Hyvin­voin­tia­luei­den aika­kausi lähenee

Kaa­ri­na Torro.

Täy­tyy tode­ta, että tämän val­tuus­to­kau­den ensim­mäi­nen vuo­si on jo nyt näyt­tä­nyt sen, että hal­lin­nol­li­nen muu­tos on todel­la­kin tapah­tu­mas­sa. Asiat hyvin­voin­ti­lau­ta­kun­nan kokouk­sis­sa ovat vähen­ty­neet ja lähes joka asia koh­das­sa mai­ni­taan “tämä asia siir­tyy alueelle”.

Täs­sä yksi esi­merk­ki: Oulun kau­pun­gin hal­lin­to­kun­nat ovat saa­neet ottaa kan­taa vuo­sil­le 2022–2026 ajoit­tu­vaan toi­min­nal­li­seen tasa-arvo- ja yhden­ver­tai­suus­suun­ni­tel­maan. Suun­ni­tel­man tar­koi­tus on toi­mia työ­vä­li­nee­nä, niin vir­ka­hen­ki­löil­le kuin päät­tä­jil­le­kin, kehi­tet­täes­sä kau­pun­gin pal­ve­lu­ja ja toi­min­taa kos­ke­vaa yhden­ver­tai­suut­ta ja tasa-arvoa. Tasa-arvo ja yhden­ver­tai­suus näky­vät sekä kan­sain­vä­li­sis­sä että kan­sal­li­ses­sa lain­sää­dän­nös­sä, sopi­muk­sis­sa ja asia­kir­jois­sa joi­hin Suo­mi on sitou­tu­nut. Kysees­sä on siis todel­la mer­kit­tä­vä asia.

Oulun hyvin­voin­ti­lau­ta­kun­ta jät­ti (31.5.2022) lausun­non ko. asia­kir­jas­ta. Sii­nä mai­ni­taan, että siir­ryt­täes­sä 2023 hyvin­voin­tia­lu­eel­le eri stra­te­gi­set asia­kir­jat ja suun­ni­tel­mat tul­laan laa­ti­maan hyvin­voin­tia­lu­een tasol­la. Niin­pä myös tämän suun­ni­tel­man tavoit­teet ovat hyvin­voin­ti­pal­ve­lui­den osal­ta yhte­ne­viä hyvin­voin­tia­lu­een jo val­mis­tu­nei­den jul­kis­ten asia­kir­jo­jen kans­sa. Tämän­kin asia­kir­jan sisäl­tö tulee siis huo­mioi­da sekä kau­pun­gin että hyvin­voin­tia­lu­een pää­tök­sen­teos­sa. Myös mui­ta yhdys­pin­to­ja ja toi­min­to­ja löytyy.

Mie­len­kiin­nol­la kyl­lä odo­tan, miten muu­tos näyt­täy­tyy arjes­sa. On sanot­tu, että uudis­tus on onnis­tu­nut, jos 1.1.2023 muu­tos­ta ei juu­ri­kaan huo­ma­ta, vaan pal­ve­lut toi­mi­vat moitteettomasti.

Hyvin­voin­tia­lu­eem­me raken­ta­mi­nen on suju­nut vauh­dik­kaas­ti. Erit­täin tär­keä asia­kir­ja sii­nä teh­tä­väs­sä on Poh­jois-Poh­jan­maan hyvin­voin­tia­lu­een stra­te­gia. Sii­tä on vai­kea teh­dä nos­to­ja, niin pal­jon asi­aa se pitää sisäl­lään. Voit käy­dä halu­tes­sa­si tutus­tu­mas­sa sii­hen osoit­tees­sa: https://pohjois-pohjanmaanhyvinvointialue.fi/hyvinvointialue/strategia/.

Tuo asia­kir­ja antaa kuvan esi­mer­kik­si sii­tä, miten pal­ve­lu­ja tul­laan jär­jes­tä­mään sekä mihin nii­tä ollaan laa­jal­la alu­eel­la suun­nit­te­le­mas­sa. Stra­te­gias­sa mai­ni­taan “Pal­ve­lut raken­ne­taan asukkaiden/asiakkaan, ei orga­ni­saa­tion näkö­kul­mas­ta”. Tämä on erit­täin hyvä tavoi­te! Se pys­ty­tään­kö tämä toteut­ta­maan, jää näh­tä­väk­si. Itse toi­von, että pää­tök­siä teh­täes­sä huo­mioi­daan koko laa­ja alue. Myös sen eroa­vai­suu­det ja eri­lai­set tar­peet. Päät­tä­mäs­sä on pal­jon hyvin­voin­tia­lan ammat­ti­lai­sia. Toi­von todel­la, että he huo­mioi­vat koko­nai­suu­den, ei vain yhtä, omaa eri­tyi­sa­laa. On kui­ten­kin hyvä, että myös hei­tä on päät­tä­mäs­sä, sil­lä he voi­vat tuo­da esil­le arjen ja sen toi­mi­vuu­den tai ongel­mat. Kun­han ei men­nä sii­hen, että jokai­nen pitää tiu­kas­ti kiin­ni oman alan­sa tär­key­des­tä ja unoh­de­taan koko­nai­suus ja se ketä var­ten pal­ve­lut tehdään.

Mut­ta kuten eräs fik­su mies aikoi­naan sanoi: “Ellem­me var­muu­del­la tie­dä kuin­ka tulee käy­mään, olet­ta­kaam­me, että kaik­ki käy hyvin!”

Oikein hyvää ja aurin­kois­ta kesää kaikille.

Kaa­ri­na Tor­ro, kau­pun­gin­val­tuu­tet­tu, hyvin­voin­ti­lau­ta­kun­nan jäsen, alue­val­tuus­ton vara­jä­sen, Mar­tin­nie­mi, SDP