- Croissant-torttujen valmistus alkaa. Ota esille tarpeet, kauli sulaneet taikinalevyt vähän pidemmiksi. Leikkaa levyt halki kolmioiksi ja tee pienet viillot.
- Voitele kananmunalla.
- Torttutaikina-croissantit ovat parhaimmillaan vasta paistettuina, mutta hieman jäähtyneinä. Maistuvat ja säilyvät toki myöhemminkin nautittaviksi.
Jos luumumarmeladilla täytettyjen perinteisten joulutorttujen kiintiö tulee täyteen, voi pakasteeseen jääneet torttutaikinalevyt hyödyntää myös toisin. Levyt voi täyttää suolaisella tai makella hillolla tai yhdistää makean ja suolaisen pirtsakaksi makupariksi ja rullata croissantin muotoon.
Herkku sopii mainiosti myös välipäivien nautiskeluun tai uuden vuoden kattauksiin.
Tänä jouluna joulutorttu-croissantien ohjeita on ollut tarjolla suorastaan pilvin pimein niin sosiaalisessa mediassa kuin lehtien ruokaohjepalstoillakin. Croissant eli suomalaisittain kroissantti, on ranskalainen, lehtevä voisarvi.
Tutut valmiit torttutaikinalevyt taipuvat mainiosti myös croissanteiksi, ja täytteet voi valita oman maun mukaan. Vielä lehtevämpiä herkkuja syntyy voi- eli lehtitaikinasta. Ei muuta kuin kokeilemaan!
Ota valmiit torttutaikinalevyt huoneenlämpöön sulamaan toviksi.
– Kauli levyt hieman pidemmiksi.
– Leikkaa levyt kolmion muotoon. Leikkaa kolmion alareunaan parin sentin pystyviilto, mikä helpottaa rullausta ja täytteen pysymistä sisällä.
– Levitä hillo tai marmeladi tasaisesti koko kolmion pinnalle. Sopiva määrä on hieman vajaa ruokalusikallinen. Sopivia ovat tähtitorttuihin käytettävät marmeladit tai esimerkiksi viikunahillo tai omenamarmeladi.
– Laita maltillinen määrä fetajuustokuutiosta leikattuja siivuja tai murusteltua juustoa kolmion pinnalle, alareunasta vähintään puoleen väliin kohti suipompaa kärkeä. Voit käyttää myös muita suolaisia juustoja kuten homejuustoa tai mitä juustoa jääkaapista sattuu löytymään. Juustoraastekin käy.
Rullaa taikinakolmio croissantin muotoon leveämmästä, viilletystä päästä alkaen kohti suippoa kärkeä. Nosta rullat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille saumakohta alaspäin.
– Voitele pinnat kananmunalla, jotta saat kauniin paistopinnan. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia, tai kunnes croissantit ovat kypsiä ja kauniin kullanruskeita.
Kokemuksia kokeilevasta kotikeittiöstä
Torttutaikina on itsessään melko mieto, joten tuju tai suolainen täyte tuo leivonnaisiin mukavasti lisämakua. Seuraavalla kerralla käyttäisin enemmän fetajuustoa tai kokeilisin sinihomejuustoa. Myös hilloa uskaltaisin laittaa hieman runsaammin, jotta maku tulee paremmin esiin.
Fetajuuston makeaksi kaveriksi valikoitui viikunahillo, jonka ei mainittu olevan paistonkestävää. Se toimi kuitenkin yllättävän hyvin, eikä levinnyt pellille – tai sitten sitä vain oli sopiva määrä.
Eräässä ohjeessa croissantin makeana täytteenä käytettiin omenahilloa, jossa oli mukana pieniä omenakuutioita. Se toimisi varmasti hyvin myös fetajuuston tai sinihomejuuston kaverina.
Mikään ei estä käyttämästä croissant-tortun täytteenä ohuehkoja kinkkusiivuja tai erilaisia juustoja, myös tuorejuustot sopivat mainiosti.
Voitaikinasarvet ja muut voitaikinaleivonnaiset ovat toki tuttuja jo entuudestaan, mutta ranskalainen croissant yhdistettynä suomalaiseen joulu- ja tähtitorttuun luo mukavan ja hieman eksoottisen yhdistelmän.
Croissant-joulutortun voi tietysti täyttää ja kääriä uuteen muotoon myös perinteisellä luumuhillolla, jolloin tähtitorttu saa mukavasti uutta ilmettä.
Itse pidin leivonnaisia ehkä hieman liian pitkään uunissa, mutta makuasia sekin – omasta mielestäni hieman ylikypsä on pienempi paha kuin raa’aksi jäävä leivonnainen. Paistoaika on usein leipurin käsissä, ja uunitkin voivat vaihdella, joten kokeilemalla oppii parhaiten!







