Maa­ti­loil­la on edes­sään karut ajat

Maatiloilla on Eeli ja Tuija Mäkipaason mukaan edessään karut ajat. Kustannukset ovat nousseet kovaa vauhtia, ja Suomen huoltovarmuudelle tärkeä ala horjuu. (Kuva: Teea Tunturi)Maatiloilla on Eeli ja Tuija Mäkipaason mukaan edessään karut ajat. Kustannukset ovat nousseet kovaa vauhtia, ja Suomen huoltovarmuudelle tärkeä ala horjuu. (Kuva: Teea Tunturi)

Kau­niit koru­lauseet, lupauk­set maan­vil­je­lyk­sen tuke­mi­sek­si ja huol­to­var­muu­den tur­vaa­mi­sek­si eivät näy vil­je­li­jän arjes­sa. Siel­lä näky­vät apu­lan­to­jen, säh­kön, työ­ko­nei­den, varao­sien ja polt­toai­nei­den hinn­an­nousu sekä epä­var­ma tulevaisuus.

Raken­ne­ke­hi­tys esi­mer­kik­si lyp­sy­kar­ja­ti­lo­jen osal­ta on ollut val­tai­saa jo aiem­min­kin. Tilat vähen­ty­vät ProAgrian mukaan noin kuu­den pro­sen­tin vuo­si­vauh­tia, ja nyt vauh­ti tulee vain kiih­ty­mään. Ylei­ses­ti arvioi­daan, että mai­to­ti­lo­jen mää­rä puo­lit­tuu aina kym­me­nes­sä vuo­des­sa. Nyt val­lit­se­va poik­keuk­sel­li­nen tilan­ne on joh­ta­nut sii­hen, että tilo­jen kon­kurs­se­ja on jo nähty. 

Jak­ku­ky­lä­läi­set Eeli ja Tui­ja Mäki­paa­so pyö­rit­tä­vät Eelin koti­ti­laa, joka on ollut hänen vuo­des­ta 1984 saak­ka. Vuo­si­kym­men­ten aika­na paris­kun­ta on kas­vat­ta­nut tilan kokoa. Pin­ta-ala on nous­sut 20,4 heh­taa­ris­ta 215 heh­taa­riin ja pel­to-ala 8,5 heh­taa­ris­ta 27 heh­taa­riin, vuo­kra­pel­to­ja on kaik­ki­aan 67 heh­taa­ria. Par­haim­mil­laan leh­miä on ollut 40, mut­ta nyt nii­tä on 25. Kaik­ki­aan eläin­ten pää­lu­ku tilal­la on 53. Nave­tan laa­jen­nuk­sia on teh­ty useam­paan ker­taan ja vuo­si­na 2012–2013 tilal­le raken­net­tiin pihat­to nuor­kar­jal­le. Nyt tilal­la ollaan sii­nä vai­hees­sa, että paris­kun­nan elä­ke­vuo­det lähenevät.

– Vas­ta­ran­ta alkaa jo näkyä, eikä toi­min­nal­le ole jat­ka­jaa, Eeli Mäki­paa­so toteaa. 

Per­heen kaik­ki seit­se­män las­ta ovat kou­lut­tau­tu­neet muil­le aloil­le. Maa­ta­lous ei houkuta.

– Maa­ta­lou­del­la menee nyt hei­kos­ti, vaik­ka mei­je­rit ovat läh­te­neet kohot­ta­maan hiu­kan tuot­ta­jil­le mak­set­ta­via hin­to­ja. Sama liha­puo­lel­la. Kus­tan­nuk­set ovat niin kor­keat, että pie­net tilat eivät enää pär­jää mil­lään, eikä isoil­la tiloil­la­kaan nyt ole helppoa.

Karua kiel­tä kus­tan­nuk­set nousuis­ta ker­too se, että Mäki­paa­soil­la esi­mer­kik­si apu­lan­ta mak­soi vie­lä vuo­si sit­ten 38 sent­tiä kilol­ta, nyt se mak­saa euron. Osto­re­hun hin­ta on nous­sut lähes 50 pro­sen­til­la, samoin säh­kön hin­ta. Polt­toai­net­ta sai vuo­si sit­ten alle euron, nyt se mak­saa yli 1,6 euroa litralta.

– Edes­sä on karut ajat, Eeli Mäki­paas­to tuumaa.

Mäki­paa­so­jen mukaan tuot­ta­jien arvos­tus kulut­ta­jien kes­kuu­des­sa on nous­sut ja Suo­men oma­va­rai­suu­des­ta ja huol­to­var­muu­den tär­key­des­tä puhu­taan pal­jon. Suo­ma­lai­set elin­tar­vik­keet ovat huip­pu­luok­kaa ja laa­tu­vaa­ti­muk­set tiukkoja. 

– Käy­tän­nös­sä ei ole kui­ten­kaan tapah­tu­nut mitään. Esi­mer­kik­si mai­dos­ta mak­set­ta­va hin­ta on edel­leen pal­jon alhai­sem­pi kuin Kes­ki-Euroo­pan mais­sa, Tui­ja Mäki­paa­so sanoo.

Mäki­paa­so­jen mukaan maa­ta­lou­den tuki­jär­jes­tel­mä ei nykyi­sel­lään ole toimiva.

– Tuet on teh­nyt sik­si, että ruo­ka ois kau­pas­sa hal­vem­paa. Sil­ti kaik­kien pitäi­si pär­jä­tä. Tuen sii­vut pitäi­si jakaa tasai­sem­min. Tuot­ta­jan, teol­li­suu­den ja kau­pan pitäi­si saa­da saman kokoi­nen sii­vu. Jos tot­ta puhu­taan, niin nyt kaup­pa pors­kut­taa leveäm­mäl­lä sii­vul­la. Jos maan­vil­je­li­jä sai­si tuot­tees­taan kun­non hin­nan ja teol­li­suus, joka jalos­taa tuot­teen, voi­si myy­dä sen oikeal­la hin­nal­la, ei nykyi­sen kal­tais­ta tuki­jär­jes­tel­mää tar­vit­tai­si, Eeli Mäki­paa­so sanoo. 

Mäki­paa­so­jen nave­tas­sa eli vie­lä vii­me tal­ven suo­men­kar­jaan kuu­lu­va Oijoi, joka oli huip­pu­leh­mä. Se ehti lyp­sää 22-vuo­ti­sen elä­män­sä aika­na yli 150 ton­nia mai­toa. Se oli har­vi­nai­suus, sil­lä Suo­mes­sa vain yksi muu suo­men­kar­jaan kuu­lu­va on yltä­nyt samaan. Oijoin kuol­les­sa lop­pui­vat Mäki­paa­so­jen nave­tas­ta suo­men­kar­jan edus­ta­jat. Nyt heil­tä löy­tyy hols­tei­ne­ja, ayrs­hi­re­jä ja jerseyitä.

Edes­sä ole­viin elä­ke­päi­viin Mäki­paa­sot ovat alka­neet hil­jal­leen las­keu­tua. Kar­jan mää­rää on vähen­net­ty, ja hel­mi­kuus­sa sitä on vähen­net­ty jo 11 lehmällä. 

– Kyl­lä­hän se hir­veän hai­kel­ta tun­tuu aja­tel­la, että jos­kus täs­sä ei enää ole eläi­miä, Tui­ja Mäki­paa­so myöntää.