Mihin käy­te­tään 20 000 euroa? – Osal­lis­ta­van bud­je­toin­nin ideoin­ti­kier­ros on käyn­nis­sä Iissä

Iissä Osallistavaan Budjetointiin voi jättää ideoita 31. maaliskuuta asti.Iissä Osallistavaan Budjetointiin voi jättää ideoita 31. maaliskuuta asti.

Osal­lis­ta­vaan bud­je­toin­tiin etsi­tään Iis­sä ideoi­ta nyt kol­mat­ta ker­taa. Osal­lis­ta­van bud­je­toin­nin idea­na on, että Iin kun­nan asuk­kaat ideoi­vat, suun­nit­te­le­vat ja äänes­tä­mäl­lä päät­tä­vät, miten kun­ta käyt­tää osal­lis­ta­vaan bud­je­toin­tiin vara­tun 20 000 euron sum­man. Toteu­tet­ta­van osal­lis­ta­van idean tar­koi­tus on lisä­tä Iin kun­nan asuk­kai­den hyvin­voin­tia, yhtei­söl­li­syyt­tä, elin­voi­maa ja viih­ty­vyyt­tä, ja sen tulee olla ylei­ses­ti kun­ta­lais­ten käytettävissä.

Hyvin­voin­ti­koor­di­naat­to­ri Riit­ta Räi­nä ker­too, että osal­lis­ta­va bud­je­toin­ti on löy­tä­nyt paik­kan­sa Iis­sä, vaik­ka onkin ollut kun­nas­sa käy­tös­sä suh­teel­li­sen vähän aikaa. Osal­lis­ta­van bud­je­toin­nin avul­la Iis­sä on esi­mer­kik­si kehi­tet­ty vir­kis­tys- ja ran­ta-aluei­ta sekä toteu­tet­tu ros­kaa­mis­ta vähen­tä­vä kampanja.

Iis­sä Osal­lis­ta­va bud­je­toin­ti toi­mii hie­man eri tavoin kuin vaik­ka­pa Oulus­sa, jos­sa se on ollut käy­tös­sä jo pidem­män aikaa.

– Me olem­me halun­neet akti­voi­da kol­mat­ta sek­to­ria, ja jos idea hyväk­sy­tään, menee raha suo­raan idean jät­tä­neen yhdis­tyk­sen tilil­le toteu­tus­ta var­ten. Idean toteut­ta­jan tulee siis olla rekis­te­röi­ty yhdis­tys, Räi­nä kertoo.

Räi­nä ker­too, että osal­lis­ta­vaan bud­je­toin­tiin uskal­taa jät­tää myös ideoi­ta, joi­den vii­meis­te­ly tai hion­ta on hie­man kesken.

– Kun­han perus­idean saa kir­joi­tet­tua auki, niin otam­me yhteyt­tä ja olem­me avuk­si idean vii­meis­te­lys­sä. Käsit­te­lem­me kaik­ki kes­ke­ne­räi­set­kin ideat huo­lel­la, Räi­nä lupaa, ja jatkaa:

– Emme myös­kään hei­tä yhtä­kään ide­aa huk­kaan, vaan olem­me ker­ryt­tä­neet vii­me vuo­sien ideois­ta pank­kia, jota kat­sel­laan välil­lä kun­nas­sa. Tähän men­nes­sä ideoi­ta on ker­ty­nyt tal­teen nelisenkymmentä.

Saa­dut ideat käsi­tel­lään hyvin­voin­ti­lau­ta­kun­nas­sa huhtikuussa.

– Mikä­li sään­tö­jen mukai­sia ideoi­ta hank­kei­ta tulee niin pal­jon, että ne ylit­tä­vät bud­je­tin, jär­jes­te­tään toteu­tet­ta­vis­ta ideois­ta äänes­tys huh­ti-tou­ko­kuus­sa. Äänes­tyk­sen perus­teel­la vali­tut ideat toteu­te­taan syk­syn aikana.

Äänes­tä­mi­nen tapah­tuu säh­köi­sel­lä lomak­keel­la, johon vaa­di­taan kir­jau­tu­mi­nen Google- tai Facebook-tunnuksella.

– Kir­jau­tu­mi­nen vähen­tää saa­mam­me ros­ka­pos­tin mää­rää, ja nämä tun­nuk­set löy­ty­vät usein ihmi­sil­tä valmiina.

Osal­lis­ta­va bud­je­toin­ti on Räi­nän mie­les­tä myös työn­te­ki­jän näkö­kul­mas­ta haus­ka toimintamalli.

– On aina kiin­nos­ta­vaa näh­dä, mil­lai­sia ideoi­ta kun­ta­lai­set toi­voi­si­vat toteu­tet­ta­van mei­dän iiläis­ten iloksi.

Räi­nä toi­voo, että useam­pi kun­nan nuo­ri löy­täi­si osal­lis­ta­van bud­je­toin­nin ja roh­kais­tui­si jät­tä­mään omia ideoi­taan siihen.

– Idean ei tar­vit­se olla vii­den tai kym­me­nen tuhan­nen euron arvoi­nen, vaan pie­ni­kin idea voi olla arvo­kas. Omas­ta ideas­taan voi vin­ka­ta vaik­ka oppi­las­kun­nal­le tai nuo­ri­so­val­tuus­tol­le, joil­ta saa tar­vit­ta­van tuen idean toteut­ta­mi­sel­le, Räi­nä vinkkaa.