Oulun­kaa­ri aloit­taa yt-neu­vot­te­lut talou­den tasapainottamiseksi

Oulun­kaa­ren kun­tayh­ty­mä aloit­taa koko hen­ki­lös­töä kos­ke­vat yt-neu­vot­te­lut talou­den tasa­pai­not­ta­mi­sek­si. Yhty­mä­hal­li­tus päät­ti asias­ta kokouk­ses­saan eilen 17.6. Neu­vot­te­luis­sa käsi­tel­lään kun­tien yhteis­toi­min­ta­lain mukai­sia asioi­ta, kuten työn orga­ni­soin­tiin, kun­nan pal­ve­lu­ra­ken­tee­seen, kun­ta­ja­koon tai kun­tien väli­seen yhteis­työ­hön liit­ty­viä asioi­ta. Työs­ken­te­lys­sä on muka­na teh­tä­vä­ku­vien tar­kas­te­lu osa­na pal­ve­lu­ra­ken­teen ja toi­min­ta­ta­po­jen muu­tos­ta. Tar­vit­taes­sa käsit­te­lys­sä ovat myös mah­dol­li­set talou­del­li­sis­ta tai tuo­tan­nol­li­sis­ta syis­tä toi­meen­pan­ta­vat osa-aikais­ta­mi­set, lomau­tuk­set tai irtisanomiset.

– Pyrim­me ensi­si­jai­ses­ti löy­tä­mään vapaa­eh­toi­sia kei­no­ja talou­den tasa­pai­not­ta­mi­seen yhdes­sä hen­ki­lös­tön edus­ta­jien kans­sa. Etsim­me nime­no­maan pit­kä­ai­kai­sia rat­kai­su­ja, joil­la meno­ja voi­daan vähen­tää pysy­väs­ti. Tar­kas­te­lem­me niin pal­ve­lui­den raken­net­ta ja pro­ses­se­ja, hen­ki­lös­tö­etuuk­sia kuin työn tehos­ta­mi­sen mah­dol­li­suuk­sia. Lomau­tuk­set, osa-aikais­ta­mi­set sekä irti­sa­no­mi­set ovat vii­me­si­jai­sia kei­no­ja, sil­lä ne tuo­vat sääs­tö­jä vain lyhyel­lä aika­vä­lil­lä, ker­too Oulun­kaa­ren kun­tayh­ty­män joh­ta­ja Lee­na Pim­pe­ri-Koi­vis­to.

Oulun­kaa­ren kun­tayh­ty­män talous­ti­lan­net­ta kiris­tä­vät muun muas­sa per­he­pal­ve­lu­jen asiak­kai­den kas­va­neet pal­ve­lu­tar­peet laki­sää­tei­sis­sä pal­ve­luis­sa ja niis­tä aiheu­tu­neet osto­pal­ve­lu­kus­tan­nuk­set sekä hen­ki­lös­tön palk­ka­har­mo­ni­soin­nin vai­ku­tus. Myös koro­nas­ta aiheu­tu­vat tulo­jen mene­tyk­set sekä meno­jen lisäyk­set ovat hei­ken­tä­neet tilan­net­ta entisestään.

–Talou­den tasa­pai­not­ta­mi­nen tar­koit­taa meil­le toi­min­nan tar­kas­te­le­mis­ta laa­ja-alai­ses­ti. Poh­dim­me muun muas­sa osto­pal­ve­lui­den osuut­ta suh­tees­sa omaan toi­min­taan, tar­kas­te­lem­me eri pal­ve­lui­den asia­kas­mää­riä sekä sitä, vas­taa­ko pal­ve­lu­jär­jes­tel­mäm­me kun­ta­lais­ten tar­pei­ta. Tätä tar­kas­te­lua tie­tys­ti ohjaa voi­mas­sa ole­va lain­sää­dän­tö, joka liit­tyy esi­mer­kik­si pal­ve­lu- ja hoi­to­ta­kuun sekä hen­ki­lös­tö­mi­toi­tuk­sen toteu­tu­mi­seen, sanoo Lee­na Pimperi-Koivisto.

Sote-pal­ve­lut muo­dos­ta­vat 50–60 pro­sent­tia Oulun­kaa­ren omis­ta­ja­kun­tien bud­je­tis­ta, ja meno­jen mal­til­li­nen kas­vu on olen­nais­ta kun­tien koko­nais­ta­lou­den kan­nal­ta. Kun­tien talout­ta haas­ta­vat muun muas­sa heik­ko suh­dan­ne, vero­tu­lo­jen hidas­tu­nut kas­vu, val­tio­no­suuk­sien leik­kaa­mi­nen sekä väes­tö­ra­ken­teen muutos.

Oulun­kaa­ren kun­tayh­ty­mä tuot­taa Iin, Pudas­jär­ven, Simon, Uta­jär­ven ja Vaa­lan sosi­aa­li- ja terveyspalvelut.