Evers­ti evp. Heik­ki Hil­tu­la itse­näi­syys­päi­vä­nä: Suo­mi on Natol­le tur­val­li­suu­den lujittaja

Evers­ti evp. Heik­ki Hil­tu­la ker­toi Kii­min­gis­sä, Yli-Iis­sä ja Yli­kii­min­gis­sä itse­näi­syys­päi­vän juh­lien yhtey­des­sä sii­tä, miten Ran­ta­poh­jan alu­een mie­het tais­te­li­vat jat­ko­so­das­sa vuon­na 1941 Kies­tin­gis­sä ja sen lähialueilla. 

Vain Tilaa­jil­le

Haluai­sit­ko jat­kaa lukemista?

Kir­jau­du sisään tai tee tilaus

Lue lisää

Tapio Mat­ti­la 60 vuot­ta: Lau­la­vaa puusep­pää aina tarvitaan

Puusep­pää ain tar­vi­taan, rii­mi­tel­lään van­has­sa lau­lus­sa. Osu­vas­ti sanoi­tuk­seen voi­si lisä­tä: Lau­la­vaa puusep­pää aina tar­vi­taan, kun kyse on hau­ki­pu­taa­lai­ses­ta Tapio “Tap­sa” Mat­ti­las­ta.

Mat­ti­la on Ase­ma­ky­län poi­kia. Hänet tun­ne­taan Hau­ki­pu­taal­la ja laa­jem­min­kin käsis­tään tai­ta­va­na puusep­pä­nä toi­ses­sa pol­ves­sa ja lisäk­si komea­ää­ni­se­nä kuoromiehenä. 


Toi­mit­ta­jal­ta: Puu­roa ja perin­tei­tä jou­lu­ka­len­te­rin luukuista

Tänään saim­me ava­ta jo kah­dek­san­nen jou­lu­ka­len­te­rin luu­kun. Tuli­ko puu­ro­pus­si, suklaa­nap­pi vai kaljatölkki? 

Tot­ta on, että jou­lu­ka­len­te­rei­ta on nykyi­sin aivan joka läh­töön, var­sin­kin aikui­sil­le. Jou­lu­ka­len­te­reis­ta löy­tyy niin kah­via, tee­tä, kek­se­jä, sip­se­jä, maus­tei­ta, makei­sia, kos­me­tiik­kaa, koru­ja, suk­kia ja jopa sek­si­le­lu­ja. Lem­mi­keil­le on tie­ten­kin omat herk­ku­ka­len­te­rin­sa. Tava­ra­ka­len­te­rit voi­vat mak­saa usei­ta kym­me­niä ja jopa sato­ja euroja.


Päät­tä­jäl­tä: Men­nyt­tä ja tulevaa

Oulun kas­vul­le ja kehi­tyk­sel­le on suu­ret odo­tuk­set. Vii­den­nek­si suu­rim­man kau­pun­gin toi­min­taa kat­so­taan suu­ren­nus­la­sil­la. Ensi vuo­den talous­ar­vios­sa onkin iso­ja kau­pun­gin inves­toin­te­ja var­hais­kas­va­tuk­seen, perus­kou­lui­hin, urhei­lu- ja vapaa-ajan koh­tei­siin sekä perusinfraan.


Hoh­de-kuo­ro välit­ti jou­lu­tun­nel­maa Firenzeen

Yli­kii­min­ki­läi­nen Hoh­de-kuo­ro sai pyyn­nön jär­jes­tää etä­kon­ser­tin poh­jois­mai­sel­le jou­lu­to­ril­le Firenzeen. Heit­täy­ty­mis­ky­kyi­nen kuo­ro otti ainut­laa­tui­sen tilai­suu­den vas­taan ja esiin­tyi etäyh­tey­del­lä suo­raan Yli­kii­min­gis­tä Firenzeen.

Vain Tilaa­jil­le

Haluai­sit­ko jat­kaa lukemista?

Kir­jau­du sisään tai tee tilaus


Juh­lan kes­kiös­sä lotat ja Fan­ni Luukkonen

Iin kun­nan jär­jes­tä­mää itse­näi­syys­päi­vän juh­laa vie­tet­tiin perin­tei­seen tapaan mut­ta täl­lä ker­taa hie­man poik­kea­vas­sa pai­kas­sa eli Ala­ran­nan kou­lul­la. Tilai­suu­den ohjel­ma koos­tui musiik­kie­si­tyk­sis­tä, kun­nan ja seu­ra­kun­nan ter­veh­dyk­sis­tä sekä juh­la­pu­hees­ta, jon­ka piti Oulun suo­je­lus­kun­ta- ja Lot­ta Svärd ‑pii­rin perin­ne­kil­lan puheen­joh­ta­ja Tert­tu Väli­kan­gas. Lisäk­si juh­lan ohjel­maan sisäl­tyi Lot­ta Svärd ‑jär­jes­tön puheen­joh­ta­ja Fan­ni Luuk­ko­ses­ta ker­to­va Sotalotta-dokumenttielokuva.

Vain Tilaa­jil­le

Haluai­sit­ko jat­kaa lukemista?

Kir­jau­du sisään tai tee tilaus


Hau­ki­pu­taan itse­näi­syys­päi­vän juh­las­sa huo­kui kiitollisuus

Itse­näi­syys­päi­vän aamu val­ke­ni rap­sa­kas­sa pak­ka­ses­sa kirk­kaa­na Hau­ki­pu­taan kir­kon yllä, kun Hau­ki­pu­taan rin­ta­ma­ve­te­raa­nit, Hau­ki­pu­taan seu­ra­kun­ta, Oulun kau­pun­ki ja LC Hau­ki­pu­das ja Kel­lo las­ki­vat sep­pe­leet sankarihaudalle.

Vain Tilaa­jil­le

Haluai­sit­ko jat­kaa lukemista?

Kir­jau­du sisään tai tee tilaus


Aja­kaa­pa kel­kal­la oikein oikeas­sa paikassa

Ran­ta­poh­jas­ta 17.3.1977: Erääl­lä kylä­kul­mal­la vai­kut­ti rii­tai­nen paris­kun­ta. Vuo­si­kym­me­net kului­vat ja paris­kun­ta van­he­ni. Isän­tä sai­ras­tui ja lää­kä­ri kut­sut­tiin pai­kal­le. Lää­kä­ri tutki.….. 

Vain Tilaa­jil­le

Haluai­sit­ko jat­kaa lukemista?

Kir­jau­du sisään tai tee tilaus


Ihmi­nen kes­kiös­sä, onhan näin?

Poh­teen (=Poh­jois-Poh­jan­maan hyvin­voin­tia­lu­een) 29.11.23 tul­lees­ta uutis­kir­jees­tä sai lukea alue­hal­li­tuk­sen kokouk­sen uuti­sia, mm. kans­lia­pääl­li­köi­den “ter­vei­sis­tä”, täs­sä ote hei­dän kir­jees­tään: “.…Näkö­kul­man tulee olla uudis­ta­va ja asuk­kai­den tar­pees­ta läh­te­vä, ei esi­mer­kik­si yksi­no­maan nykyi­sen pal­ve­lu­ver­kon säi­lyt­tä­mi­ses­tä läh­te­vä. On tun­nis­tet­ta­va asuk­kai­den tar­peet ja arvioi­ta­va ja kehi­tet­tä­vä kei­not, joil­la pal­ve­lut voi­daan toteut­taa kaik­kein kus­tan­nus­te­hok­kaim­min ja käy­tet­tä­vis­sä ole­val­la työ­voi­mal­la. Osaa­va hen­ki­lö­kun­ta ja raha eivät maas­sa rii­tä nykyi­sen pal­ve­lu­ver­kon yllä­pi­toon. Onkin syy­tä löy­tää rat­kai­sut, joil­la asuk­kail­le voi­daan tur­va­ta pal­ve­lu­jen saan­ti ja myös koke­mus tur­val­li­suu­des­ta uudes­sa tilan­tees­sa samal­la, kun ns. sei­nis­tä on käy­tän­nös­sä pak­ko sääs­tää”, kans­lia­pääl­li­köt kirjoittavat…

Vain Tilaa­jil­le

Haluai­sit­ko jat­kaa lukemista?

Kir­jau­du sisään tai tee tilaus


Met­sä­pa­lot vaarana

Mie­les­tä­ni nykyI­set päät­tä­jät teke­vät nyt Suo­men his­to­rian pahim­man vir­heen lak­kaut­ta­mal­la paloa­se­mia. Lähi­tu­le­vai­suu­des­sa on toden­nä­köis­tä että Suo­mes­sa­kin näh­dään laa­jo­ja met­sä­pa­lo­ja. Palo­kun­tia ollaan vähen­tä­mäs­sä pal­jon, niin kuka tekee alkusam­mu­tuk­sen, ei kukaan. Näin palot saa­vat roi­hu­ta mon­ta päi­vää ennen kuin sin­ne saa­daan kalus­toa ja sam­mut­ta­jia. Laa­jat mets palot ovat erit­täin han­ka­lia sam­mut­taa. Sii­nä haih­tuu her­käs­ti Suo­men val­tion ja yksi­tyis­ten met­sä mil­jar­dit savu­na ilmaan ja kuka mak­saa kadon­neet hii­li­nie­lut EU: lle.

Vain Tilaa­jil­le

Haluai­sit­ko jat­kaa lukemista?

Kir­jau­du sisään tai tee tilaus