Päät­tä­jäl­tä: Koke­mus­asian­tun­ti­jat unoh­de­taan ja jää­vät kuulematta

Eeva-Maria Park­ki­nen.

Suo­men joh­ta­va päih­de­asian­tun­ti­ja Kaar­lo Simo­jo­ki irti­sa­nou­tui hel­mi­kuun lopus­sa teh­tä­väs­tään. Hän toi­mi A‑Klinikka Oy:n lää­ke­tie­teel­li­se­nä joh­ta­ja­na ja toi­mi­tus­joh­ta­ja­na. Simo­jo­ki työs­ken­te­lee edel­leen päih­de­lää­ke­tie­teen työ­elä­mä­pro­fe­so­ri­na Hel­sin­gin yliopistossa.

Jät­täes­sään toi­mi­tus­joh­ta­jan teh­tä­vän, Kaar­lo Simo­jo­ki sanoit­ti jul­ki­suu­teen Twit­ter-tilil­lään tär­keän aiheen alko­ho­lin käy­tön hil­jai­ses­ta hyväk­sy­mi­ses­tä. Hän kir­joit­ti näin: ”Sil­loin kun emme puhu asiois­ta lei­maa­mat­ta, syyl­lis­tä­mät­tä ja häpeä­mät­tä, emme myös­kään voi asial­le mitään. Se on huo­les­tut­ta­vaa. Se, että alko­ho­li­kuo­le­mat ovat lisään­ty­neet, on vain jää­vuo­ren huippu.”

Simo­joen mie­les­tä syi­tä alko­ho­lin käy­tön ja sii­tä joh­tu­vien hait­ta­te­ki­jöi­den lisään­ty­mi­seen on etsit­tä­vä yhteis­kun­nan päih­de­myön­tei­ses­tä ilma­pii­ris­tä, arvo­jen ja vaa­ti­mus­ten koven­tu­mi­ses­ta ja sosi­aa­li­sis­ta ympyröistä.

Huu­mei­den käyt­tö­huo­ne­ko­kei­lu hyvin­voin­tia­lue­koh­tai­ses­ti on tee­ma­na tule­vis­sa edus­kun­ta­vaa­leis­sa. Asi­aa perus­tel­laan sil­lä, että käyt­tö­huo­neet aut­ta­vat vält­tä­mään ylian­nos­tuk­sia ja myr­ky­tyk­siä sekä niis­tä joh­tu­via kuo­le­mia, ehkäi­se­mään tar­tun­ta­tau­tien leviä­mis­tä ja rau­hoit­ta­maan lähiyh­tei­sö­jä. Lain­sää­dän­nön myön­teis­tä muu­tos­ta käyt­tö­huo­neil­le pide­tään tär­keä­nä. Jot­kut puo­lu­eet jopa edus­ta­vas­ta kan­taa, että huu­mei­den myyn­ti halu­taan lail­lis­taa Suomessa.

Kuten Simo­jo­ki tote­aa, yhteis­kun­nan päih­de­myön­tei­nen ilma­pii­ri lisää päih­tei­den käyt­töä ja päih­teis­tä aiheu­tu­via hait­ta­te­ki­jöi­tä, niin päih­tei­den käyt­tä­jil­le kuin hänen lähi­pii­ril­leen. Itse olen eri­tyi­sen huo­lis­sa­ni sii­tä, että eten­kin huu­mei­den käyt­tä­jien lähio­mai­set jou­tu­vat usein väki­val­lan, kiris­tyk­sen, uhkai­lun, häi­rin­nän jne koh­teek­si huu­mei­ta käyt­tä­vän lähei­sen­sä tahol­ta. Lähi­pii­ris­sä elä­vät ihmi­set ovat mitä suu­rim­mas­sa mää­rin koke­mus­asian­tun­ti­joi­ta päih­tei­den hait­ta­vai­ku­tuk­sis­ta. Kui­ten­kaan hei­dän hätään­sä ei kuul­la, kun puhu­taan huu­mei­den lail­lis­ta­mi­ses­ta. Käyt­tö­huo­ne­ko­kei­lu­jen kan­nat­ta­jat koh­den­ta­vat huo­mion­sa vain käyt­tä­jiin, ei mui­hin kokemusasiantuntijoihin.

Päih­tei­den käyt­tä­jät aiheut­ta­vat sivul­li­sel­le, taval­li­sil­le kan­sa­lai­sil­le moni­nais­ta har­mia, huol­ta ja jopa ter­vey­del­lis­tä ris­kiä. Lii­ken­neon­net­to­muuk­sis­sa louk­kaan­tuu tai kuo­lee vuo­sit­tain sivul­li­sia, jot­ka ovat sat­tu­mal­ta sat­tu­neet tilanteeseen/paikalle, mis­sä huma­lai­nen tai huu­mausai­nei­den vai­ku­tuk­sen alai­nen hen­ki­lö ajaa päälle.

Täl­lai­sis­sa tilan­teis­sa uhrin omai­set ja lähei­set ovat myös sijais­kär­si­jöi­nä. Hei­dän tus­kaan­sa ei ole huo­mioi­tu kes­kus­te­lus­sa sii­tä, mihin suun­taan huu­mausai­ne- ja alko­ho­li­po­li­tiik­kaa kehi­te­tään. Myös yhteis­kun­nal­le aiheu­tu­vat kus­tan­nuk­set ovat moni­nai­suu­des­saan erit­täin suuret.

Näin vaa­lien alla toi­von­kin äänes­tä­jien kiin­nit­tä­vän eri­tyis­tä huo­mio­ta sii­hen kenel­le äänen­sä antaa, sil­lä tee­maa pide­tään eri­tyi­sen tär­keä­nä edus­kun­ta­vaa­leis­sa. Perä­ti 57 % teh­tyyn kyse­lyyn vas­tan­neis­ta pitää huu­me­po­liit­ti­sia kysy­myk­siä hyvin tai mel­ko tärkeinä.

Eeva-Maria Park­ki­nen, kau­pun­gin­val­tuu­tet­tu, Keskusta