Kaik­ki yli 65-vuo­ti­aat voi­vat nyt vara­ta roko­tusai­ko­ja Oulunkaarella

Oulun­kaa­rel­la roko­tus­vuo­ros­sa ole­vat kun­ta­lai­set voi­vat vara­ta roko­tea­jan jat­kos­sa itse. Net­tia­jan­va­raus on jo auki, ja koro­na­ro­ko­tus­nu­me­ron puhe­lin­ajan­va­raus auke­aa ensi maanantaina.

Iis­sä, Kui­va­nie­mel­lä, Pudas­jär­vel­lä, Uta­jär­vel­lä ja Vaa­las­sa ovat roko­tus­vuo­ros­sa 16–64-vuotiaat ris­ki­ryh­mä­läi­set, kaik­ki yli 65-vuo­ti­aat sekä yli 70-vuo­tiai­den kans­sa asu­vat omais­hoi­ta­jat. Simos­sa roko­tus­vuo­ros­sa ovat kaik­ki yli 70-vuo­ti­aat ja hei­dän kans­saan asu­vat omais­hoi­ta­jat. Simos­sa net­tia­jan­va­raus ei ole toiminnassa.

Myös koro­na­työ­tä teke­vän hen­ki­lö­kun­nan sekä ikäih­mis­ten asu­mi­syk­si­köi­den asuk­kai­den ja hen­ki­lö­kun­nan vah­vis­tus­ro­ko­tuk­set ovat käyn­nis­sä. Alle 65-vuo­tiai­den ris­ki­ryh­miin kuu­lu­mat­to­mien kun­ta­lais­ten roko­tuk­set alka­vat näil­lä näky­min alku­ke­säs­tä. Osaa ikäih­mi­sis­tä ei ole tavoi­tet­tu soit­ta­mal­la. Nyt myös läheis­ten aktii­vi­suus on tär­ke­ää, jot­ta kaik­ki rokot­teen halua­vat saa­vat rokotteen.

Jos vain mah­dol­lis­ta, aika kan­nat­taa vara­ta netin kaut­ta. Sil­loin koro­na­ro­ko­te­pu­he­li­mes­sa voi­daan pal­vel­la nii­tä asiak­kai­ta, jot­ka eivät pys­ty asioi­maan netis­sä. Net­tia­jan­va­raus ei ole mah­dol­lis­ta yli 70-vuo­tiai­den omais­hoi­ta­jil­le, 16–18-vuotiaille ris­ki­ryh­mä­läi­sil­le, Simon kun­ta­lai­sil­le tai toi­sen puo­les­ta asioi­vil­le. Myös hen­ki­löi­den, joil­la on kohon­nut veri­tulp­pa­ris­ki, tulee vara­ta aika soit­ta­mal­la. Puhe­li­mel­la aika vara­taan Iis­sä ja Kui­va­nie­mel­lä puhe­lin­nu­me­ros­ta  08 5875 5011. Nume­ro pal­ve­lee maa­nan­tais­ta per­jan­tai­hin kel­lo 8–9. Roko­tus­paik­ka on Iin ter­veys­a­se­man neuvola.

Kun­ta­lais­ten tar­vit­see vara­ta itse vain ensim­mäi­sen roko­tuk­sen aika, sil­lä vah­vis­tus­ro­kot­teen ajan saa ensim­mäi­ses­sä rokotuksessa.

Net­tia­jan­va­rauk­seen pää­see oulunkaari.com-sivustolta. Tar­kis­tet­tu­aan kuu­luu­ko ris­ki­ryh­mään pää­see var­si­nai­sel­le varaus­si­vus­tol­le, johon kir­jau­du­taan pank­ki­tun­nuk­sil­la tai var­men­ne­kor­til­la. Jos ei ole var­ma, kuu­luu­ko ris­ki­ryh­mään, ei kan­na­ta vara­ta aikaa netis­tä vaan soit­taa. Rokot­ta­jat tar­kis­ta­vat vie­lä roko­tus­pai­kal­la, kuu­luu­ko hen­ki­lö ris­ki­ryh­mään eli voi­ko hän saa­da rokotteen.

Net­tia­jan­va­raus Oulun­kaa­rel­la ava­taan nyt, kos­ka näyt­tää, että rokot­tei­den mää­rät kas­va­vat. Vapai­ta aiko­ja jul­kais­taan net­tiin aina sen mukaan, kun tule­vat roko­te­mää­rät var­mis­tu­vat. Jos­kus voi käy­dä niin, että netis­sä ei ole tar­jol­la yhtään vapaa­ta aikaa. Sil­loin kan­nat­taa pala­ta asi­aan parin päi­vän pääs­tä uudel­leen. Net­ti­pal­ve­lun kaut­ta voi myös perua roko­te­ai­kan­sa ja vara­ta uuden ajan.

THL:n lin­jauk­sen mukaan hen­ki­lö kuu­luu ris­ki­ryh­mään, jos hänel­le on teh­ty elin­siir­to tai kan­ta­so­lusiir­to, hänel­lä on aktii­vi­ses­sa hoi­dos­sa ole­va syö­pä, vai­kea puo­lus­tus­jär­jes­tel­män häi­riö tai vai­kea kroo­ni­nen munuais­sai­raus. Ris­ki­ryh­mään kuu­lu­vat myös hen­ki­löt, joil­la on autoim­muu­ni­sai­rau­teen tar­koi­tet­tu immuu­ni­puo­lus­tus­ta hei­ken­tä­vä lää­ke­hoi­to, dia­be­tes, lisä­mu­nuais­ten vajaa­toi­min­ta tai vai­kea kroo­ni­nen keuh­ko­sai­raus. Myös hen­gi­tys­tä hait­taa­va neu­ro­lo­gi­nen sai­raus tai tila, dow­nin oireyh­ty­mä, vai­kea sydän­sai­raus, vai­kea kroo­ni­nen mak­sa­sai­raus, uniap­nea, psy­koo­si­sai­raus ja sai­raal­loi­nen liha­vuus tar­koit­ta­vat ris­ki­ryh­mään kuu­lu­mis­ta. Tar­kem­mat tie­dot ris­ki­ryh­mis­tä löy­ty­vät Oulun­kaa­ren sivuilta.

THL:n nykyi­sen lin­jauk­sen mukaan AstraZe­neca-roko­tet­ta voi­daan antaa tur­val­li­ses­ti yli 65-vuo­tiail­le, ja val­tao­sa hei­tä var­ten tule­vis­ta rokot­teis­ta on nime­no­maan AstraZe­necaa. THL:n lin­jaus­ten mukaan kun­ta­lai­nen ei voi itse vali­ta roko­tet­ta. Net­tia­jan­va­rauk­sen vii­mei­ses­sä vai­hees­sa jär­jes­tel­mä ilmoit­taa, mikä roko­te on kysees­sä. Jos aikaa ei halua­kaan vara­ta, seu­raa­va muul­la rokot­teel­la tapah­tu­va vapaa roko­tusai­ka voi men­nä usei­den viik­ko­jen pää­hän. THL:n varo­vai­suus­pe­ri­aat­teen mukaan AstraZe­neca-roko­tet­ta ei anne­ta heil­le, jot­ka ovat aikai­sem­min sai­ras­ta­neet aivo­las­ki­mo­tu­kok­sen eli sinustrom­boo­sin tai hepa­rii­ni­hoi­toon liit­ty­vän trom­bo­sy­to­pe­nian eli veri­hiu­ta­le­niuk­kuu­den (HIT). Jos kuu­luu edel­lä mai­nit­tuun ryh­mään, tulee aika vara­ta soit­ta­mal­la, jot­ta saa var­mas­ti oikean rokot­teen. Aikai­sem­min sai­ras­tet­tu aivoin­fark­ti, aivo­ve­ren­vuo­to tai lukin­kal­vo­na­lai­nen vuo­to ei ole este rokot­teen anta­mi­sel­le. Myös­kään aikai­sem­min sai­ras­tet­tu keuh­ko­ve­ri­tulp­pa tai syvä las­ki­mo­tu­kos esi­mer­kik­si ala­raa­jois­sa ei ole este AstraZe­necan rokot­teen antamiselle.

Kela kor­vaa koro­na­ro­ko­tus­mat­kat nyt samal­la taval­la kuin muut ter­veys­pal­ve­lui­hin teh­dyt mat­kat. Yhden­suun­tai­sen mat­kan oma­vas­tuu on enin­tään 25 euroa. Mat­kat kor­va­taan yleen­sä hal­vim­man mat­kus­tus­ta­van mukaan. Jos asia­kas ei voi ter­vey­den­ti­lan­sa vuok­si käyt­tää jul­ki­sia kul­ku­neu­vo­ja tai nii­tä ei ole käy­tet­tä­vis­sä, hän voi saa­da kor­vauk­sen tak­si­mat­kas­ta. Täl­löin asiak­kaan pitää tila­ta tak­si alu­eel­li­ses­ta tilausnumerosta.