Päät­tä­jäl­tä: Oulun bud­jet­ti­rii­hen satoa

Tie­dät­kö mikä on rii­hi? Se on raken­nus, jos­sa ennen kui­vat­tiin ja pui­tiin vil­jaa. Jyvät irro­tet­tiin aka­nois­ta käsi­pe­lein. Bud­jet­ti­rii­hi sanan poliit­ti­seen sana­va­ras­toon toi edes­men­nyt maa­her­ra Ahti Pek­ka­la toi­mies­saan 1980-luvul­la val­tio­va­rain­mi­nis­te­ri­nä. Sil­loin val­tion tulo- ja menoar­vion käsit­te­lyä val­tio­neu­vos­tos­sa alet­tiin kut­sua budjettiriiheksi.

Oulun kau­pun­gin­joh­ta­ja Päi­vi Laa­ja­la esit­te­li het­ki sit­ten talous­ar­vion vuo­del­le 2021. Se on mie­les­tä­ni mal­til­li­nen, koko­nai­suu­te­na ali­jää­mäi­nen, vuo­si­ka­te hie­man plus­sal­la ja inves­toin­tei­hin jou­dum­me otta­maan lähes 100 mil­joo­naa euroa lainaa.

Ajan tren­di on epä­tie­toi­suus. Koro­na­ti­lan­teen ete­ne­mi­nen meil­lä ja maa­il­mal­la, Suo­men talous­ti­lan­ne, työl­li­syy­den kehi­tys sekä ihmis­ten hen­ki­nen jak­sa­mi­nen puhututtavat.

Val­tion pelas­tus­ren­gas koro­na­kom­pen­saa­tiois­ta ote­taan avo­sy­lin vas­taan. Sil­ti lisä­tuet eivät kata lisään­ty­nei­tä meno­ja ja pis­tää mei­dät ahtaal­le kun­tien vel­voit­teis­ta laki­sää­teis­ten kun­ta­pal­ve­lui­den jär­jes­tä­mi­ses­sä. Oma työm­me on teh­dä pai­kal­li­ses­ti kaik­kem­me, jot­ta sel­viy­dym­me haas­ta­van ajan yli.

Oulun talou­den tilan­ne­ku­va on huo­les­tut­ta­va. Lai­na­salk­ku pul­lis­tuu enti­ses­tään. Jou­dum­me kar­si­maan meno­ja ja yllä­pi­tä­mään tiuk­kaa meno­ku­ria. Meneil­lään on lähes 50 mil­joo­nan euron sääs­tö­pää­tös­ten tekeminen.

Jokai­nen jou­tuu nyt luo­pu­maan vähän jos­ta­kin. Mak­su­ja, tak­so­ja ja vero­ja tar­kas­tel­laan, hen­ki­lös­tön etui­suuk­sia kar­si­taan, ulkois­te­taan työ­teh­tä­viä joi­den teke­mi­seen löy­tyy yksi­tyi­sel­tä sek­to­ril­ta tehok­kuut­ta sekä läpi­va­lais­taan kau­pun­gin inves­toin­nit. Täs­sä vain muu­ta­mia esimerkkejä.

Kai­ken kes­kel­lä mei­dän tulee panos­taa elin­voi­man, työ­paik­ko­jen ja yrit­tä­jyy­den edel­ly­tys­ten para­ne­mi­seen. Oulu on maam­me vii­den­nek­si suu­rin kau­pun­ki ja vetu­ri ei saa hyy­tyä vaa­ti­vis­sa­kaan olo­suh­teis­sa. Vain sääs­tä­mäl­lä Oulu ei menesty.

Hyvän talou­den mit­ta­ri­na on luot­ta­mus. Kau­pun­gin asuk­kai­den koh­dal­la se tar­koit­taa lähi­pal­ve­lui­den löy­ty­mis­tä, työl­li­syyt­tä ja tur­val­lis­ta arkea. Yrit­tä­jien ja tän­ne sijoit­ta­vien taho­jen osal­ta Oulun tulee olla hou­kut­te­le­va, jota­kin lisä­ar­voa anta­va ja tasa­pai­noi­nen kump­pa­ni. Mei­dän luot­ta­mus­hen­ki­löi­den on löy­det­tä­vä raken­nus­puut uskot­ta­van talous­poh­jan tekemiselle.

Kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen bud­jet­ti­kä­sit­te­lyä jat­ke­taan aina 26.10. kokouk­seen asti. Sil­loin teem­me lopul­li­sen poh­jae­si­tyk­sen val­tuus­ton käsit­te­lyyn. Hiki­hän täs­sä tulee, mut­ta onnek­si on kun­to kohillaan.

Mir­ja Veh­ka­pe­rä, Oulun kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen puheen­joh­ta­ja, Keskusta