Metsät ovat olleet viime viikkoina paljon esillä julkisessa keskustelussa niin kotimaassa kuin maailmallakin. Metsät halutaan liittää mukaan ilmastotalkoisiin, sillä ne toimivat tehokkaina hiilinieluina. Esimerkiksi Euroopan komission juuri julkaisemassa EU:n metsästrategian välitarkastelussa kiinnitetään huomiota metsien moniulotteiseen merkitykseen nimenomaan ilmastopolitiikassa.
Puun käyttö monipuolisten tuotteiden lähteenä korvaa hiiltä sekä öljyä ja sen sivutuotteita. Ympäristöystävällisyyden lisäksi tämä on taloudellisesti tärkeää. Kun puu syrjäyttää eri tuotteissa öljyä sekä muovia, vaihtotaseemme paranee ja kansatalouteemme kertyy lisää jaettavaa. On vain pidettävä huolta metsien käytön kestävyydestä, ja Suomessahan tämä osataan: metsien kasvu on suurempaa kuin hakkuut.
Montako metsää Suomessa on, kysyy Keski-Euroopassa asuva usein. Täällä Brysselissä metsät voidaan laskea lähes yhden käden sormin. Maapinta-ala on muutoinkin maatalouden tai rakentamisen tehokäytössä. Moni Euroopan maa on hakannut metsät aikanaan, ja metsittämiselle olisi todellista tarvetta.
Monet Euroopan unionissa tehtävät päätökset vaikuttavat suoraan myös suomalaisiin metsiin, vaikka EU:lla ei ole yhteistä metsäpolitiikkaa. Erityisesti ilmasto‑, energia- ja maatalouspolitiikalla on suora vaikutus siihen, miten metsiämme tulisi käyttää. Metsät onkin pidettävä tiiviisti mukana Brysselin neuvottelupöydissä. Meille suomalaisille metsäosaamisen kysynnän kasvu merkitsee sitä, että tietotaitoamme tullaan tarvitsemaan yhä suuremmissa määrin eri puolilla maailmaa. Omalla esimerkillämme voimme osoittaa, että kestävä metsänhoito tukee ilmastonmuutoksen torjuntaa.
EU:n on tuettava päätöksillään myös kehittyvien maiden metsien ekologisesti ja yhteiskunnallisesti kestävää käyttöä. Suomi esitti vastikään metsärahaston perustamista osaksi EU:n ja Afrikan välistä kumppanuus- ja investointiohjelmaa. Tavoitteena olisi viedä Afrikkaan metsäosaamista niin metsitykseen, metsien hoitoon ja suojeluun sekä metsätalouden kehittämiseen.
Afrikka kärsii valtavasta vuosittaisesta metsäkadosta. Nykytiedon valossa on selvää, että metsäkadolla, eli suurten hiilinielualueiden häviämisellä, on konkreettiset vaikutukset myös ilmakehään. Tähän negatiiviseen kehityskulkuun Suomi on ottanut aktiivisesti kantaa ja lähtenyt etsimään uusia, innovatiivisia ratkaisuja kehityksen suunnan muuttamiseksi. Lisäksi pääministeri Sipilä aikoo nostaa esille EU:n hiilinielupörssin luomisen Suomen EU:n puheenjohtajuuskaudella ensi vuonna. Tavoitteena olisi koko EU:n alueella käytössä oleva hiilipörssi, jossa käytäisiin kauppaa sidotusta ja päästetystä hiilestä. Tässä pörssissä suomalaisella metsällä olisi suuri markkina-arvo!
Seuraava puuprojekti meillä kotona on joulukuusen hankinta. Se pitää päästä koko porukalla valitsemaan ja kaatamaan. Jouluna lämmitellään leivinuunia hyvin kuivuneilla koivuhaloilla ja kesällä pitänee sitten istuttaa puun taimia tasapainon pitimiksi.
Mirja Vehkaperä
Euroopan parlamentin jäsen
Oulun kaupunginvaltuutettu
Keskusta