik­kauk­sin, jot­ka kuvaa­vat kuk­ka­ruuk­kua ja kuk­kaa. Kuk­ka­ku­vion uur­teis­sa on säi­ly­nyt hyvin punais­ta väri­tys­tä. Koris­te­ku­vion ala­puo­lel­le on kai­ver­ret­tu omis­ta­jan nimikirjaimet. 


Ysin jäl­keen suun­ta koh­ti Kontinkangasta

Perus­kou­lu on nyt Mart­ta Lah­ti­sen osal­ta tapu­tel­tu lop­puun, ja on aika suun­na­ta kat­se koh­ti toi­sen asteen opin­to­ja. Hau­ki­pu­taan kou­lus­sa ylä­kou­lun­sa käy­nyt Mart­ta kokee, että vaik­ka ylä­as­te tun­tui­kin pai­koin haas­ta­val­ta, koko­nai­suu­des­saan se oli muka­vaa aikaa.