Iin kun­nan­val­tuus­to hyväk­syi talous­ar­vion muutoksitta

Iin kunnanvaltuuston kokoontui maanantaina vuoden viimeiseen kokoukseensa. Asialistalla oli tärkeimpänä ensi vuoden talousarvio. Kuva on kokouksen nettilähetyksestä.Iin kunnanvaltuuston kokoontui maanantaina vuoden viimeiseen kokoukseensa. Asialistalla oli tärkeimpänä ensi vuoden talousarvio. Kuva on kokouksen nettilähetyksestä.

Iin kun­nan­val­tuus­to hyväk­syi ensi vuo­den talous­ar­vion yksi­mie­li­ses­ti kun­nan­hal­li­tuk­sen esi­tyk­sen mukai­ses­ti. Val­tuus­to käsit­te­li talous­ar­vion maa­nan­tai­na esit­te­lyi­neen iiläi­sit­täin har­vi­nai­sen nopeas­ti noin paris­sa tun­nis­sa, eikä sii­tä käy­ty pit­kiä kes­kus­te­lu­ja. Puheen­vuo­rois­sa kii­tel­tiin talous­ar­vion laa­din­ta­pro­ses­sia, jos­sa talous­ar­vio­ta val­mis­tel­tiin lau­ta­kun­nis­sa, kun­nan­hal­li­tuk­ses­sa sekä kah­des­sa valtuustoseminaarissa.

Talous­ar­vion val­tuus­ton kokouk­ses­sa esi­tel­lyt kun­nan­joh­ta­ja Mar­juk­ka Man­ni­nen ker­toi, että uudes­ta kun­ta­stra­te­gias­ta eri­tyi­sik­si pain­opis­teik­si on otet­tu vah­van ja kes­tä­vän kas­vun tavoite.

– Kun­nan­hal­li­tus eväs­ti omas­sa talous­ar­vio­kä­sit­te­lys­sään, että ensi vuo­den tavoit­tee­na on saa­vut­taa vii­mein maa­gi­nen 10 000 asuk­kaan raja.

Talous­ar­vios­sa ja toi­min­ta­suun­ni­tel­mas­sa on huo­mioi­tu myös kun­ta­stra­te­gian muut pain­opis­teet: luon­non­lä­hei­nen Ii, hen­ki­nen hyvin­voin­ti ja sys­tee­mi­nen muu­tos. Ensi vuo­teen tuo muu­tok­sen sosi­aa­li- ja ter­vey­den­huol­lon sekä pelas­tus­toi­men jär­jes­tä­mis­vas­tuun siir­ty­mi­nen kun­nis­ta hyvin­voin­tia­lu­eel­le. Toi­nen suu­ri muu­tos on Iin kun­nan hal­lin­no­nuu­dis­tus, johon liit­tyen useam­pi­kin rek­ry­toin­ti­pro­ses­si on vie­lä kesken.

– Hal­lin­no­nuu­dis­tus tuo sel­keäm­män orga­ni­saa­tion ja sen myö­tä esi­mer­kik­si joh­ta­vil­la viran­hal­ti­joil­la on kuul­la­kin saman­ko­koi­nen toi­mia­la hoi­det­ta­va­naan. Uudis­tus myös teräs­tää joh­to­ryh­mä­työs­ken­te­lyä, Man­ni­nen sanoi.

Ensi vuo­den talous­ar­vio on 280 000 euroa ylijäämäinen.

– Olem­me saa­neet kään­net­tyä suun­nan nega­tii­vi­ses­ta posi­tii­vi­sek­si, mut­ta yli­jää­mää sai­si olla enem­män­kin. Muu­tos­ta voi tuo­da esi­mer­kik­si hyvin­voin­tia­lu­een vuo­kra­so­pi­mus­ten lopul­li­nen tilan­ne. Siel­tä voi tul­la meil­le 800 000–900 000 euroa tulo­ja, jot­ka meil­le oikeas­ti kuu­lui­si­vat­kin, Man­ni­nen sanoi.

Iin kun­nan tule­viin inves­toin­tei­hin kuu­luu maan­han­kin­ta kes­kus­taa­ja­man laa­je­ne­mi­sa­lueil­ta ohi­kul­ku­tien ja rau­ta­tien suun­taan. Maan­han­kin­taan on bud­je­toi­tu kol­mel­le seu­raa­val­le vuo­del­le kul­le­kin 300 000 euroa.

Kiin­teis­tö­jen, katu­jen ja puis­to­jen, lii­kun­ta-aluei­den ja vesi­huol­to­ver­kos­ton inves­toin­tei­hin laa­di­taan pit­kän täh­täi­men suun­ni­tel­mat. Lisäk­si jär­jes­te­tään kes­kus­tan ja ran­ta-alu­een suun­nit­te­lu­kil­pai­lu sekä laa­di­taan hule­ve­si­suun­ni­tel­ma, poh­ja­ve­sien suo­je­lusuun­ni­tel­ma, rau­ta­tie­a­se­man yleis­suun­ni­tel­ma sekä Illin­saa­ren yleissuunnitelma.

Tär­keim­pi­nä kiin­teis­tö­hank­kei­na ovat Val­ta­rin kou­lun, Nät­te­po­rin sekä kun­nan­ta­lon tar­ve­sel­vi­tyk­set ja han­ke­suun­ni­tel­mat. Val­ta­rin kou­lun suun­ni­tel­miin on ensi vuo­del­le bud­je­toi­tu 50 000 euroa. Kou­lun raken­ta­mis­kus­tan­nuk­sia on talous­suun­ni­tel­mas­sa vuo­sil­le 2024 ja 25 kum­mal­le­kin 1,5 mil­joo­naa euroa.

Kun­nan­ta­lon ja Nät­te­po­rin suun­ni­tel­mat kul­ke­vat talous­ar­vios­sa nimel­lä kun­nan moni­toi­mi­ta­lo. Sen suun­nit­te­luun on ensi vuo­del­le varat­tu 50 000 euroa.

Tär­keim­mät kun­nal­lis­tek­nii­kan inves­toin­nit ensi vuo­den talous­ar­vios­sa ovat Pen­tin­kan­kaan yri­ty­sa­lu­een kun­nal­lis­tek­nii­kan suun­nit­te­lu ja val­mis­te­le­vat työt, Maa­lis­maan kevyen lii­ken­teen väy­lä, Ala­ran­nan kui­va­tus ja valais­tus, lai­tu­rit ja sata­mat sekä valaistuskohteet.

Talous­ar­vion esit­te­lyn jäl­keen val­tuu­te­tut kävi­vät yleiskeskustelun.

Pek­ka Kos­ke­la (kesk.) oli hyvil­lään, että kun­nan talous on kään­ty­nyt parem­paan suuntaan.

– Ensi vuo­den talous­ar­vio näyt­tää hyväl­tä ja uskon sen toteu­tu­van. Sii­tä eteen­päin vuo­det 2024 ja 2025 tuo­vat muu­tok­sia, kun val­tio­va­rain­mi­nis­te­riö osoit­taa, kuin­ka pal­jon on tasoit­ta­mis­tar­vet­ta vel­ka­vuo­sien jäl­keen. Yleen­sä se on tar­koit­ta­nut mil­joo­nan tai parin vähen­nys­tä Iin kokoi­sel­le kunnalle.

Johan­nes Tuo­me­la (kesk.) tote­si sote-uudis­tuk­sen hel­pot­ta­neen kun­nan talous­ar­vion valmistelua.

– Talous­ar­vios­ta pois­tuu aika pal­jon niin meno­ja kuin tulo­ja­kin, mikä hel­pot­taa talou­den suun­nit­te­lua. Voi­daan aja­tel­la niin ole­van myös jat­kos­sa, kun sote-puo­len yllä­tyk­set jää­vät pois. Pit­kän täh­täi­men suun­nit­te­lu on hel­pom­paa ja vakaampaa.

Ris­to Säk­ki­nen (sd.) tote­si, että sote-meno­jen pois­tut­tua kun­nan talou­des­ta kun­ta­päät­tä­jät voi­vat syyt­tää vain itse­ään, jos jotain menee pie­leen. Uusiin asuk­kai­siin liit­tyen hän tote­si, että mai­neel­la on suu­ri mer­ki­tys vero­tu­lo­ja tuo­vien uusien asuk­kai­den houkuttelemisessa.

– Pää­kau­pun­ki­seu­dul­la ihmi­set tun­te­vat Iin tie­do­tus­vä­li­neis­sä esil­lä olleis­ta ener­gia­rat­kai­suis­ta. Mei­dän pitää huo­leh­tia, että Ii on jat­kos­sa­kin esil­lä val­ta­me­diois­sa myön­tei­sis­sä asioissa.

Ilk­ka Pako­nen (kesk.) poh­ti, mitä yllä­tyk­siä ener­gia­krii­si voi tuo­da jatkuessaan.

– Iis­sä ollaan ener­gian suh­teen koh­tuul­li­sen kil­pai­lu­ky­kyi­ses­sä ase­mas­sa, mut­ta jos täl­lai­set ener­gian hin­nat jat­ku­vat, lop­puu osas­sa yri­tyk­siä toi­min­tae­del­ly­tyk­set. Se vai­kut­taa työl­li­syy­teen ja vero­tu­loi­hin. Talous­ar­vios­sam­me on varau­dut­tu kas­vuun, mut­ta mikä­li ajau­du­taan pidem­pään taan­tu­maan, tulee kun­nal­la ole­maan vaikeuksia.

Tei­jo Lie­des (vas.) toi­voo, että nyt suun­ni­tel­lut yhdys­kun­ta­pal­ve­lui­den teke­mät suun­ni­tel­mat tuo­daan aika­naan myös päätöksentekoon.

– Toi­von, että pää­sem­me vih­doin eroon tuli­pa­lo­jen sam­mu­tus­me­ne­tel­mäs­tä eli kor­jaa­maan siel­lä, mis­sä sak­kaa. On hyvä, että pit­kän täh­täi­men suun­ni­tel­mia teh­dään, mut­ta pelk­kä suun­ni­tel­ma ei rii­tä. On huo­leh­dit­ta­va, että on riit­tä­väs­ti resurs­se­ja tuo­maan suun­ni­tel­mat pää­tök­sen­te­koon ja huo­leh­ti­maan nii­hin liit­ty­vis­tä asiois­ta niin, että asiat läh­te­vät oikeas­ti myös liikkeelle.

Heli-Han­ne­le Haa­pa­nie­mi (vihr.) toi­voo, että talous­ar­vios­sa ja toi­min­ta­suun­ni­tel­mas­sa huo­mioi­tai­siin mah­dol­li­sim­man pal­jon resi­liens­si, ihmis­ten ja yhtei­sö­jen kyky toi­mia muut­tu­vis­sa olo­suh­teis­sa ja koh­da­ta kriisejä.

– Meil­lä on mon­ta “eipä oli­si usko­nut” ‑vuot­ta taka­na ja toden­nä­köi­ses­ti nii­tä on edes­sä­kin. Men­nään hyväl­lä yhteis­hen­gel­lä nii­tä kohti.

Tutus­tu Ran­ta­poh­jan tilaus­tar­jouk­siin täs­tä.